Tomas1241980
Do nížin slezou. To je ale nepodstatné, divné je, že slovensko vždy nakopne jakoukoliv situaci, mají tam pak super bouře a povodně z toho. K nám to pak sotva doleze, nebo ani nedoleze. U nás sotva 10 mm a to jsme na hranici s SK a vše se k nám valilo a o 30 km jižněji mají 45 mm? plošně? a pokaždé? A to můžeme být rádi, že nám vůbec mrholilo...
Diskuse o počasí Bouřky od 24.8. do 28.8 2019
igor127
Mám zprávy od tchýně jihovýchodně od Veselí nad Moravou, že celou noc a ještě i ráno propršelo, i podle úhrnu za 24hod. tam bylo kolem 20mm, je to opravdu zlatý trojúhelník, kde o suchu v létě už několikátý rok po sobě vůbec neví, není to celý okres, jen tahle oblast, to je jasné.
Dnes opět není otázka zda, ale kdy to dorazí, u nás bych to viděl někdy mezi 20-21hod. večer, na Aladin se vybodněte.
Yurri
Vidíte a Strážnice má za celou noc sotva 10 mm. A opravdu pršelo celou noc, ale mírně a málo. A dokonce bych řekl, že to snad platí pro jedno místo, protože včera se v Bílých Karpatech na jednom místě vyskytlo jádro - ale to nejde takhle zevšeobecnit, celá oblast Slovácka to sucho zažívá - to je asi jako vaše třebíčsko, kam patříte i vy - teda celé oblast sucho nezná. Strání mělo za 24 hodin 11.4 mm, pršelo více až u Uherského Brodu. Louka, která je od Veselí také nedaleko měla již 17 mm, prostě čím víc je to v těch kopcích tím víc prší - pochopitelné, když se bouřka váže v rámci orografie.
igor127
Jasný, přesný úhrn zkusím zjistit, je to ale nadm. výška 200 mnm, vloni intenzivní bouřky kolem 40mm, a zdaleka ne 1, předloni též, já jsem v pahorkatině o 260m výše a úplná souška proti nim, jezdím tam 10let, tak můžu srovnávat, přičtěte nejúrodnější půdu v okrese - více jak 2 metrový spraš a máte obrázek ráje, který tam opravdu je, jen ty teploty jsou o dost vyšší a pro někoho nejpříjemnější, mají ale vododržnou půdu, kde jim stačí 1 bouřka za delší čas, a ty tam prostě choděj no.
Na západě Slovenska v noci na dnešek i 73 mm srážek: https://www.facebook.com/shmu.sk/photos/a.13357796... (v nížinatých oblastech)
Východně od nás se tvoří kupovitá oblačnost.Už se vytvořily přehánky a bouřky.Pro nás to ale zatím moc dobře nevypadá.Zvláštní je že žádný model konvekci v S Čechách nepředpovýdal.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.