Diskuse o počasí Bouřky od 18.7. do 21.7.2019
Pozor hlásím zhruba 15km vzdálenou bouřku.Už začínají naskakovat přehánky.
Za chvilku se to spustí i u nás.Tvoří se to velmi rychle.
Tak jsem se vrátil z dovolené v Beskydech, kde jsem v pátek zaznamenal dvě bouřky, které bych do statistik zapsal jako vzdálené, kdyby to šlo. Reporty zde a zde. Kromě těchto bouřek pak ještě v pátek večer pršelo a v neděli večer se vyskytla slabá přeháňka, zbytek dovolené proběhl bez dalších zajímavostí v počasí.
Ještě doplním, že jedna vzdálená bouřka mi byla v pátek hlášena i z Brna. Celkem zde za dobu, kdy jsem tu nebyl, napršelo 7,2 mm srážek, ale něco se určitě muselo vypařit. Jsem zvědavý na to, jak dopadne dnešní den, možná totiž půjde o jedny z posledních červencových bouřek a srážek obecně.
Druhá se blíží.
Však jsem říkal, že to bude o ničem, teď další vlna bude bude o trochu zajímavější, ale projde to tak rychle, že do večera bude všude po všem, aspoň se to trochu profoukne, u nás bude srážkově opět kulové, pač to Vysočina přizvedne a bude z toho těžit akorát vedlejší Žďársko, asi tam budu muset zajet pro trávu, tady mě vyrostlo rovnou seno.
Silné bouřky se, jak jsem čekal, neobjevili. Prohledal jsem všechny stanice v Čechách, kde se objevili bouřky nebo silnější přeháňky a na žádné stanici nárazy větru nepřesáhly 50 km/h a srážky nepřesáhly 15 mm. Z tohoto hlediska nelze označit bouřky za silné, byť se objevily na větší ploše, než jsem očekával.
Frantis95
Snad něco odpoledne/v podvečer, jinak to bude solidní fiasko Tady nás to trochu lízlo, intenzita teď pěkná, ale bude to příliš krátké, max do 1-2 mm. Nad Prahou je to pole 3x tak široké a navíc tam pršelo už v noci, tam z těch dvou vln někde naskládají i 10 mm.
EDIT: Třeba u Milana v Radešíně je to již 12 mm dneska; za posledních 9 dní tam má asi 50 mm, což nenapršelo na hodně místech za 1-2 měsíce dohromady Nakonec tady za poslední měsíc spadlo asi 14-15 mm...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.