Dneska ty podmínky nebudou moc extra. ESTOFEX vydal 2 stupeň, což mu asi nevýjde. ČHMÚ má výstrahu na silné bouřky pro Z a JZ Čech a to s nízkým stupněm nebezpečí. Některé modely počítají že se vytvoří v Německu bouřkový komplex který bude postupovat přez JZ Čechy až k severu. Podle mého názoru se něco vytvoří, ale nebude to nic velkého. CAPE přez 1000, střih větru ukazuje malé hodnoty na JZ Čech 10-14 m/s na Z a S ukazuje 0 ale to naznamená že tam ta 0 je. Může tam být třeba 8 m/s = malé hodnoty. Helicita je největší na S Čech 150. Už teď se v Německu něco tvoří.
Tak u nás ve Hřebči na Kladensku jen sprchlo trochu se zvedl vítr jinak nic. Teď je zase horko a to co jde z Německa nemá dobrý směr tak, že dnes bude veliké ho...
Srážky a možná i doznívající bouřky do Čech od JZ přijdou kolem půlnoci přes Šumavu. Jde o bouřky z oblasti Alp a jižního Německa. Vývoj bouřek během dne bude zajímavý díky instabilitě.
Přidávám pár fotek. Zda se jednalo o supercelu nemůžu potvrdit. Nevím zda má rotovat celá bouře nebo jen nějaká její část. Zajímavé bylo jak šlo vidět, že bouřce něco došlo a během pár minut se rozpadla.
Petr12 Z Bavorska jde balík srážek přes Český les a Šumavu přesně na SV, to znamená do JZ Čech. Pravda je, že bouřková činnost slábne a jde do Rakouska.
Právě jsem sledoval vzdálenou bouřku co směřovala ke Šluknovskému výběžku. Viděl jsem pouze 2 blesky. Dneska se to moc nepovedlo ta předpověď. Nu což, uvidíme co přinese zítřek.
Zítra by mělo být CAPE asi 2x vyšší než dneska k tomu oblast labilního vzduchu, která jde aktuálně k Německu, by měla být na jižní Moravě. Takže bychom se nakonec mohli dočkat i poměrně silných a leckde na srážky bohatých bouřek. Uvidíme, vše se bude vyvíjet.
Z bouře v Rakousku nespadla ani kapka, dnes je poslední šance na nějaké srážky, snad to zase nepůjde na východní část jižní Moravy jako minule, to by byla konečná.
Tak jak to dneska vidíte? Já osobně v něco doufám, protože v pátek nás lízla 1 supercela a 3 krasný bouřkový jádra. Včera ani kapka, tak snad něco dnes a rád bych byl odpoledne či večer, abych nezmokl cestou z práce.
ESTOFEX vydal stupeň č. 1. a pro Slovensko č. 2.
ESTOFEX na dnešek 10.7.2017 a noc na zítřek 11.7.2017 Zdroj: Estofex.org