Diskuse o počasí Ojedinělé, postupně místní bouřky od 16.5 2024
TomasMost
Mnohem více než dvě. Supercely si posledních pár let potvruzuji sám (hlavně z Dráždanského doppler radaru, který je velmi kvalitní, bohužel hlavně jen pro Z/SZ/S Čecha střední Čechy). Ke konečnému číslu, kolik supercel se včera vyskytlo jsem nedošel, bo jsem určil hlavně ty nejsilnější a ty co byly právě zaznamenány dráždanským radarem. (Zhruba 7-8 supercel se vyskytlo, z toho tři intezivnější) Ale vzhledem k tomu, že jsi z Mostu, tak kolem Mostu byly dvě supercely, jedna co šla na Litvínov a na hřeben Krušných, kde zanikla a pokračovala dál jako multicela (ve shluku ostatních buněk) a druhá co vznikla na Lounsku a zanikla u Mladé Boleslavi. Potom co jsem koukal tak byla velmi slabá supercela, která měla nějakou rotaci (hlavně v 1.5° a 2.5° elevaci) u Karlových Varů, ale zanikla v Doupovských horách jak rotace, tak i celá buňka.
swan1
Já jsem rád, že z dnešní situace, která měla být jen na východě Česka, tak to vypadá, že opět budou bouřky kdekoliv v ČR. Krušné hory a Šumava tvoří již pekně rozvinuté mediocrisi. Brzy nějaký z nich přeroste do congestu.. Problém spíše bude dnes asi střih a bude to vázané hlavně na orografii na JZ/SZ Čech.
V Krušných pěkný train effect bouřkových buněk, Tops zatím max 11km, té energie není tolik (pár stovek j/kg), uvidíme jestli odpoledne dojde k narůstu energie (CAPE) a ty buňky budou vyšší.. takto je to vcelku o ničem, ale pěkná podívaná na hradbu oblačnosti.
Zítra bouřek bude hodně, odpoledne jak dorazím domů, tak připojím nějaký svůj pohled v rozsáhlejším rozboru. Vidím tam několik potencionálních plusových faktorů, ale i rizika. Nicméně bouřek bude hodně.
A modely dle mého začnou přidávat klasický od běhu 12 nebo 18UTC dál.
Shodli jsme se s kolegou, že dnes nemá smysl nic čekat v prostoru jihovýchodu... takže asi tak, pro všechny čekaly... a zítra icon všechno smazal. To jen pro info. Nee, prostě tady budou bouře, ale tím myslím bouře opravdu až v létě.. Tak jako vždycky... musím si počkat. Květen tady letos tak jako každý rok..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.