Diskuse o počasí Bouřky 2.5 a 3.5.2018
Nesleduji žádný index, kouknu na oblohu a vidím vlhkost v atmosféře na první pohled podle druhu a tvaru oblaků, mám vysledovány koridory, podél kterých se druhý den přeháňky či bouřky posunují, zítra a pozítří jsou tady jediné nadějné dny na buřinu. Mluvil jsem i s ČHMÚ a v podobných situacích není pro Aladina 50km žádná vzdálenost.
V ESTOFEXu upozorňují především na velké krupobití a silný vítr. Konvekce může být dost omezená, kvůli tomu, že bude hodně oblačnosti. Právě asi proto nechali na většině míst 15 % šanci na bouřky i přes vysoké hodnoty CAPE.
lukashrn
Dovolím si nesouhlasit. Dnes ráno jsou bouřky na jižním Slovensku a přitom tam je CAPE na 0. Jak je to možné? Důvod je zřejmě ten, že bouřky postupovaly z Maďarska z oblasti, kde CAPE bylo do oblasti, kde nebylo a jak vidíte bouřky to přežily, pouze slábnou a později se rozpadají.
Dnes to bude v Čechách to samé. Oblast CAPE bude rychle narůstat z Moravy do Čech a někde na hranici před západními Čechy se to zastaví, ale bouřky mohou postupovat i do oblasti s CAPE 0 dál na západ.
To že na západě neplatí výstraha neznámá, že tam nebudou bouřky, ale že se tam neočekávají silné bouřky.
Když se podíváte na tento obrázek, tak i na západě se něco může utvořit.
Právě jsem prohlédl všechny modely a mělo by to vypadat nějak tak. Nejvíce bouřek by mělo být ve sředních a východních Čechách. Proč? Protože tam budou mít nejlepší podmínky. Hodnoty CAPE bude dostačující, střih větru bude největší na SZ Čech. Především na Moravě ho bude málo a proto tam budou spíše lokální bouřky. Já počítám, že na severu Čech něco dorazí až k večeru. Modely ICON i GFS počítají nejvíce srážek do severní poloviny území, tak aspoň by se mohlo zmírnit to sucho.
Ještě jsem zapomněl zmínit, že se může vyskytnout i supercela. Helicita bude dnes vysoká.
Připomínáme, že díky frontálnímu rozhraní o kterém mluvíme řadu dní se dnes mohou o slovo hlásit i bouřky a proto dnes od cca 18 hodiny se mohou v ČR tvořit místy (v překladu na 30 až 49 % území) bouřky, které ojediněle mohou být i silné. Přesně určit, kde může být bouřka silnější dnes pravdu nelze. Každopádně bouřky budou nejspíše i v první části noci a také znova i během čtvrtečního dne. Předpokládaná dráha by měla být od JV směrem na S až SZ.
Vše případně upřesníme s možným upozorněním pro některé části ČR v případě, že se nám siuace bude zhoršovat.
Vaše Meteo
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.