Diskuse o počasí Bouřky od 25.7. do 5.8.2018
igor127
No uvidíme, v 2015 tomu tak bylo a na středu je tam 36-37 a večerní mraky. A jsou v Praze rozhodně teplejší místa než Klementinum, samozřejmě je to dáno místními podmínkami.
Těch 7-9 je myšleno ráno? To je mi fakt úplně jedno, navíc to bylo díky mrakům v Čechách Večer se Čechy díky těm mrakům ocitly v troubě, v 11 večer tu bylo 27 To na Moravě nikde nebylo ani vzdáleně
Ondra83
v roce 2015 ale bylo 3 týdny v kuse 38 přes den i u nás a taky jsme měli středomořské noci i loni byla jedno super horká noc. Letos myslím, že tak horká noc nenastane, no uvidíme. V noci v Praze teplejší místo, než Klementinum určitě není - pokud jo, tak které? A vycházím li ze stanic CHMI, bylo i v 11 večer 26 v Klementinu, jinde v Praze bylo méně :P Nějaké teploměry nevhodně umístění mi nikdy relevantní údaj nedají. A ano na Moravě nebylo tolik, protože na Moravě nemáme stanice v centrech rozpálených měst
yurri
Hehe, my máme v bytě 25-26 v noci a přes den 28 jo hold, panelák se nezapře
igor127
Těch míst je hodně, stačí hustější zástavba orientovaná na západ, která se večer ještě vyhřeje. Ano, že stanic CHMI je nejteplejší, ale mám dost známých, co bydlí po centru a mají tepleji (a to mají i solidní meteostanice ve stínu). Nakonec i místní stanice v Bohdalci je teplejší a víceméně kopíruje to, jak mám já doma na balkonech.
28 v bytě mám už teď, v noci 26-27. Kromě toho, že pod 25 je venku třeba až ve 2 ráno na 4-5 hodin max, tak se vzduch stejně ani nehne, tak se nic nevychladí. Což je asi hlavní problém Prahy - jak nic nefouká, těžko se tu nějak ochladí. Chtělo by to aspoň jeden chladný den, aby se s tím dalo něco dělat, ale to je bohužel sci-fi. S výjimkou asi 2 hodinového propadu těsně pod 20 tu mám přes 20 už přes týden, poslední dny už přes 21. Ono by to Yurriho rychle přešlo, kdyby měl žít v takových podmínkách. Takových borců, co bydlí na vesnicích a mají rádi teplo, pak si to sem přijeli zkusit a odjeli, že se to nedá, už tu bylo na návštěvě hodně
Jinak tohle je drsný pohled a to většinou ty stanice nejsou pod hladinou sucha zrovna o 1 cm: http://hydro.chmi.cz/hpps/
Ondra83
Stačilo by aby Prahu ochladil večerní déšť, přehánka nebo bouřka. No, ono záleží v jaké oblasti ta vesnice taky je. Stav v Moravě je skutečně žalostný na jihu Moravy, jak tak koukám, Lanžhot má stav sucha od 17 cm, a píšou že jsou 3 cm... z řeky se stal pramínek :O Jen stavy co píší na tomto odkaze se liší ze stavy které píší na stránkách povodí...
igor127
Jojo, déšť je jistota, to funguje vždy a všude... ale ten jsem neviděl hodně týdnů Stavy některých řek jsou opravdu už tak tristní, že úhyny ryb a dalších živočichů můžou být dost rozsáhlé Navíc tím bude hodně trpět spodní voda a to se další roky projeví. Opravdu moc by to chtělo už deštivý a chladný rok.
kostohryz
Já se ještě doma betonuju a raději těch 28 s větrákem a drobným vlhkem, než to otevřít dokořán a nasávat to vedro přes 30 Ale pomalu to leze, nejprve jsem začínal dny na 26, pak 27 a dneska už 28. Příští týden to lidi dorazí a bude všude doma 30. K žití to bohužel není, člověk se ani normálně nevyspí, je unavený a přes den se stejně nedá nic dělat, to je o zdraví při tom vedru a slunci.
To, že se dle aladina bude v Čechách vždycky na noc zatahovat, beru už jako čistou provokaci
Ondra83
Ono by to i chtělo, aby v zimě bylo něco, co se nazývá sníh. To, že zimy v nížinách jsou bez sněhu, a v podstatě i pak bez deště, na horách spadne minimum sněhu také, tak pak už nepomůže ani dešť - to by chtělo tak měsíc deště.
No v paneláku je to hnus, bydlím v 6. patře a den odedne je víc horký i v noci...
Ondra83
Tak ono stěžovat si na to jak je v Praze je poněkud zbytečné. Způsobili jsme si to sami tím, že jsme zastavěli tak obrovské plochy. Takže asi se s tím budete muset smířit nebo se odstěhovat k nám na vesnici nebo si pořídit klimu. Ty průměrná letní maxima která občas uvádíte jsou sice fajn, jenže jsou stará a dnešku už zdaleka neodpovídají. Obávám se, že průměr do budoucna je v nížinách minimálně 27.
ota
Samozřejmě že prázdninové měsíce je to tak, ale bohužel se bavíme o 4 měsících v kuse silně nadprůměrných a s minimem srážek. Že přijde vlna vedra v létě je skoro s jistotou a vždycky to tak bylo, ale že nebude v nejdeštivější měsíce vůbec pršet, to už je hodně divočina.
Otázkou, jestli to brát jako věc, co se bude opakovat častěji - koukal jsem na dokumenty a některé věci by to podporovaly. Třeba desalanizace Golfského proudu a rozšíření jet streamu kvůli nízkému rozdílu teplot mezi jihem a úplným severem. Oboje pak podporuje stabilnější vlny, ať už vedra nebo zimy a zabraňuje pravidelnějšímu střídání počasí, jak jsme v Evropě zvyklí. Ale jestli ten proces může být tak rychlý, abychom to opravdu takto silně pocítili během pár let, nebo je to jen období, kdy je prostě tepleji a sušeji a třeba dalších 10 let tomu tak nebude, to nedokážu posoudit.
Že velká města něco přidají, je samozřejmé, ale podívejte se po vesnicích - sucho a vedro naprosto stejné. A tam to o betonu není.
kostohryz
V těchto horkých dnech se často srážky viděné na radaru jako zelené se než dopadnou na zem odpaří. To za prvé a za druhé momentální buňky z kterých prší jsou velmi male. A srážky unáší vítr a taky radar není přesný na metry spíš na stovky metrů až 1-2km v umístění na mapě. Takže klidně může radar ukazovat na vás déšť ale ve skutečnosti prší o kilometr dál.
Je potřeba si uvědomit že radar nesnímá těsně nad zemí ale ve výšce třeba 1km.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.