Peter Sedlák 1
No takový bouřky v 10-12st?
Se nestava často.
4820, to mate medajli spis Vy
Diskuse o počasí Ojedinělé, postupně místní bouřky od 16.5 2024
No tak to nevim teda.
Na dnešek už ICON-DE nic nemá, kromě těch ranních bouřek na Moravě. Prostě východ umí i za těchto podmínek, to není možný.
Spíš mě děsí ten výhled, pondělí vymazáno, úterý východ a ranní/dopolední středeční načasování fronty nevypadá moc ideálně. Za tyto 3 dny mám zatím 7.8 mm, včera z intenzivnější přeháňky 4.4 mm. Pod stromy stejně sucho, takže nějaká bouřka by se určitě hodila. No, uvidíme..
Tak bouřka se nakonec vyhla.. ale hlavní je teď asi voda, takže úhrny 4,4 mm Davis, 4,0 mm plecháč... pokud to bude každým dnem tak spokojenost. Před chvilkou se i protrhala oblačnost, ale opět se zatáhlo nějakým stratocumulem. Následující dny se čekají v noci a po ránu díky vlhkému vzduchu i mlhy... V okolí již tedy bouřky byly, nademnou zatím ne.. ale to je asi to poslední co mě trápí..
Suma za květen už pomalu narůstá. S dneškem 14,4 mm... Takže 50 mm klidně ať spadne. Nezlobil bych se.
Prakticky žádné modely dnes u nás s bouřkami nepočítají, tak uvidíme, hlavně at to není nic prudkého, už takhle jsme skoro bez ovoce, tak aspon ty jahody at jsou
No rozpršalo sa "fajně", já bych se nezlobil, kdyby byl květen podprůměrný, protože zatím je s 30 mm a máme teprve 19.5. Průměr je 79 mm, od listopadu byl průměrný měsíc akorát březen, jinak všechny nad.
Gratulace tam, kde ty srážky potřebují a prosím modlení zato, aby se nám to zde vyhlo co nejvíc
Tak konečně se nějaká bouřka na výstrahu vyskytla, v Telči: https://www.in-pocasi.cz/aktualni-pocasi/telc/ - ale v tu dobu žádná výstraha nebyla Vrstva krup je tam pořádná: https://www.facebook.com/photo?fbid=11697932077916...
Odpoledne zase už nic nebude, je výstraha ČHMÚ
A když se podívám na ENS ECMWF. Tak až do konce výhledu každý den poměrně vysoké CAPE.. takže paráda! Hezky se na to dívá.. bouřkám zdar Jen soucítím s pozorovateli na stanicích, že se asi upíšou s těmi jevy, jelikož už vím co to obnáší a co všechno musí být v deníku...
Negan
Letos se to čekání na zahájení bouřkové sezony opravdu prodlužuje a to překvapivě nehledě na to, že teplo bylo již od půlky března. Ještě před pár dny to vypadalo, že bude od soboty do středy bouřkově bohaté období, na jehož konci i vydatně zaprší, a ve výsledku se to smrsko na malou šanci na bouřku v úterý a trochu deště ve středu. Pořád tak nějak čekám, kdy dorazí to deštivější období, o kterém tady někteří neustále mluví, tady se jede od půlky února v suchém módu a reálná změna zatím v nedohlednu.
Zde deštivější období dneškem začalo, 8 mm spadlo už v pátek po pěti dnech bez kapky deště. Výhled prosím takový a není to nějaké bůhvíjak srážkové terno, ale jestli to vyjde tak mně to pracovně hodně zdrží a letos je to prostě asi úplně v pr... pokud třeba nepřijde srážkově podprůměrný červen jako loni.
Frantis95
Pamatuju v roce 2019 první bouřku v Brně až 2.6., takže i jako místo v tradičním pásu tu jsou roky, kdy se na bouřku čeká měsíce. Nicméně snad to klapne v úterý, tam podmínky budou velice dobré. Vliv TN, podmínky jak synoptické tak energie a podpora. To by mělo vyjít.
Frantis95
já jsem taky tady na Praze 5 a bouřková sezona mi ta začala už bouřkou v lednu, od té doby jsem tu pouzoroval asi 3 vzdálené bouřky JV ode mě, takže asi tak. Teď budu doufat že se tu nějaká bouřka vyskytne dnes nebo v následujíících dnech. tak snad.
Nad norimberkem uz se to kupí hodně. Klasika Sasko už bouřky.
Tak snad tady bude něco.
Nadpis článku na iDNES k dnešním bouřkám: Česku dnes hrozí krupobití a lokální bouřky, přívalové srážky už ne - to je takový nesmysl až to bolí Číst předpovědi v nespecializovaných médiích (a možná i jiné články) je vyhozený čas. Když už by se dnes nějaká bouřka s krupobitím vyskytla, tak přinese právě i ty přívalové srážky (viz jako ten Telč dnes ráno). To v těchto situacích ani jinak nejde. Velké kroupy bez přívalových srážek přináší jen typické letní supercely ve vrstvě suchého vzduchu. Větší riziko bouřek s přívalovými srážkami je ale v pondělí a hlavně v úterý.
Aidamko1
Já to v úterý vidím spíš pro Čechy.. Moravěnka asi víceméně utře a nebo až v noci na středu, a to už je mi jedno.. ale další dny to vypadá taky dobře... tak se určitě každý tady dočká..
přeháněk a deště je v modelech hodně, ale nějaké silné bouřky mi tam nad Českem chybí.. spíše všechno okolo..
A dneska bez výstrahy.. no, zadeklovalo se, tak toho asi moc dnes opravdu nebude.. a to původně mělo. Holt se to pořád mění..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.