Diskuse o počasí Bouřky a vydatné srážky 5.6. až 11.6.2023
Jo dneska je už celkem patrný rozdíl od včerejška, teď je sice oblačno, ale je výhradně jen vysoká oblačnost. Střední patro se přesouvá k severu a celkově oblaků ubývá, tak uvidíme zda se nám dneska poštěstí na bouřku.
kuba
To je u GFS normálka, že dost často spočte nějakou chybu ve srážkách a vyplivne nějaký extrém. Nicméně stát se to může u jakéhokoliv modelu.
nevím, jaké by to tu mohlo být dnes, slunce prosvítá skrz vejšky a v noci nás zasáhly teda pořádné chcačky to nešlo ignorovat už teď je hodně teplo a možná to napomůže k tvorbě. aladin ukazoval kompatní knedloš na večer dneska a smazal ho, aby se nevrátil. původně tu měl být déšť v noci taky a modely ho smazaly a ejhle, on nakonec vyšel
Aldy1977
Ultra suchou oblast si představuju jinak. Dobře, za těch pár dní v červnu máte jen okolo 1-2 mm, ale ještě není konec, jak se srážkami, tak s měsícem. A co jsem tak koukal, na dost stanic v Rožnově a blízkém okolí, tak letos tam spadlo v průměru okolo 280 mm. To není úplně málo. Asi by jsme našli dost oblastí, kde spadla zhruba třetina. Ale samozřejmě, subjektivně v posledních dnech, tam povrchově určitě sucho může být, to žádná. Tak snad ode dneška Vám tam taky něco spadne
Lerak2
Nepsal jsem o ultra suché oblasti, ale ultra suchém červnu
Jinak cca třetina letošních srážek zde spadla v dešti v lednu, což na stav sucha nemá vliv neb velká část těchto srážek odtekla.
Ostatní měsíce zde byly mírně nebo výrazně podprůměrné.
Ze tři letošních vyraznych srážkových epizod na území ČR, se zde projevila jen ta květnová s celkovým úhrnem 60 mm, což za chvíli bude měsíc a od té doby zde v podstatě srážky nebyly.
Takže sucho skutečně je nejen subjektivně ale i objektivně, a to hlavně ve svrchní vrstvě a v podzemních vodách.
Aldy1977
Tak u nas jsou ty kvetnove srazky(80mm) porad celkem znat,vratil jsem se ze zahrady a zemina je mokra porad,snad jen povrchove kde sviti slunce to je vysusene...rekl bych ze na tom jeste nemuzete byt tak spatne jak tady pisete,vzdyt u vas za kveten spadlo zhruba stejne jak u nas,minule roky to byvalo urcite horsi,tak vecne nefnukejte ze je u vas sucho,myslim ze by se v cr nasla jina mista ktera na to budou daleko hure?
VHK
Já jen popisuji reálnou situaci.
V květnu spadlo zde 75 % průměru a tři týdny neprší..
Samozřejmě že jsou na tom oblasti v ČR mnohem hůře.
Možná máte jiný typ půdy
Já mám povrchovou vrstvu do 10 cm na prach, což je pro plodiny na prd.
Pak je mokra vrstva cca do hloubky 50 cm a pak opět sucho.
Taky úplně nechápu o čem ten klučina furt mluví, přitom, je možný,že ho to všechno obchází,přece jen rozlišení takové mapy je jeden pixel na 10km, ale pořád jsou určitě místa, kde jsou na tom hůře.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.