Stranik Bylo to i Klatovsko.. Dnes jsem mel nad hlavou jedinny mrak v cele CR, ze ktereho spadlo meritelne mnozstvi srazek ( nameril jsem presne 10 kapek..) Ale lepsi aspon koukat na tohle, nez furt do slunce.. Zitra by to mohlo bejt snad lepsi..
Straky To ano, spatřil jste nejtemnější mračna za x týdnů. Jinak Aladin srážky přidal, kdo tomu věří, ať se přihlásí. Já tedy ne, takový štěstí mít nebudu.
F4 Kdyz se podivam na synoptickou mapu a na druzicove zabery, nezavidim meteorologum ani modelum ohledne predpovedi.. Nad sv Evropou je roztocena tlakova vyse, nad Atlantikem nize ktera nabira teply a vlhky vzduch od jz (viz dnesni bourky nad zap Francii) a od severu se sem propada jazyk studeneho vzduchu.. uz zase..A ted babo rad, co z toho bude mit nad str Evropou prevahu.. Zatim je to takove mdlo..viz dnesek u nas..ale i v Nemecku..
Tak na Slovensku se nám ani zablýsklo.... No ČHMÛ tam má na zítřek bouřky ojediněle a vypadá to, že ani v noci na neděli a v neděli nic moc co se týče bouřek nebude... Lifted Index bude strašně vysoký, Cape bude na nule, Cape Shear max 50 a CIN taky nic moc... Takže spíše půjde o přeháňky než trvalejší déšť
No my jsme tak nějak na hraně toho srážkového pole. Spíš ale čekám, že nezaprší, tyhle srážky a přeháňky od SZ na sebe pořád stahují Hřebeny a tady jen sušíme hubu, Z směr je mnohem lepší. Dneska ale určitě něco bude, alespoň na JZ, je tu takový stojatý vlhký a dusný vzduch, úplně jiný než v minulých dnech. Ranní pohled dává za své, na J dnes bylo k vidění spousta castellanů a jak praví jedno přísloví Ráno castellany viděti, odpoledne bouřku očekávati, dnes podle mě nějakou tu pěknou kupu uvidím.
No, já jsem opravdu zvědav, jak to dopadne. Frantis95 já jsem taky na tom rozhraní, jenže se obávám, že to s polední výstupem buď všechno zmizí, anebo se posune zpět na JZ a bude pršet max. na Šumavě a těsně pod ní. Úspěch bude, když spadne aspoň 5 mm.
jack Tady taky v noci pár kapek spadlo, ale meteogram ČHMÚ pro nás srážky skrouhnul na 5 mm, to už je o ničem, tráva se trochu zazelená, aspoň něco do sudů doteče, třeba nás nějaké jádro trefí, ale stejně je to letos zoufalství, potřeba je tak 10x tolik.
Sněžník CAPE nějake bude, ale slabe , na Sumave GFS dava 300-400.. O chlup niz na jih v Nemecku,Rakousku ma byt 500-600.. Ale moc to nepodpori strih vetru.. Ojedinela bourka by hlavne tady na jihozapade byt ale mohla.. Podle modelu je ale na bourky nejvetsi sance az v druhe polovine noci a v nedelnim ranu, kdy by to mel podporit prece jen o neco silnejsi strih vetru..Kez by aspon zaprselo..
Poznáme co bude, estofex dává jen 15% šanci pro JZ polovinu našeho území. V Německu dává i stupeň 1, tam asi budou mít lepší bouřky, tak by něco přes ty hranice snad přelézt mohlo.