Vrátil jsem se z dovolené ve Frymburku na Šumavě a ve stručnosti se pokusím popsat, jak to v době od té středy vypadalo tam a zprostředkovaně i tady v Brně.
Ve středu 25. července se ve Frymburku vyskytly dvě bouřky, z toho jedna byla okrajová a jedna přímá. Reporty zde a zde. Kromě toho jsem zaznamenal i další srážky. V Brně se toho dne objevily hned 4 bouřky, z toho 1 přímá, 1 okrajová a 2 vzdálené. Ta přímá údajně byla spíše slabší, za zmínku tak stojí akorát ta první vzdálená, což byla pravděpodobně supercela.
Ve čtvrtek 26. července jsem ve Frymburku zaznamenal kromě tří přeháněk i jednu vzdálenou bouřku. Report na URL. V Brně to bylo opět zajímavější, vyskytly se dvě bouřky, přičemž první byla okrajová a ta druhá, přímá, údajně přinesla dokonce pravděpodobný downburst (hlášen mi byl přívalový déšť a nárazový vítr takové intenzity, že prý nadzvedával do vzduchu plastové židle a popelnice). Největším úspěchem tohoto dne v Brně se tak stalo to, že se všechno obešlo bez větších škod na majetku a zdraví lidí.
V pátek 27. července už byl ve Frymburku klid, akorát večer jsem při pozorování zatmění Měsíce a opozice Marsu pozoroval nádhernou blýskavici. Report tady. V Brně byla opět přímá bouřka, tentokrát "jen" jedna, ale zato znovu s přívalovým deštěm. Na rozdíl ode dne předtím při ní ovšem údajně skoro vůbec nefoukalo.
Včera (28. července) jsem už jel z dovolené domů a první bouřka mě zasáhla na D1 u Humpolce, vidět byly krásné blesky a pak se spustil přívalový déšť. Vody na vozovce bylo tolik, že hrozil aquaplaning, ale naštěstí jsme situaci ustáli a během 5 minut bylo po všem. V Brně jsem pak zaznamenal dvě bouřky. První byla jen vzdálená a druhá sice přímá, ale oproti dnům předtím mnohem slabší. Reporty: URL, URL
Tím ovšem celé toto krásné a velmi hektické bouřkové období skončilo, na další bouřky si evidentně budeme muset nějakou dobu počkat. Tak doufejme, že bude čekání co nejkratší.
Diskuse o počasí Bouřky od 25.7. do 5.8.2018
Minulý týden jsem strávil na Kokořínsku. Musím říct, že tomu co jsem tam zprvu viděl se dá říkat katastrofa. Sucho strašné, praskliny v zemi, stromy praskaly před očima a minulou neděli zde dokonce byly dva požáry. Poté co jsem se vracel, situace už byla o něco lepší.
Až do čtvrtka nebylo po bouřkách ani památky. V pátek (27.7.) se to už od rána pěkně kupilo a krátce po poledni nás zasáhla bouřka s vytrvalým přívalovým deštěm. Bouřka se u nás držela asi půl hodiny než se začala rozpadat. Kolik napršelo bohužel nevím, ale odhadl bych to na 20 mm.
V sobotu (28.7.) to odpoledne začalo pěkně bublat nad Českým Středohořím a bouřky se postupně přesunuly i k nám. I v tomto případě se v mém místě pozorování jednalo o silnou bouřku s přívalovým deštěm a narozdíl od té předchozí i se slušnou bleskovou podívanou. Při této bouřce už se ze silnic staly potoky vody, která se tentokrát dostala i více do hloubky.
Dneska v noci se v Německu tvořily četné bouřky,které byly někde i docela intenzivní.Bouřky tam jsou i ted po ránu.U nás v Česku se dnes také mají tvoři přehánky a bouřky,ale nebudou tak silné a objeví se především na horách a to na Šumavě a Krušných horách.
Ani dnes se tu asi bouřky nedočkáme.Pár kupovitých mraků se sice tvoří,ale nevim zda to bude stačit aby se něco utvořilo.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.