Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nadále poměrně teplo, při slabším větru ale chladněji než včera

Diskuse o počasí Bouřky na zvlněném teplotním rozhraní 19-23.6.2023

414
# 23.06.2023, 07:18

Jako Chocholoušek, kdyby ještě žil, by měl za poslední dny pár výjezdů po některých místních uživatelích...:D
Předevčírem by se často míjel s hasiči, kteří měli velkou porci výjezdů, cca 50000 odběrných míst od Šumavy po JV Moravu bylo bez proudu, ale prý se to na Šumavě rozpadlo a v ČR nebylo nic ?
Včera zase chodila fronta chvílemi pozpátku...:D
Zdá se, že se nám tady rozmohl takový nešvar, ehm, asi to bude meteo schizofrenie..??
Jinak, byl jsem omrknout místní lokalitu mezi Sušící a Tedražicemi , kde byla spatřena tromba a vznikly předevčírem celkem slušné škody a bylo i podezření na tornádo..
Fotky přikládám..
Podle mě to byl ,,jen,, mikroburst..
Zasažená oblast, pruh, má šířku cca 0,5km.. a charakter poškození lesa odpovídá jednoznačně spíše silnému nárazovému větru v jednom směru...

54
# 23.06.2023, 07:18

Fronta za námi.
4mm deště.
Bouřky - 0.

# 23.06.2023, 07:34

děti, pročpak pláčeme? všechny modely nás navnadí na situaci jako hrom a v reálu hranice fungujou jako silové pole. hlavně se ukazuje, že nejsme hrdí na náš předpovědní model, nikdo ho neposlouchal :D

# 23.06.2023, 07:39

No šel jsem spát s dokořán otevřeným oknem s tím, že to v noci práskne a půjdu ho zavřít.
No ráno se vzbudím a všude sucho. :D
No nevypadá to moc dobře fakt jsem se těšil :( :prsi:

906
# 23.06.2023, 07:40

Tak nakonec ani kapka, ale tady jsem s ničím nepočítal. Ovšem hezky se vytvořila ta linie co šla přes S Moravu. :blesk: Takhle nějak sem si to představoval, ovšem čekal jsem že to přiroste více k jihu, ale nevadí. Teď jen čekat na další bouřkovou situaci.

9
# 23.06.2023, 07:50

Tak to je jasný že hydrák zase řekne že “nějaký” parametr pro bouřky nevyšel. Jenom je škoda že ty ostatní byly na rekordních úrovních. Což evidentně neznamená vůbec nic?

173
# 23.06.2023, 07:56

Jinak teplota v minimu tady neklesla pod +23°C, aktuálně je již +25°C a dusno je venku skutečně velké. Nakonec jak jsem psal se nic neobjevilo, ale víceméně se středou jsem spokojen, původně nemělo nic dojít a něco menšího došlo. :)
2mm jsou poněkud méně, ale nevadí.

# 23.06.2023, 07:58

celyl
Analyzujeme příčiny, nicméně hlavním problémem byla asi mocnost zádržné vrstvy, která dovolila spustit konvekci (přenos energie prouděním) v Bavorsku relativně pozdě. Bohužel iniciace konvekce je při předpovědi bouřek největším oříškem,“ uvedli meteorologové. „Bohužel/bohudíky příroda bude vždy na krok před námi,“ dodali.

VHK
31
# 23.06.2023, 08:01

U nas taky cista 0,rano uz se zdalo ze se to pasmo natahne vice k jihu od tech jeseniku ale zastavilo se to par km pred nami a slo vychodne,bylo slyset jen vzdalene hrmeni,snad pristi tyden neco naprsi,cerven je tady zatim co se srazek tyce slabej(20mm). Jeste ze byl kveten destivej,jinak uz by jsme tady laborovaly ze suchem?

63
# 23.06.2023, 08:11

Tak já se dnes vrátil z dovči a pokud není nějaká chyba tak za červen zatím 14,5 mm a výhled toho moc posledních 7 dní nedává pokud nás teda netrefí nějaká buřina. Naštěstí to není tak jak v tom roce 2003, za červen 16 mm a průměrný jen leden a všechny ostatní měsíce v těžkém srážkovém podnormálu až do července, který to zachránil za pět dvanáct.

Teploty koukám nějaký hokej in-počasí co? :!!:, sobota +16, po +17, pá 16, so 17?? :zz: Proložený dny kolem 20, no to je kvalitní léto, fakt žejo, ani neprší, ani teplo a ty dva týdny co sem byl pryč tak prej dva-tři dny tropů a zas ve starých jarních chladnějších kolejích :(

9
# 23.06.2023, 08:30

Aldy1977
Asi dobrý jsou to pašáci stejně a tu práci jim nezávidím. Asi si mohli ale odpustit ty tornáda, toho se hned chytly média a všichni psali ze se na nás ženou tornáda a říkali to úplně všude.

12
# 23.06.2023, 08:32

Připraveným štěstí přeje. Na IN-POČASÍ je odveden velký kus dobré práce!

# 23.06.2023, 09:00

Někdy se prostě bouřkový systém rozjede a potom jsou škody rozsáhlé a jsou bohužel i oběti. V minulém roce v srpnu se takto nad Evropu rozjel mohutný bouřkový systém, před kterým nikdo moc nevaroval a hned bylo nejméně 13 obětí: https://www.in-pocasi.cz/clanky/vyznacne/boure-evr...

Včera podmínky pro rozvoj mohutného bouřkového systému byly, ale nakonec fronta dorazila později a inverze byla o trochu silnější a organizovaný systém nevznikl. A díky tomu je i škod málo (ale i tak jsou). Předpověď srážkového pole z rána: https://www.facebook.com/photo?fbid=76855237194194... vyšla prostorově celkem dobře, ale nebyl to nakonec organizovaný systém (jen buňky) a tak intenzita výrazně zaostala.

Že si zmínku ČHMÚ o tornádu média vloží do všech nadpisů a udělají si z toho on-line reportáže atd. je jejich přehánění. V Německu meteorologický ústav také zmínil možnost tornáda, ale média z toho hned nedělají obří senzaci.

# 23.06.2023, 09:02

swan1
Děkujeme za snímky. Pokud je to zlomené jedním směrem, tak to bude opravdu spíše ten mikroburst.

# 23.06.2023, 09:10

To je těžký....když se před tornádem varuje, a nevyjde to, tak je to špatně.... když se nevaruje, a tornádo vznikne, taky je to špatně.... jsem sice laik, ale předpovědět tornádo na 100 % v téhle době asi zatím možný není...

můžeme být rádi, že to za nás někdo sleduje a dá nám vědět, že ta možnost tornáda tady je..

414
# 23.06.2023, 09:14

In-počasí
Není zač, mám to při cestě a byl jsem samozřejmě zvědavý..
Mikroburst mi před chvílí ještě potvrdil kamarád ze Sušice, který ho předevčírem viděl naživo..
Sušici to také okrajové lízlo..

12
# 23.06.2023, 09:15

Ka-reel
Přesně tak. Máme štěstí, že nad našim územím neproudí rychlé tryskové proudění.
Ta meteorologická situace by byla mnohem odlišnější.

Půlnoční sondáž Prostějov
# 23.06.2023, 09:15

Ka-reel
Naprosto souhlasím :cool:

# 23.06.2023, 09:19

Snad se dnes něco vytvoří nad Alpami a vydá se to k nám, ale moc tomu nevěřím, asi už není tolik energie :zz:

# 23.06.2023, 09:23

Tak tady z této situace suma sumárum 4 mm, výstraha se zde naštěstí vůbec nevyplnila. Máme 1 přímý zásah, bouřka byla ale paradoxně zcela bez větru a jediným nebezpečím bylo to, že byly v podstatě pouze blesky typu CG. Následně něco dokapalo z bouřkových kovadlin. Vítr se při přechodu fronty vůbec nekonal, začalo se rozfoukávat až ráno.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.