Abych to upřesnila - mně nevadí, že po tom někdo touží. Protože příroda si opravdu dělá, co chce - neovlivníme to, ať chceme, nebo nechceme. Ale překvapuje mě to, to ano. Vysvětlení je pro mě takové, že po podobných menších živelných pohromách touží lidé, kteří nic nepěstují. Jinak ale upozorňuju, že takové kroupy mohou kompletně oholit všechny stromy (na vlastní oči jsem to viděla) a celkově zničit veškerou vegetaci. Obnovilo se to až zhruba za měsíc, ne-li později.
Diskuse o počasí Bouřky 19.6. až 25.6.2021, postupně i silné/velmi silné
Tak mě to přijde celkem dost jednoznačné, největší nápor dostane Plzeňský, Středočeský, Liberecký kraj, částečně Královéhradecký a vzhledem k tomu, že se to posunulo na SZ tak částečně i Ústecký. Tady všude budou úhrny většinou přes 20mm, někde i kolem 40, 50mm. V KV kraji už to bude slabší. Směrem na JV od Plz., Stř. a Lib. kraje budou bouřky více rozdrobené a lokální, nebude to tak plošné, ale taky se tam silné bouřky vyskytnou. Bouřky budou o něco silnější a častější, než v noci na úterý a výrazné se neomezí zase jen na JZ. Tenkrát s tou výstrahou s vysokým stupněm pro celé Čechy od ČHMÚ byl úlet.
Miriam
Já to zažil v Luhačovicích cca pře 15 ti lety, vichr, že v lese padaly přes silnici stromy, vyjeli jsme z lesa a u nízkých jabloní jsem auto šoupnul na malou odstavnou plochu, kus od nás byl můstek a nějaký potok, setmělo se, nebylo vidět na deset metrů, rachot, kroupy do 2cm, trvalo to tak 35 - 45 minut, když to odešlo, u potoka půlmetrový hromady krup, zima jak v listopadu, oholené a polámané stromy, z Luhačovic jsme odjeli tak po třech hodinách, když to hasiči uvolnili a odteklo trocha vody, v autě ďoliky, skla naštěstí tehdy vydržela, děkuji, nechci víckrát..
palma
Blbě jste to pochopil... Fakt nepotřebuji škody ke spokojenosti. Když už přijdou, tak já to ovlivnit nemůžu. 12.6.2010 jsme tady v Blansku měli tak extrémní bouřku, že nám to skoro vyrvalo okna a já brečel strachy. Tehdy tady v okolí skutečně byly nárazy větru okolo 150 km/hod, spadlo skoro 50 mm během chvíle co tak vím, nebylo nic vidět, padaly kroupy a nejela elektřina. Tehdy ty škody byly opravdu katastrofální a následky jsou tady v okolních lesích vidět dodnes. To je jen jedna z mála horších zkušeností s bouřkami, vždycky jsem se toho šíleně bál... Ale z největšího strachu se nakonec stal největší koníček a zájem, je to určitý druh adrenalinu. Řekl bych že většina lidí nějaký ten adrenalin vyhledává.
palma
Snažil jsem se to podat tak, jak to vnímám já. Jak říkáte.. Fascinovaně koukáme na záběry tsunami, jiní zase pozorují sopky a když to bouchne, je to taky průser. A pak je tu stormchasing - V Americe lidé loví tornáda, která působí mnohem větší škody než bouřky co máme tady.
palma
Když něco takového čtu, vždycky lituju těch lidí, kteří na to doplatili úrodou, rozbitými střechami apod. Je to velká katastrofa i pro přírodu - v létě holé stromy, zpustošená vegetace. Navíc spousty mrtvých ptáků a hmyzu... Nejhorší kroupy v mém životě byly v r. 1997 - na Pohořelicku, to byla také skutečná pohroma. Vše oholené, na polích obrovská jezera a závěje krup. Byla jsem dítě, ovšem ten obraz zkázy už mi z hlavy nikdy nevymizí. Dokonce jsem slyšela o lidech (říkali mi to jejich příbuzní), kteří skončili v nemocnici s rozbitou hlavou a obrovskými podlitinami, protože se v danou dobu nacházeli venku. Loni údajně byly hrozné kroupy v některých dědinách na Moravskokrumlovsku, také prý oholily stromy.
radek4545
No na 90% u vás něco dnes v noci bude to u nás je ta pravděpodobnost menší že něčo bude max zítra a možná ani to ne ale nevadí, bouřky nevyhledavám, ty bouřky od Alp jdou hezky mimo naším směrem
Už se těším celkem na příští týden, ideální teploty, slunečno a sem tam přeháňka
Poslední výstup aladina vypadá dobře. Dneska je stejně jako včera a tedy úplně zataženo.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.