Diskuse o počasí Přeháňky a ojedinělé bouřky 15. až 19. 5. 2025
Marcel
proč? já myslím že bouřky v 16°C jsou celkem běžný hlavně v květnu při chladnějším proudění.
U nás se dnes vyskytla jedna silnější přeháňka krátce po poledni, spadlo i pár menších krup. Další přeháňka se blížila kolem 16h od SZ ale ta zde těsně předemnou zanikla, ovšem zanechala slabší mraky typu whales mouth. Zítra se taktéž nějaké přeháňky, popřípadě bouřky očekávají, model SHD chce dokonce pár bouřkových jader v oblasti jižních Čech, Vysočiny a také jižní Moravy, tak třeba se poštěstí i zítra.
Aidamko.
monstrózní klasika letos
konečně někdo proti těm australcům
John Deere
24 km u nás v ČR je nesmysl, ani 20 km nemůže být dosažena výška kumulonimbu. Ono i 17 km je by byl dost extrém na hranici věruhodnosti. Ve světě jsem viděl různé odhady rekordní výšky kumulonimbu 20-22 km, možná až 23 km, ale nebyl k tomu většinou uveden konkrétní příklad. 24 km a více je nesmysl i ve světě.
Marcel
Netypická teplota na bouřku je třeba 0. V nižších polohách v ČR při teplotě okolo 0-2°C, nebo i pod nulou slabě se občas v zimě nebo v březnu či listopadu vyskytne bouřka se sněhovými krupkami. V extrému se teoreticky v Praze může vyskytnout bouřka i při ledovém dni. Na Sněžce a v 850 hPa může být při bouřce i -10°C.
Slabé bouřky se silnějším deštěm, popř. malými kroupami a teplotami okolo 15 °C se v ČR v pozdním jaře vyskytují, není to ani neobvyklé. Musí být teplotní gradient vertikální a nahoře (např. 500 hPa) tedy velká zima.
Nejnižší teplota při bouřce:
https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-2-5886-Nejnizsi_...
TommyAst
Jop zažil jsem už několik bouřku/přeháňku kolem +11°C a padala krupice. (Byl jsem v nízké nadmořské výšce 227-330m.n.m) Stačí rychlý propad chladného vzduchu s výškou. Několikrát se i stalo, hlavně v dubnu tedy, že bylo přes 10°C, déšť-krupice, a když srážky trvaly déle, tak se ochladilo natolik, že i sněžilo. To jen teď nehrozí no.
K dnešku
Dnes se bouřky vyskytnou velmi ojediněle, hlavně v jižní části Čech. Přeháněk a občasného deště bude ale přes den opět dostatek.
Za 24 hodin máme tady 5mm srážek, i za to jsem rád, koukal jsem ráno na modely i na to co se bude dít bude v 500 hpa.. a zatím to vypadá na nějakou změnu až tak v červnu... možná...pořád se to tam protlačuje ze severního směru..akorát ke konci výhledu tam má GFS i ECMWF oblast nižšího tlaku okolo Velké Británie, jeden více na severu druhý níže k jihu, tak aspoň to..
U nás ty přeháňky nebo občasný déšť pokračovaly ještě i včera odpoledne, večer a v noci. Intenzita ale nebyla nic moc, od velmi slabé po mírnou, maximálně chvílemi středně silnou. Od doby, co jsem psal naposledy včera odpoledne, nám připršelo 1,2 mm, což je pochopitelně slabota, protože jsme v květnu stále na velmi špatných 4,1 mm srážek.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.