Dám info jsem 1 km od tohoto potoka (Polečnice Český Krumlov) ty bouřky co tu prošly byly fakt extrémní a nedivil bych se vzhedem k povaze tohoto potoka a nasycením půdy. Pro ostatní když si dají tento profil ukažuje to 100 letou vodu. Ale nemyslím si, že se to stane. Čekám až voda začne stékat do koryta a okolo půlnoci až 3 ráno by měla být nejvyšší hladina.
Diskuse o počasí Silné bouřky a vydatnejsi srážky 27.6 - 29.6.2022
aura_33
Já už se odhlásil, ale tohle ještě musím zmínit. Vždyť je ve východních Čechách stejné teplo jako u nás na SZ Čech .
Kapitán Exner
Srážky pěkně, ale ty bouřky byly naprosto trapné na to že tu den co den byla výstraha.
DeggyCZ
No myslím, že je to spíš o poloze, jsem už moc daleko. Není to poprvé, co mě podobný pás míjí východně... Moje mikroklima je takové, ležím na samém okraji těchto pásů, chodí to přes Prahu, Kolín a tady ne. Na SZ to pak nechodí vůbec a ani tam neprší. Chtěl jsem vytvořit mapu charakteristik těchto front a oblastí s jakou silou a jak zasahují a bylo by to vážně zajímavé...
Jdu zkusit vyfotit aspoň blesk, teď byl modrý...
aura33
Možná jste tu asi nebyl v době, kdy přes Ústí v pondělí přecházela velmi silná bouřka ze Saska, která doplnila určitě deficit na nějakou dobu. Ale možná jenom tady v Ústí a východněji, na západě to už bylo s těmi srážkami horší.
aura_33
Pardon, tohle je opět další nesmysl. Šumava a Pošumaví rozhodně zachráněni nejsou. Já jsem tam byl před 14 dny, tedy před tímhle bouřkovým obdobím a už tehdy v lesích stála voda, potůčky tekly po cestách. Takže teď je situace o mnoho horší. Tam stačí 10, 15 mm a Otava nebo Blanice letí nahoru. Takový Zlatý potok vystoupal za 1 hod o skoro 50 cm, resp. cca 70 %, je na 2. SPA a určitě ještě poroste. Takže, prosím, nesuďte takhle na dálku, děkuji.
Na jihu asi nějaké 3SPA budou, ještě že tam už končí déšť, řekl bych, že to tam je na limitu než by přišely větší problémy...
https://hydro.chmi.cz/hpps/popup_hpps_prfdyn.php?s...
Kapitán Exner
Jo to byla jiná synoptika a fronta šla od západu, pokud jde o tyto pásy bouřek od JZ/J, tak ty chodí pořád přes stejné oblasti a k tomu se vyskytují často rok co rok. Pak fakt záleží, kde bydlíš. Třeba Vysočina má plný hity a SZ Čechy kulový, třeba 100/100 případů, pokud je to tento pás...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.