Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Většinou slunečno a oteplení

Diskuse o počasí Přechod mohutného bouřkového systému 4. - 5. 6.

96
# 02.06.2025, 23:46

Peter Sedlák 1
Já sem v Klidu 😆

# 03.06.2025, 00:03

Snad to zítra vyjde a nedopadne to stejně jak v neděli :D

# 03.06.2025, 00:51

Estofex vydal na středu předběžnou předpověď. Podmínky budou velmi dobré. Zatím je avšak prostorová nejistota a i samotná oblast je nejistá. Může to být rozšířeno mnohem více na východ, ale je nejisté jak se zachová oblast severního Rakouska. Jinak je zde zároveň i zmíněna varianta, že oblast s 2 bude změněna na oblast s 3. Podmínky budou na bow echo, silné bouře s kroupami, supercelami a nejsou vyloučena i tornáda.

No a co je taky poměrně jasné je fakt, že Moravu a Slezsko ovlivní fronta až ve čtvrtek, takže na Moravě pravděpodobně další vlna silných bouřek ve čtvrtek. Nicméně bavil jsem se s pár lidma co tomu opravdu rozumí a sami nevědí co a jak. Situace je to nepřehledná i tím samotným postavením frontálního rozhraní spolu s další studenou frontou. Je to situace, která má nesmírně velký potencionál škod. Nicméně na modely moc nekoukejte. Berte jejich výstupy s pokorou jako možný odhad toho co bude. Hlavně klid se závěry, že když na modelu nic, tak u mě automaticky nic nebude. Prosím to fakt ne.

# 03.06.2025, 05:59

Nic, razantní posun všech modelů na známej pás JZ SV. Nic jako ještě rozhodnutý ale vypadá to že SZ může znovu pouze koukat.

# 03.06.2025, 06:04

Peter Sedlák 1
Vzdyt ani zítra ráno nebude jasný jak to půjde :D

# 03.06.2025, 06:08

Daniel Moudrý
no. to je osobní názor:D
Co se týče projevů tak se postupně bude dávat trojka.

# 03.06.2025, 06:37

Peter Sedlák 1
Daniel Moudrý
GFS a KMA stále dávají gró na SZ, ostatní ano, posun do tradičního pásu..
Tedy spíše dříve tkzv tradičního pásu..
Tradiční pásy načasování nej podmínek i projevů se nám jaksi přestěhovaly spíše východněji :D
Nicméně to, co sem dával včera TomasMost.
Souhlas.
Bude záležet na načasování iniciace vzniku bouřek..
Čím dříve, tím budou projevy silnější a pás západněji..
Vše se rozhodne až zítra.

# 03.06.2025, 06:41

já osobně si taky myslím že to půjde dřívější klasickou drahou, s tím abych byl nasranej že sem teď dva dny v Ústí a ne v Praze :D

# 03.06.2025, 08:34

Na jakých stránkách/aplikacích sledujete ty předpovědní modely, aby to bylo co nejkomplexnější?
Jinak mi to teda na zítra přijde, že se zatím shodují +/- všechny, v kombinaci s předpovědí Estofexu se snad začnu i bát, co to může přijít za mordor :!!:

312
# 03.06.2025, 08:51

janeee85
Byl bych v klidu, úplně na pohodu se to celé může nějak pokazit a nebude z toho u nás nic - to Čechy umí skvěle... Pořád si dobře vzpomínám na 21.6. 2023 - 3 od Estofexu a nakonec tady spadlo 10 kapek. Na druhou stranu je ale zase asi dobře, když tyhle potenciální extrémy nevyjdou. :)

# 03.06.2025, 09:00

GFS ukazuje celkem nízké hodnoty CAPE, buď celou situaci podhodnocuje anebo se zbytečně straší a středa proběhne v poklidu.

# 03.06.2025, 09:01

Negan
Neříkám že chci škody a extrémy ale už by tu něco bejt mohlo.
Skoro nikdy tu nic nevychází, to je docela vopruz.

Na modely už moc nedam, stejně to bude jinak vzhledem k tomu jak je to nejistý.
Podmínky furt naznačujou že to bude síla

# 03.06.2025, 09:06

Negan
To si pamatuju taky, syn byl tenkrát na škole v přírodě a já byla v křeči, co přiletí a ono nic :) Samozřejmě vím, že je to furt velká neznámá, ale zas občas ten zákon schválnosti zafunguje, takže bych se ani nedivila, kdyby z toho ničeho, co tady pořád máme, dorazil právě ten extrém :D A jelikož zřejmě poprvé po letech nebude auto pod střechou, tak mě ta předpověd velmi velkých krup fakt nelahodí :)

# 03.06.2025, 09:27

orbiton1
Já teda vidím plošně 1500+ někde i okolo 2000, což jsou hodně vysoké hodnoty... ECMWF dává pořád až k 3000 a Aladin někde i 4000+, ale ten jak jsem pochopil ukazuje MU CAPE oproti globálním modelům, které ukazují věrohodnější ML CAPE.

453
# 03.06.2025, 10:04

Francois
Myslím, že ho brzo admin vykopne na orbitu...:), hodnoty CAPE jsou pěkný, ani estofex s tím zatím moc nešoupe.. akorát mne zaráží, že mi to sem cpe bouřky jako prase, a při tom všem srážky okolo 5mm, to zase by bylo asi podhodnocený..

175
# 03.06.2025, 10:36

palma
no tak existuje jednoduché vysvětlení.. půjde to prostě rychle..

# 03.06.2025, 10:48

Bohužel zatím situace vypadá na nejvyšší stupně výstrah. Vyloučit nelze ani derecho - parametry ten systém bude výrazný a díky velkému střihu větru to vypadá na vnořené supercely i s většími kroupami. Nejvíce škod ale způsobí nárazy větru.

# 03.06.2025, 10:51

In-počasí
Zatím ano, ale podle mě jistota nebude ani zítra ráno, hlavně vždy když to vypadá pro SZ výživně tak to jde okolo :D ale zase si říkám že radši ozelim par fotek než abych pak dával dokupy zahradu měsíc

# 03.06.2025, 11:04

Ve čtvrtek dává Aladin nějaký komplex na Moravu s nárazy přes 120 km/h :D Což na 99% nevyjde, ale vypadá to, že to co bude ve středu v Čechách by mohlo být další den na Moravě

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.