Doizer
Ne, byla to ironie, projdi si vlákno, uvidíš to snad sám..
Ostatní to pochopili..
Já ty bouřky nijak dneska nepodceňoval, jako jiní, čekal jsem, co se z toho vyvrbí a nakonec byly místy silné a výstraha byla na místě..
Územně se to málokdy trefí přesně, ale princip výstrahy je upozornit na MOŽNÉ nebezpečí na nějakém území..
Princip výstrahy není slib jistoty, že se ve všech okresech, kam byla vydaná, výstraha naplní...
Diskuse o počasí Bouřky od 20.5.2023 do 23.5.2023
Tyjo teď jsem se kouknul na lokální modely pro nás co se týká úterka a všechny se neshodují. Klasická situace. ICON D2 a Aladin malují zeslábnutí srážek před Brnem, pak díru nad Brnem a následně výraznější bouřky na východ. Polák maluje naopak bouřky v Čechách, na Vysočině, jižní a střední Moravě a narozdíl od Aladina a ID2 omezenou konvekci na východě Moravy. No a regionál od Rakušanů maluje naopak spojení všeho, tedy že bouřky projdou přes Čechy, východ Čech a Vysočinu, jih Moravy až po východ Moravy.
Z mé zkušenosti upřímně nevím na jaký model bych si vsadil, protože fronta si kolikrát dělá co chce.
Ono docela zajímavé je i rozdělení konvekce mezi modelem ICON, GFS a ECMWF. Všimnul jsem si ale, že GFS a ICON malují náznak nějaké linie, hlavně tedy GFS ve verzi s rozlišením 0.125Km. No jisté není nic, ale pokud v úterý nic nebude, tak rekord s prvním dnem s bouřkou z roku 2019 bude tutově překonán. Tak snad no.
A ještě bych přidal nějaké ty obrázky od ID2.
To je prostě lepší a lepší. Někde dává úhrn i přes 160mm.
Tak SZ jindy.
To by byl sakra pech, kdyby nás to trefilo i dneska. Tady je stále mlha a všude prostě bahno neustále, za sobotu 2 mm a včera nakonec 7 mm s kroupama a to jsme naštěstí nebyli v tom nejsilnějším.
V sobotu max sotva +18 a včera prádelna +24, jenže to budou zas jen dva dny tady přes 20 a pak týden bída. Z některých nezateplených domů se stále tady kouří, to ta tepná sezona ne a ne skončit
Včera tu byl pěkný pařák a dneska bude asi ještě větší. Jsem rád, že se ochladí a bude příjemně - kolem 20°C.
Jinak doufám, že studená fronta přijde trochu déle, protože jak to ukazuje ICON-de a Aladin, tak to by byla pro moji oblast pěkná bída.
Třeba CTRA dává předběžně jen zase východ.
ludvicek
No já včera zjistil, že mi těch 32mm minulý týden způsobilo jednak rez a hlavně hnilobu pár květin, takže žádné přívaláky snad nebudou. Normální bouřku bych bral, ať si to letošní “poprvé” odškrtneme. Pokud by ale místo toho mělo jen pršet, tak to bych bral raději sucho.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.