Sněžník
Cyklóna a anticyklóna je jen meteorologické názvosloví pro tlakovou níži a výši. Co se týče tropických bouří, všechny jsou vlastně cyklóny (hluboké tlakové níže), akorát se tomu říká v různých koutek světa jinak:
Indický oceán = cyklón (cyclone)
JV Asie = tajfun (typhoon)
Atlantik a Pacifik = hurikán (hurricane)
Když už jsem to nakousl, letošní sezóna se mi zdá nějaká slabá na tyhle tropické superbouře...ticho po pěšině... Teď jsou 2 tajfuny v JV Asii, ale jinak toho letos zatím moc není...asi jako s bouřkama letos v ČR, jen s tím rozdílem, že tady to platí už roky
Vím, že to není k tématu, jen jsem to chtěl vysvětlit...
Diskuse o počasí Bouřky od 10.8 do 13.8.2019
V Německu na dnešní noc mají výstrahu na silné bouřky cca do poloviny Bavorska (viz obrázek od DWD). K nám už ten systém dojde slabší, ale i u nás se ve druhé polovině noci mohou bouřky objevit (na západě). Déšť ovšem ten systém přinese i k nám.
Všímáte si té bouřkové linie přes celou Francii? Tam budou mít asi velké záplavy. Tolik bouřek přejde jedním místem tam to asi bude masakr.
Frantis95
S bouřkami u nás zítra moc nepočítám, ale ještě uvidíme co řekne noční a ranní Aladin, ale u vás zítra asi celkem pěkně zaprší.
Jinak v tom Německu se zdá že už to začíná slábnout, ale to může být jen přechodné.
Pěkný večer přátelé, vypadá to, že to co se valí z Německa by teoreticky mohlo zasáhnout západ, severozapad. Rychlost to má a sílu také.
To už začíná vypadat velmi dobře. To by zase v ČHMÚ koukali, kdyby to dorazilo v takové intenzitě v jaké se to nachází nad Německem. A už zbývá k hranicím jenom 100-150 km, tak třeba dostanete odškodnění od přírody za všechny ty nepovedené situace. Zatím se jedná o velmi pěknou MCS.
Frantis95
Teď jsem jsi to přecetl, tak to už teda hodně bouřek jsem nazval špatně. Já si doteď myslel, že každý organizovaný systém je MCS a to není pravda to je multicela. MCS musí mít alespoň v jednom směru oblačnost 100 km, tak děkuji, že jste mě donutil se podívat, jak to dopravdy je. Zatím se celkem drží a minimálně pěkně zalije západní polovinu Čech. Nevím jestli to dorazí až do Prahy. Déšt byste dostat mohli. ale bouřky pravděpodobně ne. I když tohle by i 100 km mohlo mít, to by musel asi potvrdit někdo, kdo přesně zná ten rozdíl. Velikostně mi přijde celkem rozsáhlá
Straky
Nejpravděpodobnější jsou na jihu a jihovýchodě Moravy, ale moc jich nebude. Hodnoty CAPE jsou velmi nízké: https://www.in-pocasi.cz/model/?l=cape&t=20190... (to už ani výraznější střih větru nezlepší).
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.