Hlášení z mé lokace - Aladin avizoval, že to hlavní ohledně srážek se dnes bude odehrávat více na S, V, J ode mne. Přesto jsem si říkal, že je to jen kousek, že by mohlo řádně zapršet. Realita byla taková, že napršelo úctyhodných 1,8 mm. To hlavní pásmo přišlo po 11.hod a bohužel v mé lokalitě zesláblo. Bylo to až k vzteku, protože kousek nad námi jela oranžová a Beskydy srážky hodně zesílily ... třeba Aldy v Rožnově má 9 mm, ale zase pod náma Leknín na Vsetíně také lehce nad 1 mm.
Přitom noc a dnešek přinesla pěkné úhrny do části Jeseníků a okolí, na jih Luhačovice, Bojkovice a okolí, na SV Ostravsko-Karvinsko a hlavně Třinecko a okolí. Bohužel ale u mne a okolí to bylo zase špatné. Až je otázkou, co tomu opakovaně brání. Co já bych dal za alespoň 10-15 mm. Takto ze střechy je v sudu cca 50 litrů, takže to je na 1 večer zalívání.
V sumě mám za červenec 3,3 mm, za červen 23 mm. Při srovnání s 2015 je toto období srážkově letos ještě horší. Výhledově pak horko, srážky s otazníkem, to samé pak platí o nějakém ochlazení (snad po 21.7. ??). Ta TV na jih od nás ne a ne se někam odsunout či zeslábnout tak, aby alespoň na chvíli otevřela Z, SZ proudění. A přitom to rozhraní chladnější Z, SZ, poté S vs. teplý J Evropy bude možná kousek. Zatím ale budeme v teplém sektoru, přiblížení rozhraní by mohlo zvýšit pravděpodobnost srážek ...
Z pár jabloní suchem už opadává listí, tráva je do žluta resp. někde už jen tvrdá hlína. Některé potoky prakticky bez průtoku, podobně i Rožnovská Bečva (té pomůžou dnešní srážky výše po toku, jinak měla průtok cca pětinový). Déšť na řadu resp. většinu míst v ČR nutně potřebujeme
PS. snad moc nefňukám(e)
Diskuse o počasí Bouřky od 10.7. do 14.7. 2023
Tyjo tak netušil bych, že bleskově nejaktivnější bouřka bude v mém okolí až dneska. Poslední dny nic a najednou se kousek Z/JZ vytvořila bleskově středně aktivní bouřka (4-5 blesků za minutu). Tak uvidíme jestli doleze, ale roste to západně dost slušně na obloze.
Edit: během deseti minut to dost výrazně zesílilo. Blesky co 2,3 sekundy. Snad to dojde.
Dneska to je zvláštní, už mělo být po všem. Tady zatím napršelo nečekaných 2.2 mm a asi ještě jedna přeháňka bude. Zajímavé to je.
No tak bouřka se rozdělila na dvě hlavní buňky. Slabší jde na Brno a další jde směr Ivančice, tak uvidíme. Snad zaprší.
Edit: Tak nás to opět jako v minulých situací těsně mine. Nejdříve to bylo z východu, pak severu, teď z jihu a západu. Ale nevadí, léto je ani né v půlce. Situací bude dost, aspoň podívaná byla super.
Tady nedojde asi nic. Tak se tu ochladilo že to snad ani není možné. Venku máme jen 16,5 st. Zase tu hovno spadlo, ale ochladilo se dobře a zítra zas 30st.
V noci nás chytla přeháňka 1 mm. Přes den taky cosi cmrndalo, ale nejvíc mě dostala ta bouřka co se vytvořila u Zlína a zdálo se že postupuje k nám, ale pak se stočila na JV takže zas hovno.
Byl jsem v tu dobu ve Zlíně v Malenovicích a tam to bylo chvílemi zajímavé.
https://live.czechheaven.cz/livecam
Webkamera Budkovice u Ivančic docela tam fouká
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.