Dnes naše území přešla studená fronta od severu a díky ní se konečně změnil charakter počasí směrem k mnohem zajímavějšímu. Ode dneška až do pondělka to vypadá na proměnlivou oblačnost s přeháňkami, které se budou vyskytovat podle předpovědi místy či dokonce na většině území. Ojediněle se pak můžou objevit i bouřky. Myslím, že si tato situace zaslouží své vlastní téma, zde tedy je. Nám přinesla silná až velmi silná přeháňka na samotné frontě rovný 1 mm srážek a jsem zvědavý, jestli se sem dnes nebo v příštích dnech trefí i nějaká ta postfrontální.
Tomino Je fakt, že asi čím více na sever, tím lépe. Ale třeba teď jsem se podíval na Aladina a ten nám dává v přeháňkách do konce týdne až 10 mm, to je podle mě příliš. I tady na In-počasí je ale nějakých 5 mm, takže něco se dít asi skutečně bude.
Dobré téma Debata o srážkách je pro mně víc zajímavá než by byla debata o teplotách. Dnes jsme vítězové v úhrnu my tady na Valašsku, v teplotách poražení. Můj úhrn 6,8 mm a zítra to bude si myslím ještě s možností bouřky zajímavější
Leknín Ještě vám tam dnes možná zaprší. Ono asi ještě i tady dnes něco bude. Před chvílí nás něco přecházelo, ale ani kapka, každopádně na radaru toho je ještě víc.
Podle ICON D2 zítra později odpo se nějaké bouřky objeví i v okolí. Nebudu teď v Brně, takže soudím, že Brno by si mohlo dát přímou bouřku. Koneckonců i já bych mohl mít větší šanci, vzhledem k místu.
Zítra (16.5) lze očekávat bouřky na severu, severovýchodě Čech, během dne a později odpoledne i ve středních Čechách a v jižních partiiích Čech. Nejméně bouřek a přeháněk bude na západě a severozápadě Čech. Bouřky však budou slabé, půjde o nízké zimní bouřky (výška zhruba kolem 7km). Střih větru bude vyšší hlavně v 0-1km a 0-3km v oblasti středních a východních Čechách.
Tak nakonec večer ještě něco přišlo i k nám, ale nazval bych to spíše občasným deštěm, který byl ale jen slabý až mírný, chvílemi i velmi slabý. Připršelo pouhých 0,3 mm, dnešek tedy končíme s úhrnem 1,3 mm vody.
Horkeypes V to doufám, tady na severozápadě je i o něco vyšší helicita (měla by být). Jestli vznikne nějaká "lajnovitá" přeháňka či bouřka, tak by na ní shelf být mohl, ale to očekávám až v pozdějších hodinách - k večeru.
John Deere Jsou to zimní bouřky. Výška bouřek je maximálně 7,7km (horní hranice) a výše jak 8,5km se ty buňky ani nedostanou, dnes je hranice tropopauzy v 8,5km.
Aidamko. Přijde mi, že se to trochu rozpadá, takže zdejší klasika. U nás dnes zatím 0,3 mm, kolem poledne tu občas pršelo, podobně jako včera večer, no a ta intenzita byla podobná a stejně dopadl i úhrn. Ale věřím, že dnes ještě není všemu konec.
Pavell Má 7,7km zhruba. Detekce buněk na radar.bourky.cz není přesná, většinou ukazuje nesmysly, v létě například 22 kilometrů atd. Skutečnou výšku buněk lze sledovat zde: https://www.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/rad/in... Pro upřesnění: je to po 2,5km (první přerušovaná čára 2,5km, plná čára 5km, druhá přerušovaná 7,5km, druhá plna 10km, třetí prerušovaná 12,5km, horní plná čára 15km)
Buňka nad Vysočinou zhruba 7,7 kilometrů. (horní hranice) ČHMÚ