Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Více oblačnosti ale ještě poměrně teplo, hlavně na západě i přeháňky a bouřky

Diskuse o počasí Bouřky od 10.7. do 14.7. 2023

171
# 08.07.2023, 21:33

HaMeLeOn14
Klokan_0
swan1

Pánové díky moc, jsem rád, že se rozbor líbí. Situace je to skutečně velice složitá, nový výstup ECMWF dle mého ještě lehce tu situaci lehce zahalil do neznáma. Na pondělí maluje bouřky sice stále na té samé linii konvergence, ale hlavní bouřkové pásmo se dle něj bude odvíjet hlavně v západní a severozápadní polovině Čech. Úterý maluje stejně, trošku ale přidal na JZ Čech a středu vidí plošně. Nějaké rozuzlení přijde asi až během pondělního rána. Koneckonců tak jako tomu je vždy.

Další dny je to ještě více záhadně nastavené.

65
# 08.07.2023, 22:59

Aidamko1
Pěkně shrnuto :) Taky průběžně sleduju modely a mám několik postřehů, které snad stojí za zmínku.

Byť je tohle téma hlavně o předpokládaných bouřkách u nás, tak bych rád zmínil zítřejší podmínky v Beneluxu a západním Německu. Tam zítra bude fronta přecházet v odpoledních a večerních hodinách, tedy ideální načasování.. Těsně před frontou se očekávají rosné body okolo 20°C, ML Cape 1500 - 2000 J/kg, výrazný střih větru ve všech hladinách, helicita okolo 300 m2/s2 a do toho shoda regionálních i globálních modelů na vývoji rozsáhlého bouřkového systému, možná i vícero. Za mě je to na zítra na další trojec od Estofexu na SZ Evropy, pokud vydá. Bude určitě zajímavé to sledovat.

Teď jaký vliv by mohly mít zítřejší bouřky na pondělní vývoj u nás. Modely se shodují na tom, že k nám v ranních hodinách dorazí bordel v podobě střední a vysoké oblačnosti, což si vysvětluju prouděním ve výšce. V Německu sice bude silné jihozápadní proudění, ale to se dále nad střední Evropou bude stáčet jihovýchodním směrem a bude k nám tedy nejspíš posílat oblačnost z bouřek v Německu. To by mohlo rovněž vysvětlovat, proč modely na východě očekávají poněkud nižší Cape, jelikož tam se oblačnost zdrží nejdéle.

Dále se v noci očekává vývoj bouřek v jihozápadním až centrálním Německu. Zbytky těchto bouřek by pak mohly v ranních či dopoledních hodinách dorazit do Čech a případně fungovat jako outflow boundaries. Tohle usuzuji zejména na základě modelu SHD.

Overall, nebylo by to Česko, aby v nějaké situaci nehrála roli spousta proměnných a možných omezení. Nicméně si dle podmínek myslím, že jakmile někde dojde k iniciaci, pak budou mít vznikuvší bouřky potenciál se rychle stát i velmi silnými. Mimochodem se regionální modely začínají pomalu shodovat na pondělní situaci, furt je ale dost času.

171
# 08.07.2023, 23:10

Aldan

Velice pěkné shrnutí, díky hlavně za to Německo a případný vliv bouřek a oblačnosti na pondělní konvekci. :)

Jo. Kukám teď na to, a v v oblasti Beneluxu a západu a severozápadu Německa to vypadá na dost povedenou bouřkovou situaci. Minimálně ICON D2 maluje dost slušné podmínky, vypadá to skutečně velice parádně, ale i nebezpečně. A jak správně píšeš (a je dobře, že to zmiňuješ a díky za to) tak té oblačnosti a bordelu bude v pondělí dost, takže bude snad ještě před poledne rozpuštěná.

Podmínky v pondělí vypadají v Česku přímo ukázkově na iniciaci silné konvekce, ale pozor je nutno pořád počkat. Nový ICON D2 maluje linii konvergence posunutou k západu (vliv té oblačnosti by tedy mohl být rozhodující i k tomu, že by bouřky byly plošnější i k západu). ČHMÚ v polední předpovědi naopak linii konvergence maluje více východněji.

Je to hodně a hodně a pořád nejisté. Nicméně začíná se to vykreslovat už trochu více jasněji. Podmínky na pondělí pořád modelově vypadají skvěle, uvidíme na další výstupy, ale minimálně jak píšeš ty regionálky vypadají velice šťavnatě.

Modelově nejlepší podmínky na pondělí budou někde v oblasti od Plzně po Vysočinu, právě v oblasti kolem linie konvergence. Tam by mělo dojít ke konvekci a následnému postupu bouří k východu. Ty by měly dorazit nad Moravu a postupně v poněkud "stabilním" prostředí zeslábnout a rozpadnout se. Nicméně je stále dost nejistá poloha linie konvergence.

Dále na pár modelech je malována jakási "kapsa" konvektivní inhibice, tedy CIN, která by se měla ze SZ Čech po poledni přesunout na JV na Moravu, což je spojeno s pozůstatky obnovené (outflow boundaries) bouřkové činnosti z Německa, což by k večeru mohlo poněkud "zintenzivnit" na východě bouřkovou činnost a podpořit konvekci.

Tož uvidíme, co se tam vykreslí zítra :)..

Srážky v pondělí odpoledne dle ID2, zdroj:meteologix.com
Orientační poloha linie konvergence dle nového výstupu modelu ICON D2, jedná se o vlastnoruční zakreslení dle mapy sbíhavosti proudění, zdroj:meteologix.com
Linie konvergence na synoptické mapě od ČHMÚ z dnešního poledne počítala s poněkud východnější polohou sbíhavosti proudění
# 09.07.2023, 00:33

Já to vidím tak že v pondělí budou lokální bouřky tak na 15 procent území ve středu místy to znamená 50 procent území srážky taky nevypadají moc plošné

459
# 09.07.2023, 01:41

Aidamko1
Aldan
Dobrý poznatek o té ranní oblačnosti. Bohužel ta je vždy problém, když se včas nerozpustí, tak se většinou nemá co tvořit, jelikož vzduch se neprohřeje. Toho se vždy bojím, tak doufám že se to nestane i teď :D Samozřejmě je tu i řada dalších faktorů, kvůli kterým se zde bouřky tvořit nemusí, ale spíše to vypadá dobře než špatně, no necháme se překvapit a hlavně uvidíme co modely vyvařují dnes večer, jelikož to bude rozhodující :D Už se na to moc těším.

171
# 09.07.2023, 05:24

Tak ESTOFEX má nakonec pro oblast Beneluxu a západu Německa 2. stupeň. Varuje před silnými srážkami, ale hlavně větrem. Bouřky budou mít tendenci se rychle spojovat do lineárních celků a v případě výskytu bow echa by nárazy mohly překračovat i 30m/s.

Ohledně zítřka stále panuje neshoda, ale ICON D2 asi pátým výstupem čeká to samé, tedy vznik bouřkových buněk nad středními Čechami a nad jihem Čech a následné zesílení a postup nad Moravu, kde rychle zeslábnou.

Estofex na dnešek a noc na zítřek
379
# 09.07.2023, 06:35

Aidamko1
Časování, časování, časování..
Zase to bude napínavé až do konce..
Pokud ten kolos nad Atlantikem příliš nezrychlí svůj posun k východu, možná by to v pondělí v ČR mohlo klapnout..
Ale je zase potřeba, aby se k východu posunul..
Uvidíme, kam až ho do zítřejšího poledne TV pustí...

171
# 09.07.2023, 07:14

swan1
Přesně tak. Načasování bude důležité a hlavně rychlost a jak se to dostane rychle k východu. Nejlepší by bylo, kdyby se to šoupalo pomalinku k východu, tak by to mohlo zítra být celkem vydařené. Ono čím víc na východ se SF dostane, tak tím východněji se bude sbíhat proudění a konvekci bude omezenější jen na samotnou frontu. Aktuálně modelově je linie konvergence modelována na Východ Čech a na Vysočinu. Jeden výstup to občas šoupne až někam nad Vyškovsko, ale pořád přijatelnější, než původní linie Poznaň-Olomouc-Bratislava.

Jinak na úterý i ICON začal přidávat, ale to shrnu odpoledne v samostatném rozboru. Ten doplním ještě i pohledem na ten zítřek.

168
# 09.07.2023, 08:40

Tak zítra bude mít západ zase smůlu kvůli načasování fronty a tu středu nejspíše taky protože to má přijít z úterý na středu na západ už slabé a ve středu se to pak zase obnoví na východě.

273
# 09.07.2023, 08:50

Jako pondělí vypadá pro naši oblast luxusně, Znojmo má mít +36 a nárazy větru dle Aladina 25 m/s, i kdyby byla 15ka, tak je to peklo.

ICON D2
1236
# 09.07.2023, 08:52

Bude to zajímavé.
Akorát ta oblačnost tam bude trochu dělat neplechu, takže snad se odpolednem rozpustí.
Bouřkové podmínky na pondělí vypadají velice šťavnatě, pokud se načasování povede, tak velmi silné bouřky by mohly určitě být. :blesk:
Teď záleží, zda to západ Čech opět přeskočí nebo ne. To bude otázka až do pondělka.
Spíše mi vrtá hlavou, proč modely pořád malují pouze “slabší” bouřky? Jelikož s novým výstupem GFS budou podmínky v pondělí ještě lepší než ve středu.

Diskutovat o úterý a o středě je ještě daleko. V úterý a v noci na středu by měl vznikat bouřkový komplex nad Francií s následným postupem do Rakouska. Aladin počítá, že severní část zasáhne západ Čech, ale myslím si, že na našem území nic nebude. Následně ICON maluje pěkné bouřky ve středu odpoledne a k večeru s postupem fronty. Samozřejmě ale nemusí být i vůbec nic.

65
# 09.07.2023, 09:14

kuba
To by ještě neměla být fronta, ta by měla do západních Čech dorazit ve středu po poledni dle současných modelů. Spíš tam Aladin začíná naznačovat to, co další regionální modely a GFS. Tedy vznik bouřkového systému v Bavorsku v úterý večer a následný postup do Rakouska s tím, že severní část systému by v nějaké slabší podobě mohla projít napříč naším územím, hlavně jižní částí, až někam na Moravu.

Obecně při pohledu na předpovědi konvektivních srážek globálních modelů, hlavně ICONu a Ecáku, ta situace nevypadá nijak moc významně. Jakmile tam časově dohlédnou regionální modely, tak už je to o něčem jiném.

ota
Avatar
2141
# 09.07.2023, 09:48

Aktuální výpočet Aladina je zajímavý, má tam opravdu tenký pásek oblačnosti a velmi slabé srážky, za to vítr jako blázen. No uvidíme, třeba ty vysoké teploty dokáží podpořit vznik poměrně silných bouřek, ale zatím mám obavu, že to bude spíše jen vítr...

258
# 09.07.2023, 11:11

ČHMÚ na zítřek asi počítá s tím, že to bude slabota. Žádná předběžná výstraha a žádné “ojediněle i silné” v předpovědi:D Tak uvidíme, co z toho bude. Tipnul bych si, že bude zítra vedro;-)

# 09.07.2023, 11:18

Tady je opravdu mnoho povyku pro nic. Na pondělí a úterý žádnou výraznou situaci v modelech nevidím a možná to budou izolované středně silné bouřky, ale rozhodně nás nečeká nic plošného a silného. Ale chápu je okurková sezóna a o něčem se diskutovat musí. :D
Snad ve středu se dočkají některé oblasti nějaké slušnější zálivky, ale pořád tam nevidím nic co by trochu zmírnilo to plošné sucho, které panuje. Bohužel. :slunce:

379
# 09.07.2023, 11:18

Negan
Pokud tam ČHMÚ nedává na zítra nic, tipnu si, že něco bude:D

12
# 09.07.2023, 11:38

Pondělní tropické odpoledne znepříjemní dusno a bouře s krupobitím, ale neví se kdy a kde, tak jako vždycky...

Pondělní odpolední prognóza bouří (Windy)
Pondělní odpolední hodnoty rosného bodu (Wetterzentrale)
Odpolední vlhkost vzduchu ve 2 metrech (Ventusky)
# 09.07.2023, 12:17

Nadcházející týden bude teplotně výrazně nadprůměrný. V úvodu týdne bude pokračovat vlna veder, která se v polovině týdne zmírní, ale i tak budou teploty stále nadprůměrné. Srážky se objeví především v bouřkách v úvodu týdne a regionálně tak budou panovat velké rozdíly v úhrnech.... Více >>

11
# 09.07.2023, 12:22

A ČHMÚ mlčí, ale třeba něco bude. Většinou, když vydají výstrahu, tak u nás nic není, tak to třeba vyjde tentokrát.

86
# 09.07.2023, 12:39

Marek52
Jsou dovolené no :D Zítra vydají výstrahu až se jich pár vrátí. Na nějakou supercelu to zítra vypadá. ICON DE při nich dává nárazy 120 km/h: https://www.ventusky.com/?p=49.25;17.20;7&l=gu...

ICON DE zítra odpoledne, nárazy větru

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.