Diskuse o počasí Přechod mohutného bouřkového systému 4. - 5. 6.
Estofex vydal na středu předběžnou předpověď. Podmínky budou velmi dobré. Zatím je avšak prostorová nejistota a i samotná oblast je nejistá. Může to být rozšířeno mnohem více na východ, ale je nejisté jak se zachová oblast severního Rakouska. Jinak je zde zároveň i zmíněna varianta, že oblast s 2 bude změněna na oblast s 3. Podmínky budou na bow echo, silné bouře s kroupami, supercelami a nejsou vyloučena i tornáda.
No a co je taky poměrně jasné je fakt, že Moravu a Slezsko ovlivní fronta až ve čtvrtek, takže na Moravě pravděpodobně další vlna silných bouřek ve čtvrtek. Nicméně bavil jsem se s pár lidma co tomu opravdu rozumí a sami nevědí co a jak. Situace je to nepřehledná i tím samotným postavením frontálního rozhraní spolu s další studenou frontou. Je to situace, která má nesmírně velký potencionál škod. Nicméně na modely moc nekoukejte. Berte jejich výstupy s pokorou jako možný odhad toho co bude. Hlavně klid se závěry, že když na modelu nic, tak u mě automaticky nic nebude. Prosím to fakt ne.
Nic, razantní posun všech modelů na známej pás JZ SV. Nic jako ještě rozhodnutý ale vypadá to že SZ může znovu pouze koukat.
Peter Sedlák 1
Vzdyt ani zítra ráno nebude jasný jak to půjde
Daniel Moudrý
no. to je osobní názor
Co se týče projevů tak se postupně bude dávat trojka.
Peter Sedlák 1
Daniel Moudrý
GFS a KMA stále dávají gró na SZ, ostatní ano, posun do tradičního pásu..
Tedy spíše dříve tkzv tradičního pásu..
Tradiční pásy načasování nej podmínek i projevů se nám jaksi přestěhovaly spíše východněji
Nicméně to, co sem dával včera TomasMost.
Souhlas.
Bude záležet na načasování iniciace vzniku bouřek..
Čím dříve, tím budou projevy silnější a pás západněji..
Vše se rozhodne až zítra.
já osobně si taky myslím že to půjde dřívější klasickou drahou, s tím abych byl nasranej že sem teď dva dny v Ústí a ne v Praze
janeee85
Byl bych v klidu, úplně na pohodu se to celé může nějak pokazit a nebude z toho u nás nic - to Čechy umí skvěle... Pořád si dobře vzpomínám na 21.6. 2023 - 3 od Estofexu a nakonec tady spadlo 10 kapek. Na druhou stranu je ale zase asi dobře, když tyhle potenciální extrémy nevyjdou.
Negan
To si pamatuju taky, syn byl tenkrát na škole v přírodě a já byla v křeči, co přiletí a ono nic Samozřejmě vím, že je to furt velká neznámá, ale zas občas ten zákon schválnosti zafunguje, takže bych se ani nedivila, kdyby z toho ničeho, co tady pořád máme, dorazil právě ten extrém
A jelikož zřejmě poprvé po letech nebude auto pod střechou, tak mě ta předpověd velmi velkých krup fakt nelahodí
orbiton1
Já teda vidím plošně 1500+ někde i okolo 2000, což jsou hodně vysoké hodnoty... ECMWF dává pořád až k 3000 a Aladin někde i 4000+, ale ten jak jsem pochopil ukazuje MU CAPE oproti globálním modelům, které ukazují věrohodnější ML CAPE.
Francois
Aha
In-počasí
Zatím ano, ale podle mě jistota nebude ani zítra ráno, hlavně vždy když to vypadá pro SZ výživně tak to jde okolo ale zase si říkám že radši ozelim par fotek než abych pak dával dokupy zahradu měsíc
Ve čtvrtek dává Aladin nějaký komplex na Moravu s nárazy přes 120 km/h Což na 99% nevyjde, ale vypadá to, že to co bude ve středu v Čechách by mohlo být další den na Moravě
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.