Když to shrnu za sebe, tak včerejšek byl lokálně parádní, ale bohužel žádná plošná akce, která by smetla a zalila většinu území se nekonala. Lokálně se vyskytlo pár supercel. Pár luxusních jáder s krupobitím šlo z východních Čech směr Morava a to bylo vše. Na severu Čech se to rozjíždělo moc pěkně, ale města Liberec a Jablonec nad Nisou to obcházelo zespoda i zeshora. Celkem 4 luxusní bouřková jádra a vše mimo. Snad něco v pondělí.
Musím říct, že na pondělí 10.7. to vypadá zajímavě, sice střih větru minimální, ale helicita na jihu Moravy zajímavá, CAPE vyšší. Z toho budou už i pěkné bouřky.
No já doufám že dnes aspoň přijde něco i k nám včera nás všecko úplně obešlo. Dopoledne spadlo z toho pokapávání tak max 3 mm. Dnes doufám že bude u nás 30 mm.
Já se včera večer vrátil z Vranova nad Dyjí, tudíž jsem stihl až závěr bouřkového divadla, ovšem i ten stál za to. Mnoho blesků které šly k zemi, silný déšť a nárazový vítr. Chvílemi byla dohlednost velice nízká, možná pár desítek metrů. Nemohl to být nějaký downburst? Přikládám fotografii krup, které spadly během přechodu první bouřkové buňky.
Ještě dodatek k tomu Vranovu. Oproti té oblasti je u nás ve Žďárských vrších krásně zeleno. Tam je žluto, sucho, trávníky vypálené sluníčkem. No fuj, byl jsem zděšen a zároveň cítím lítost.
Ostrava dnes aprílové počasí přijde bouřka/silná přeháňka je pod 20°C, na chvíli slunko - 25°C a vzápětí zas bouřka a zas pod 20°C, dnes už 3x a teď zas, před pár minutami skončila jedna celkem zajímavá bouřka, kdy dokonce jednou byl hrom ihned po záblesku, a už je slyšet zase hřmění z další menší bouřky, co sem leze od severozápadu, jako všechny dnes. Nicméně teď už to vypadá spíše na přeháňky, ale aspoň v nich hodně naprší.
V pondělí nebude moc vysoký střih větru, takže ty bouřky budou pravděpodobně lokálního charakteru, resp. nebudou moc příhodné podmínky pro tvorbu organizovaných multicel. CAPE bude vyšší, ale nic závratného. Silnější bouřky než včera nečekám.
Překvapivě brzo a překvapivě mohutná bouřka v JZ Čechách, původem ze včerejších bouřek nad Alpami? Č.Budějovice 7mm/10min. a ochladilo se z 27 na 18 st.