Dneska předpověď moc bouřky v ČR neukazuje, spíše na Slovensku. Včera 02.06.2025 byla předpověď pro ČR a okolí poměrně slibná, ale nic moc nepřišlo. CAPE a LI poměrně vysoko.
GFS 02.06.2025 12 UTC +3 hod Střední Evropa. CAPE v maximu v Německu a v Polsku.
Zdroj:
https://wetterzentrale.de/en/topkarten.php?model=g...
Diskuse o počasí Silné bouřky - 31.5 - 2.6. 2025
GFS 02.06.2025 12 UTC +4 hod Střední Evropa - O hodinu později - včera 2. června 2025 bylo dosaženo nejvyššího CAPE v ČR, hlavně na jihu Moravy. To bylo k 18 SELČ už večer. Bouřky se k večeru utvořily, ne ale tolik silné.
DavidD.
Podle těch paneláků jsem si myslel, že to je Jundrov, ale pak jsem se podíval pořádněji.
Jinak, ta bouřka byla zajímavá, struktura sice taková divná, ale hřmělo i vícekrát do minuty. Bohužel nás to minulo jižně, takže zase jen vzdálená a ani kapka. Teď už to odešlo mimo náš dosah.
To jsou furt samé omalovanky a skutek utek. Ze Vas to porad bavi, dneska taky v cechach zluta vystraha a sotva nejaka bourka je. Taky uz upravili textovku na inpocasi, ze silnych bourek na ojedinele
Snad aspon trochu zaprsi
Aidamkoo
Zatím mám štěstí a mám samé přímé zásahy na Slavkov.. ale furt čekám co se vytvoří a co vyplodí Rakousko, čekam nějakej menší systém nebo něco.. toto jsou takové nárazovky které se rychle vytvoří ale rychle taky přejdou... očekáváš něco večer? něco většího nebo vetší konvekci?
DavidD.
Máš pravdu, tento pohled už je průkaznější.
Jinak, to kupení přineslo druhou vzdálenou bouřku, byla slabší a dál, z jihovýchodu jsem slyšel 4 hromy. Každopádně potvrzuji jinak to vcelku slunečné počasí a tentokrát jsme měli vyšší teplotu my, maximum až 29,9 °C a zatím nejteplejší den roku, těsně jsme nedosáhli na první tropický den letoška (některé části Brna už letos mají dost možná i dva).
Před chvílí jsem fotil supercelu u Uherského Hradiště - rotace podle doppleru. A když jsem fotil Wall cloud, několikrát se tam objevilo něco, co podle mně byla tromba. Stalo se to 2 krát, poprvé okolo 17:00 (obr. 1) a podruhé 17:24 (obr. 2). Chtěl bych od někoho radu, jestli se opravdu jednalo o trombu. Nicméně, supercela to byla pěkná
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.