Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Štědrý den většinou oblačný, v nížinách bez sněhu

Diskuse o počasí Bouřky od 25.7. do 5.8.2018

# 29.07.2018, 08:58

dawe
Radar včera opravdu ukazoval, ale skutečnost byla jiná, většinou ani nekáplo. Nad námi byly v jednu chvíli i žluté odrazy, ale nespadl tu ani milimetr. V poslední době se na radar nelze příliš spolehnout, už jsme to tu několikrát diskutovali.

77
# 29.07.2018, 09:27

Predators2
ta u Vás ne,ale jsou místa kde na SZ pršelo solidně,aspoň podle radaru.

149
# 29.07.2018, 09:29

Ondra83
Já myslím, že je to blbost, na to aby o půl noci bylo 30, nebudou podmínky - min. pravděpodobnost je v Klementinu, ale tam nikdo z Vás nebydlí. Jinak od 7.00-9.00 ze stanic CHMI byla teplejší opět jižní Morava, než Čechy...

84
# 29.07.2018, 09:38

igor127

No uvidíme, v 2015 tomu tak bylo a na středu je tam 36-37 a večerní mraky. A jsou v Praze rozhodně teplejší místa než Klementinum, samozřejmě je to dáno místními podmínkami.
Těch 7-9 je myšleno ráno? To je mi fakt úplně jedno, navíc to bylo díky mrakům v Čechách :D Večer se Čechy díky těm mrakům ocitly v troubě, v 11 večer tu bylo 27 :D To na Moravě nikde nebylo ani vzdáleně :cool:

77
# 29.07.2018, 09:39

kostohryz
ano to máte pravdu,že poslední dobou není na ten redar celkem spolehnutí,i moje zkušenist je taková.

306
# 29.07.2018, 09:47

Po ránu 21-22,ježiš to je fantazie, to je moje gusto, nemusím vůbec k moři, a ty večery ba celé noci luxus, přes den koupačka, každý den v nejbližším okolí bouřky,škoda že jen do čtvrtka, v bytě 24-25,to se ještě dá.

149
# 29.07.2018, 09:53

Ondra83
v roce 2015 ale bylo 3 týdny v kuse 38 přes den i u nás :D a taky jsme měli středomořské noci :D i loni byla jedno super horká noc. Letos myslím, že tak horká noc nenastane, no uvidíme. V noci v Praze teplejší místo, než Klementinum určitě není - pokud jo, tak které? A vycházím li ze stanic CHMI, bylo i v 11 večer 26 v Klementinu, jinde v Praze bylo méně :P Nějaké teploměry nevhodně umístění mi nikdy relevantní údaj nedají. A ano na Moravě nebylo tolik, protože na Moravě nemáme stanice v centrech rozpálených měst :D

yurri
Hehe, my máme v bytě 25-26 v noci a přes den 28 :D jo hold, panelák se nezapře :D

84
# 29.07.2018, 10:05

igor127

Těch míst je hodně, stačí hustější zástavba orientovaná na západ, která se večer ještě vyhřeje. Ano, že stanic CHMI je nejteplejší, ale mám dost známých, co bydlí po centru a mají tepleji (a to mají i solidní meteostanice ve stínu). Nakonec i místní stanice v Bohdalci je teplejší a víceméně kopíruje to, jak mám já doma na balkonech.

28 v bytě mám už teď, v noci 26-27. Kromě toho, že pod 25 je venku třeba až ve 2 ráno na 4-5 hodin max, tak se vzduch stejně ani nehne, tak se nic nevychladí. Což je asi hlavní problém Prahy - jak nic nefouká, těžko se tu nějak ochladí. Chtělo by to aspoň jeden chladný den, aby se s tím dalo něco dělat, ale to je bohužel sci-fi. S výjimkou asi 2 hodinového propadu těsně pod 20 tu mám přes 20 už přes týden, poslední dny už přes 21. Ono by to Yurriho rychle přešlo, kdyby měl žít v takových podmínkách. Takových borců, co bydlí na vesnicích a mají rádi teplo, pak si to sem přijeli zkusit a odjeli, že se to nedá, už tu bylo na návštěvě hodně :cool:

Jinak tohle je drsný pohled a to většinou ty stanice nejsou pod hladinou sucha zrovna o 1 cm: http://hydro.chmi.cz/hpps/

149
# 29.07.2018, 10:12

Ondra83
Stačilo by aby Prahu ochladil večerní déšť, přehánka nebo bouřka. No, ono záleží v jaké oblasti ta vesnice taky je. Stav v Moravě je skutečně žalostný na jihu Moravy, jak tak koukám, Lanžhot má stav sucha od 17 cm, a píšou že jsou 3 cm... z řeky se stal pramínek :O Jen stavy co píší na tomto odkaze se liší ze stavy které píší na stránkách povodí...

# 29.07.2018, 10:18

My máme v těchto dnech v bytě přes den 30 a v noci 27. To se prostě nedá přežít.:!!:

84
# 29.07.2018, 10:18

igor127

Jojo, déšť je jistota, to funguje vždy a všude... ale ten jsem neviděl hodně týdnů :D Stavy některých řek jsou opravdu už tak tristní, že úhyny ryb a dalších živočichů můžou být dost rozsáhlé :( Navíc tím bude hodně trpět spodní voda a to se další roky projeví. Opravdu moc by to chtělo už deštivý a chladný rok.

84
# 29.07.2018, 10:21

kostohryz

Já se ještě doma betonuju a raději těch 28 s větrákem a drobným vlhkem, než to otevřít dokořán a nasávat to vedro přes 30 :D Ale pomalu to leze, nejprve jsem začínal dny na 26, pak 27 a dneska už 28. Příští týden to lidi dorazí a bude všude doma 30. K žití to bohužel není, člověk se ani normálně nevyspí, je unavený a přes den se stejně nedá nic dělat, to je o zdraví při tom vedru a slunci.

To, že se dle aladina bude v Čechách vždycky na noc zatahovat, beru už jako čistou provokaci :cool:

# 29.07.2018, 10:23

Ale zase na chalupě mám momentálně velmi příjemně a nemusím konečně přitápět:D

# 29.07.2018, 10:27

Ondra83
Jo to je dobrá metoda, ale já mám okna na východ a když je nechám zavřený tak to skrz ně začne prát od 6 hodin od rána a teplota hned na začátku dne vyleze do astronomických výšin, takže pro mě je to bohužel nepoužitelný.

149
# 29.07.2018, 10:39

Ondra83
Ono by to i chtělo, aby v zimě bylo něco, co se nazývá sníh. To, že zimy v nížinách jsou bez sněhu, a v podstatě i pak bez deště, na horách spadne minimum sněhu také, tak pak už nepomůže ani dešť - to by chtělo tak měsíc deště.
No v paneláku je to hnus, bydlím v 6. patře a den odedne je víc horký i v noci...

ota
2435
# 29.07.2018, 10:39

Ondra83
Tak ono stěžovat si na to jak je v Praze je poněkud zbytečné. Způsobili jsme si to sami tím, že jsme zastavěli tak obrovské plochy. Takže asi se s tím budete muset smířit nebo se odstěhovat k nám na vesnici nebo si pořídit klimu. Ty průměrná letní maxima která občas uvádíte jsou sice fajn, jenže jsou stará a dnešku už zdaleka neodpovídají. Obávám se, že průměr do budoucna je v nížinách minimálně 27.

84
# 29.07.2018, 11:28

ota

Samozřejmě že prázdninové měsíce je to tak, ale bohužel se bavíme o 4 měsících v kuse silně nadprůměrných a s minimem srážek. Že přijde vlna vedra v létě je skoro s jistotou a vždycky to tak bylo, ale že nebude v nejdeštivější měsíce vůbec pršet, to už je hodně divočina.
Otázkou, jestli to brát jako věc, co se bude opakovat častěji - koukal jsem na dokumenty a některé věci by to podporovaly. Třeba desalanizace Golfského proudu a rozšíření jet streamu kvůli nízkému rozdílu teplot mezi jihem a úplným severem. Oboje pak podporuje stabilnější vlny, ať už vedra nebo zimy a zabraňuje pravidelnějšímu střídání počasí, jak jsme v Evropě zvyklí. Ale jestli ten proces může být tak rychlý, abychom to opravdu takto silně pocítili během pár let, nebo je to jen období, kdy je prostě tepleji a sušeji a třeba dalších 10 let tomu tak nebude, to nedokážu posoudit.

Že velká města něco přidají, je samozřejmé, ale podívejte se po vesnicích - sucho a vedro naprosto stejné. A tam to o betonu není.

75
# 29.07.2018, 13:41

kostohryz
V těchto horkých dnech se často srážky viděné na radaru jako zelené se než dopadnou na zem odpaří. To za prvé a za druhé momentální buňky z kterých prší jsou velmi male. A srážky unáší vítr a taky radar není přesný na metry spíš na stovky metrů až 1-2km v umístění na mapě. Takže klidně může radar ukazovat na vás déšť ale ve skutečnosti prší o kilometr dál.
Je potřeba si uvědomit že radar nesnímá těsně nad zemí ale ve výšce třeba 1km.

1
# 29.07.2018, 13:42

Ondra83
tady v kobylisych a bohnicich bylo v noci 23c jinak jsem zvedavej jaka bude letošni zima ?

77
# 29.07.2018, 13:53

Samik
díky za upřesnění;-)

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.