Diskuse o počasí Bouřky 2.6. až 7.6.2019
Petr11
Že se někde vyskytly kroupy o průměru 5 cm neznamená, že by se pro danou oblast musel vydat stupeň č. 2. Němci jsou zvyklí na jinačí kalibry než my, silné bouřky nějaké ty škody přinést musí, jinak by to nebyly silné bouřky. A ty škody nebyly zas tak velké na to, aby to bylo hodnoceno stupněm 2.
Tak na st. 2 by to od ESTOFEXU bylo možná i 3. Opravdu tam byly velké smrště.
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/506608-za...
Vy jste asi všichni zapomněli, jak vypadají bouřky 2. nebo 3. stupně, nebo co? Uvádět Novinky jako vhodný zdroj informací je hotová šílenost, vždyť tam je to všechno tak strašně přibarvené, z obyčejných silných bouřek udělali hotový katastrofický scénář. Až budou někde padat kroupy jako pomeranče, nebo z nich budou hotové závěje na mnoha místech, v lesích vzniknou rozsáhlé polomy a pod., pak můžeme o bouřkách hodných 2. a 3. st. hovořit. Podívejte se na situace jako 9. 6. 2014, 23. 7. 2009, 15. 8. 2008, 7. 7. 2015, to jsou situace, které jsou toho hodny.
jako na stupeň 3 to nebylo, možná to nejhorší bylo na stupeň 2, ale musel to být nářez, protože sem z Německa dojela ta linie mraků, ze které nepršelo, ale fičelo to teda pěkně.
Pro nás bude zajímavější situace zítra, to už se možná objeví silnější bouřky i na našem území. A dál se uvidí, stále se to mění, vždy tam GFS nahodí vysoké CAPE se střihem větru i helicitou a vlhkostí pro velmi silné bouřky. Ale pak to posouvá jak v čase, tak posouvá i místo, takže si myslím, že silné bouřky budou a budou stále nabírat na síle, otázkou je, zda budou zas jen v Německu nebo něco doputuje i k nám.
Včera Brno zaznamenalo vůbec první bouřku tohoto roku, a to hned přímou. I když si myslím, že to slovo hned jsem ani nemusel psát, když ta bouřka došla až 2. června. Já jsem se v tu dobu ale nacházel poblíž Prahy, takže nemůžu udělat ani report a o bouřce mám jen útržkovité informace. Pršelo prý i celkem silně, ale ne dlouho, takže se úhrn zastavil na 3,5 mm srážek, zatímco na severu Brna dosahoval skoro 20 mm (bouřka tím, jak postupovala přes Brno směrem k jihu až jihozápadu, postupně slábla). Vítr prý skoro nefoukal a elektrická aktivita byla průměrná. Nebezpečné doprovodné jevy se nevyskytly. Takže tolik ke včerejší bouřce a teď už doufám, že co nejdřív letos uvidím blesk a uslyším hrom i já.
Včera v Třebíči rovnou dvě bouřky. Za letošek již 3. Spadlo u nás 12,2 mm srážek. Ale kousek na východ od nás prošla silná bouřka (na východ úplně sytě černé oblaky), kde byly kroupy a podle radaru maximální odrazivost 522 mm/h. Prošla ale jenom kolem nás, takže nevím přesně, jak to vypadalo přímo při té bouřce.
Jinak ten čtvrtek 6. 5. vypadá hodně dobře
Dneska to budou opět spíše okrajové části Česka. Zítra hlavně východní polovina území, ve čtvrtek už by to mělo být na celém území. Samozřejmě v západní Evropě to bude krapet dynamičtější...
Aldan
Německo bude mít vlastně tři vlny silných bouřek na víceméně stejných místech. Ale tam je to běžnější. U nás přejde jedna vlna a je klid. Mnohdy ani to ne
V ten čtvrtek to vypadá, že to vznikne v poledne na západě a pak to dojde v té nejsilnější podobě na Prahu a východ Čech: https://www.ventusky.com/?p=49.68;14.83;6&l=ra...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.