V Jindřichově Hradci spadlo 50 mm během hodiny. Celkem extrém...
https://hydro.chmi.cz/hppsoldv/hpps_srzstationdyn....
Diskuse o počasí Bouřky a vydatné srážky 5.6. až 11.6.2023
Pěkná náhoda, vyrostla přesně přede mnou. Buřina pěkně žere energii, bohužel mě obešla těsně severněji. Vlhkost je na 91% a teplota 17.4°C, rosný bod 16°C. Čidlo mi ukazuje, že nejbližší blesk uhodil do vzdálenosti 5 km , několikrát hezky zahřmělo.
Škoda, že mě netrefila přesně, na kopec se dnes nedostanu, tak snad zítra další šance a větší počet buřin, budu mít volno.
am96
Taky jsem to nečekal, ale podmínky jsou celkem dobré… Škoda, že mě takto těsně minula. Jsem zvědavý na zítřek, jak to dopadne. Snad se něco v blízkosti opět vytvoří, dnes to bylo pro mě překvapení, ale bohužel jsem dnes neměl moc času no, tak prosím ještě jednu šanci.
Věřím, že se vše nebude odehrávat jen na jihovýchodě.
Když koukám na radar, tak bude lepší sledovat pouze a jen ten, vypadají hezky ty dvě jádra co jdou směr Praha
am96
Já doufám, že nevyhraje ICON, to bych byl naštvaný, jsem zvědavý, co namaluje Aladin.
Jinak ČHMÚ předpověď trošku fail.
Tady ještě prší z konce ocásku té rozpadlé bouřky. Přihodila zatím 0.5 mm, každý milimetr se počítá. Za dnešek a včerejšek už jsme na 12 mm.
Tak a ty zbytky těch neúspěšných bouřek sem budou putovat během noci takže další +milimetry. Super. U Mělníka červená z ničeho během 10 minut.
Zítra by to s bouřkami mohlo být lepší. Minimálně oblačnosti bude celkově méně a hlavně zmizí ten hnusný stratus, takže snad tomu tak bude i v realitě. Jinak dneska maximum jen ušmudlaných +20°C, tak snad zítra dáme aspoň +23°C. Modely vypadají štědře celkově pro ČR, ale ještě jen aby to v realitě bylo taky tak dobré.
Za uplynulé dva dny zatím 2,5mm, což je pěkné. V dalších dnech se dají očekávat bouřky, dle modelů mám šanci každý den až do neděle, tak se třeba něco trefí.
Pekne to zase naskakuje
am96
Je to divný, ale poslední dobou platí, že jak tu v létě jednou začne pršet, tak se tomu nechce přestat. V podstatě cokoliv se sem začne blížit, začne zesilovat, i ta linie co teď jde od V začíná před Prahou zesilovat, mám takový pocit, že se to tady někde sčuchne a bude z toho pršet půlku noci.
kuba
Ano já myslel, že ECMWF má srážky více rovnoměrné. Extrémní samozřejmě ne. Každý model ukazuje něco jiného, takže je šance, že zaprší všude dost, dokud se modely nesjednotí.
Ty jádra co jdou od východu k Praze vždycky zesílí, zeslábnou a několikrát naskočí nový silnější vepředu. Něco bude... Jsem zvědavý, ale už bych měl jít spát...
Naprší z toho tak do 5 mm max.
Myslím, že to žije jen z vlhkosti, která byla celý den vysoká + nějaké vzestupné proudy, které se zvedají, když to postupuje. A je relativně teplo.
Frantis95
Myslím, že se tomu říká odborně singularita. Což je něco jako anomálie, ale taková, která se pravidelně opakuje v určitých schématech. Podobně jako Vánoční obleva.
Něco takového podle mě u Vás je. Není to pouhá náhoda.
PS: Jinak ta část, co prošla Prahou a míří dál na SZ pěkně zesiluje. Už je to oranžový flek a jde to tam, kde se to hodí, někam na Žatecko.
Vstávám ve 3:30 a takový pěkný jadyrko kousek ode mě, tak ještě půjdu ven juknout jestli to nehodí nějaký blesk
Ahoj, tady spadlo v pondělí z trvalejšího deště 5,1 mm a v noci na úterý dalších 0,9 mm, takže aktuální červnové skóre činí 6,0 mm. Jako alergik na pyl trav, který má první sezónní vrchol, tak jsem to velmi uvítal a navíc už nebylo čím zalévat, protože sudy byly zcela prázdné. V úterý se tady nedělo nic. Ve středu to vypadá aspoň na přeháňku, ale bouřka je tu velice reálná, takže se uvidí.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.