Diskuse o počasí Silné bouřky - 31.5 - 2.6. 2025
Pro nás to letos začíná být celkem smolné, stále ani jedna přímá bouřka.
Dnes se tak do 17. hodiny prakticky nic nedělo, potom to začalo být zajímavější. Nejdříve vzniklo jedno jádro směrem na severovýchod od nás a slyšel jsem 2 hromy, to byla jen vzdálená bouřka.
O více než hodinu později začal další vývoj, a to tak nějak chaoticky v podstatě všude kolem nás. Šlo o neurčitý shluk buněk a nakonec se to přiblížilo na nějakých 5 km od nás (to hlavní bylo směrem na sever). Beru to jako okrajovou bouřku, viděl jsem jeden krásný CG blesk a hromy byly slyšet zhruba jednou za 2-3 minuty. Tři z hromů byly velmi hlasité a duněla po nich okna. A jinak asi tak hodinu občas kapalo, na dejme tomu 5 minut to zesílilo na slabý až mírný déšť, což nám dalo 0,2 mm srážek. A zesílil i vítr, ale silné nárazy nebyly. Více se už neudálo.
Jinak, dnešní maximum bylo 28,6 °C, konečně tedy bylo teplo. Ale na těch 30 °C jako některé jiné části Brna jsme se nedostali.
Zeu
Není tam stupnice. Ale podle wetterzentrale.de GFS 31.05.2025 12 UTC bude 01.06.2025 16-17 UTC, tedy večer právě v okolí Břeclavi Lifted Index -6 °C až -7 °C a CAPE až k 2500 J/kg. To už by zase mohly být silné bouřky až nebezpečně.
Mapy Střední Evropa GFS Wetterzentrale 31.05.2025 00 UTC +17 hod na 17 UTC.
https://wetterzentrale.de/en/topkarten.php?model=g...
čhmu i estofex si věří v bouřkách. Modely pořád čisté.
Nový Icon to přes nás dává bohužel v noci na úterý... tak na něco hezkého si budu muset ještě počkat... tato fronta asi neklapne s fotkou nějaké struktury. Včera večer jen déšť.. a nebylo to vůbec hezké. Pořád tomu něco chybí, asi že byla dlouho zima.. snad to červen napraví... nevím, zatím mi přijdou ty bouřky takové zabržděné.. asi je to tím relativně nízkým CAPEm.. jako žádné pěkné struktury, takové nevím no..
Včera bylo varování skoro celá ČR na silné bouře,ale předpověď pro jih ojedinělé.To už protiřečí Nakonec nejvyšší úhrn (78mm) spadl na jihu Čech na horní toku Blanice.(Skoro 2 SPA vzestup řeky)
Dneska tu je od rána bahno co se týče oblačnosti.To na bouře nesvědčí na 2.stupeň výstrahy..😅🙂
Zeu
No ty jsi mi chyběl s tímhle.
ALADIN a novej icon model chtějí squall line tak to jsem zvědav, id dvojky model podmodely dávají kulo.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.