Diskuse o počasí Bouřky od 10.8 do 13.8.2019
Tak bouřka fajnová, taková "hezká", nepříjemně načasováná bez ohledů na pracují, ale - minimální vítr, srážky takové normální (u nás cca 8 mm), žádné kroupy, jen hodně supr blesků (a na ně výstraha neexistuje) = kdo jste tady hanili ČHMÚ, že je totálně mimo a že je to na dvojkovou výstrahu, tak jste trochu ujeli... Nevím, co kolem Plzně a Klatovsko či Příbramsko, ale celkově si myslím, že skoro nikde to na výstrahu nedalo.
Storms
Pokud bylo... Já projel v rychlosti pár stanic, kterými to prošlo a maximální náraz větru byl na Churáňově 17 m/s, o něco míň Plzeň a Klatovy a pak už nic moc. Takže někde se to k 80 km/h mohlo dostat, ale to byly nějaké výjimky.
Za mě nadávání na neodbornost při vydávání výstrah při této situaci úplně zbytečné. Na radaru to vypadalo hezky, ale skutečnost byla o dost obyčejnější. Až na ty blesky...
Valep
Někde jsem viděl jako kritérium pro vydání výstrahy i silnou el. aktivitu, ale nejspíš to nebylo CHMI, ale u estofexu nebo skywarnu. (estofexu vyšla včerejší předpověď na výbornou). Jinak na tom, že to bylo na žlutou si trvám, stačí si přečíst článek zde na in-počasí.
Valep
Jedním ze smyslů vydávání výstrah je informovat hasiče o tom, že mají třeba posílit službu. Včera výstraha zcela určitě být měla. V Plzeňském kraji měli hasiči hodně výjezdů (https://www.krimi-plzen.cz/a/nocni-bourka-nad-plze... ). Na Klatovsku a Domažlicku i k popadaným stromům, takže tam nárazy větru těch 70 km/h přesáhly (hranice pro vydání výstrahy). Původně se ovšem nečekalo, že ten systém bude až tak silný a u hranic na západě měl výrazněji zeslábnout (tak se ale stalo až na východě Čech).
In-počasí
Nic proti tomu, být mohla... Když jsem psal první příspěvek, nikde nebyly žádné informace o něčem mimořádném. Na meteostanicích, které jsem prošel, to bylo pod 70 km/h. A psal jsem, že nevím, jak to vypadalo někde na Klatovsku. Za Prahou byl jen slabý větřík, srážky jen na zalití, jen spousta blesků (moc hezkých a parádně "ozvučených") - a tak to bylo po většině trasy této bouřky. A meteorologové na ČHMÚ asi taky úplně všichni nespali a dumali, jestli dát či nedát a jakým způsobem informovat. Takže ty silácké řeči o dvojkových výstrahách atd., co tady někdo v polospánku v noci psal, taky nebudou úplně košér, že?
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.