Frantis95
Omlouvám se trochu jsem se nechal unést.Úrážet se určitě nemusíme.Jen mi prosím řekněte kdy spadlo v Česku 300mm za 24 hodin a neudělalo to problémy?
Diskuse o počasí Bouřky a vydatné srážky od 16.6. do 21.6. 2020
Predators2
300 mm udělá vždy velké problémy, to jsem nijak nepopíral ani nepopírám. Ale na poměry Jizerských hor to není tak extrémní úhrn, jako kdyby to spadlo například v Polabí (to ale nic nemění na tom, že by to byl i tam úhrn opravdu výjimečný). Jizerské hory k velmi vysokým úhrnům potenciál prostě mají, také podle toho následně vypadá odtokový režim a hranice 1000leté vody je nastavena nesmírně vysoko, teoreticky by 300 mm mělo způsobit pouze vodu 100letou, možná pouze 50letou, protože se tam takovéhle úhrny a následné povodně 2x, 3x za století vyskytují, samozřejmě také záleží na předchozím nasycení, ale tak jedná se o horskou oblast, a ta je nasycena celoročně, takže tam moc velký vliv nebude, zvlášť když na to spadne 300 mm. Těch 140 mm by mohlo způsobit tak vodu 5letou, vzhledem k tomu, že tuto oblast pořádně propláchly povodně v srpnu 2010, by to ani moc velkou paseku nadělat nemuselo.
Frantis95
To byla samozřejmě kravina ta 1000l voda.Já jen že jsem takový úhrn 300mm nikdy neviděl.Jsem na to asi příliš mladý.
Frantis95
Cosmo už výrazně ubral.
spurdo
50 mm snesu úplně v pohodě, za chvíli budu od včera na 35, tak se mi to může klidně splnit a určitě to vadit ničemu nebude, minulou neděli jsem měl 20ku = ideální postupné vsakování, bejt 50 týdně do 2 vln, tak to bude perfektní, písnu jak hluboko se to dostalo, pindy jsou nanic, důležitá je realita.
charlie
Pěkně se nad vámi točí to pásmo.Snad vám naprší co nejvíc.
Milan
Já ani meteostanici nechci/nepotřebuji, obyčejný plastový srážkoměr dobře umístěný se stupnicí po 1mm do 50mm to změří dobře. A navíc mám téměř jistotu, že nikdy nepřeteče. Nejvíc sem naměřil na konci června 2017 za jeden den 43mm. Jo to byly časy, pamatuji jak u Vás byla velká supercela v roce 2016 v květnu. Tenkrát sem ještě zde neměl internet a přispíval z Prahy, ale roky 2016, 2017 tu byly bouřky a pršelo dost. Z dnešního pohledu téměř nostalgie. Nebo rok 2014 a další roky.
Jinak se tu "docela" rozpršelo se včerejškem zatím 10mm a stále mírně prší.
Predators2
Tak z poměrně nedávné historie je to Cínovec, kde mělo 12. 8. 2002 spadnout přes 300 mm srážek, při povodních v r. 2002 se ale hodně míst dostalo nad 200 mm/24 hodin, zejména na Šumavě a v Novohradských horách, takže takovéto úhrny se opravdu vyskytují. Při povodních 1997 se také mnoho míst na Moravě dostalo nad 200 mm/den, i těch 300 mohlo někde potenciálně za 24 hodin spadnout. Já ale ani jednu z těchto situací nezažil, usuzuji pouze z všeobecně známých informací.
U mě v noci 1,5 mm a v červnu 24,0 mm. Ubohost, už ať je radši slunečno a horko, než tato komedie, která započala o víkendu.
Predators2
V době katastrofálních záplav 1997 v místě kde nyní bydlíme napršelo dle místních 300 mm během 3 dní a na hřebenech to bylo přes 600 mm. My jsme na horním toku, takže Malá Morava se v korytu ještě udržela, ale dole v údolí už nic kromě řeky prakticky neexistovalo. Pro mě tedy úplně neuvěřitelná srážková čísla...
Ale zpět k tématu - nezdá se vám že ta červená výstraha je dnes zatím trochu mimo? Možná se to po poledni rozjede, ale výstraha je do 17h a zatím se toho moc neděje...
Frantis95
Ano, v roce 2002 mohl mít CÍnovec kolem 300mm/24, ale na české straně nebyla snad zřízena meteostanice, na německé straně spadlo tehdy 312mm/24 což je do dneška německý rekord, vedle u nás na Mostecku měly Fláje 226mm/24, v samotném Mostě to bylo kolem 60-70mm za den
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.