aura33 Vítr? to možná, ale dnes fouká zejména na Moravě a na V Čech, tady třeba dnes nefouká skoro vůbec a stejně se nic nečeká, nový Aladin hrůza, uprostřed Čech srážková díra jak blázen, snad to takhle nevyjde.
aura33 Aladin dává zase nejvíc na jih Čech, asi to nebude jistý ani pár hodin před situaci kde kolik spadne, může to být fakt hodně nebo taky skoro nic
Modely některé daly na jihozápad nějaký konvektní přeháňky na večer. Zvýšilo se u mě dost cape z 300 na 1700. Asi ráno počítaly s vysokou oblačností což jsem koukal. Ale každý model ukazuje něco jiného. Tak třeba se ta bouřka silná vyskytne nějak když nikde není upozornění Koukám, že i modrý flek dal aladin na večer na jihozápad..
Jak jsem psal. kdyby teď vyšel gfs, tak myslím, že bouřka tu bude silná. Přidal i na rosným bodě kolem 17h na 16 z 10. A i vlhkost. Proti tomu jde icon, který má vlhkost nízkou a rosný 8
Aladin maluje 1mm.. Jako obvykle spadne nejméně. Bouřky nemají být a vítr tak silný není. Jsem zvědav zda vláhová bilance spadne pod -100mm... To bude sranda.
Všechno je to takové neurovnané a nerovnoměrně rozházené. Může tu u nás do pátku napršet 10mm a nebo také 50mm. Dneska to vypadá pro Čechy dost špatně. Vetšina bouřek bude v Sasku. Estofex tu předpověd nejspíše dost odflákl. V Německu se večer budou tvořit místy silné bouřky s úhrny přes 30mm a on tam má 15% šanci. Už jsou vydány i výstrahy. Zítra se mají podle ČHMÚ tvořit silné bouřky i na severu.
Aladin bude asi nejblíže realitě i podle ČHMÚ, výstrahy mají pěkný věnec, na severu Čech i na jihu Čech spojnice přes Vysočinu a východní Čechy. Ve středních Čechách se asi nic dít nebude. Jedna z nejzajímavějších situací a samozřejmě, kde jinde se to vyhne... Po tom pařáku jestli moc nezaprší, bude tu brzy sucho jako u Aidamko1.