Diskuse o počasí Silné bouřky - 31.5 - 2.6. 2025
Zeu
oddechnou, že končí víkend? Nebo co... Vy jste obrázek..
Ale taky si myslím, že dnes bouřky nebudou, když vidím co za binec nám sem od západu posílají... tak se holt ukoušem nudou.
na první silné bouře prozatím stále čekáme... to co bylo doteď jsou takové ty první za slabšího CAPE.. takže se ani nic moc očekávat nedalo.. chce to lepší podmínky, ale tak ono květen skončil s odchylkou -2,5 °C... proto jsem optimista, chce to vedra, pak přijdou zase slušné bouřky.. jsme na začátku...
Bude Houno tak leda prakticky ty bourky cucaj z prstu
Zeu
hezké nehezké.. no tak se tomu přizpůsobím, kde je problém? Léto umí jak slunečné dny tak dny zatažené.. Já nepotřebuju bouřky každý den, jen píšu, že je to koření počasí a příroda bouřky potřebuje, ať někdo chce nebo ne.. když bude míň bouřek tak ty co přijdou budou o to silnější.. proto je lepší, když to napětí takhle občas opadne... taky se nezaměřuju na škody po bouřkách, zajímají mě jevy na obloze...
Včera u mě srážková 0,dnes vidím malou šanci k večeru při postupu lineárního pásu bouřek,které přejde hlavně na pomezí Německa a Polska a jeho jižní část by nás při svém postupu V,SV směrem trochu ovlivnit mohla.Dynamická podpora bude směrem k večeru stoupat prakticky nad celým územím ČR,ale nejvýraznější pás má ležet přibližně od jižního cípu Vysočiny po Jeseníky.Tak uvidíme,kdo si dnes nakonec užije.
Horkeypes
Podle mě je to tím, že modely počítají s velkou oblačností. Ale podle družice se to již v Německu protrhalo a za pásem deště který teď přejde už by po 13h od západu mělo oblačnosti ubývat. Takže vlhkost by být měla a energie by také mohlo být dost. A ten systém který by mě přejít se momentálně tvoří na západě Německa a u hranic s Francií. Zatím to má postup spíš na SV, ale pokud se vytvoří nějaké pravotočivé supercely, tak to budou tlačit směrem na východ.
Na dnešek se bude výstraha na velmi silné bouřky pravděpodobně upravovat na nižší stupeň. Na zítřek se bude vydávat naopak na velmi silné bouřky pro JV polovinu ČR.
Dneska bouřky odpoledne a podvečer Morava, ta oblačnost dodá vlhkost, rozpadne se po obědě, takže pak by se mělo něco objevit. Samozřejmě ani Čechy nezůstanou pozadu a večer dorazí nějaký pás bouří.
Jinak ohledně modelů. Moc bych na ně nespolíhal. V případě, kdy je nejistota ve výstupních datech, tak velmi podceňují, což se pak projevuje kolikrát na velkých rozdílech v modelech (včera ICON DE a většina modelů vs Aladin).
Osobně vidím průběh takhle.
První bouřky se začnou odpoledne vytvářet v pásu od Jindřichova Hradce po +/- Pardubice. Oblačnost rychle z toho celku na Moravě ubývá a to co jde do Čech se začne rozpadat, takže osobně předpokládám odpoledne velice dobré parametry pro vznik silnějších bouřek nejprve na Moravě, později i dále na východ. Bouřky se mohou zformovat do menšího lineárního systému, ale uvidíme co na sondážích podmínky jako střih větru apod. Nicméně důležitým prvkem bude i fakt, že podmínky budou i večer a v noci, takže pak i v průběhu večera a v noci se mohou nějaké bouřky stále objevovat.
V Čechách naopak odpoledne spíše slabší srážky, moc jich nebude zpočátku co se bouřek týče. Večer pak dorazí z Německa lineární systém bouří, takže pozor na silný vítr a přívalové srážky na čele. Později spíše systém začne slábnout, M+S by ovlivnit moc neměl, ale v případě dobrých podmínek ve vyšších hladinách atmosféry je zde možnost, že systém ve slabší podobě dorazí až semka. V průběhu noci pak od západu nějaké bouřky i nadále.
Ohledně zítřka je to loterie. Hodně modelů bude vykazovat skoky bouřek mezi Slovenskem, Moravou apod. Je to běžná situace, kdy je do poslední chvíle na modelech nejisté kdy přejde zvlněná studená fronta. Nicméně mohu garantovat, že celá jihovýchodní polovina ČR bude zítra večer pokrytá bouřkovým systémem i bez ohledu na to, že aktuální výstup Aladina to dal na Bratislavu. Je to běžná situace, ale tady než modely je nejlepší zkušenost z minulých situací takový ten nadhled.
Na zítřek většina modelů posunula bouřky na jihovýchod, tam se zítra čekají nejsilnější bouřky.
Jinak dneska to vidím na bouřky hlavně na severu od nás a Aladin také dává bouřkové pásmo z i v noci k nám na Moravu, ale mělo by zřejmě slábnout. Uvidíme, kam až to doleze. ICON DE pak háže do Česka nějaké bouřky i zítra ráno.
Pro nás toho modely na dnešek moc nenadělily, ale to stejné bylo včera, i přes to kolem nás přešla podle Doppleru supercela a poté k večeru ještě jedna bouřka, která přinesla 3mm. ICON ani ALADIN nepředpovídá skoro nic, ale GFS a ECMWF ukazují k večeru i nějakou tu bouři. CAPE bude hodně, spíš se bojím, co s tím udělá střih větru, kterého moc nebude.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.