Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Studená fronta přinese zpočátku místy slabý déšť a hlavně na hory ochlazení

Diskuse o počasí Silné bouřky 5.7. až 8.7.2015

311
# 08.07.2015, 18:14

Jak jsem již psal, tak od nočních bouřek nelze čekat nějak moc srážek. Charakteristický je pro ně spíše silný vítr na čele, který způsobuje velké škody a velká blesková aktivita. Kroupy jsou v noci méně časté. Velké srážkové úhrny jsou spíše v horských oblastech. Můžete si všimnout i podle radaru, že může být rudá barva, ale přitom moc nenaprší, protože to jde velmi rychle. U zelených odrazů v tomto případě téměř neprší. Většinou taky na západě se teprve bouřky tvoří a postupně se slijou a rudá barva odrazů postupně mizí a v centrální části republiky už to není tak silné. Já ty squal line nemám moc rád, protože to vypadá vždycky strašidelně, pak se jen zvedne vítr a nic. Odpolední bouřky jsou v tomhle mnohem intenzivnější (přívalový déšť a kroupy), zatímco v noci obvykle blesky a vítr. Fronta tedy přešla velmi rychle, takže nestačilo napršet na většině míst víc, jak 10 mm vody. U nás třeba 5 mm, z toho 4 mm asi za 3 minuty (intenzita 107 mm/h), ale bohužel pršelo jen krátce.

33
# 08.07.2015, 20:44

No takže už, to vypadá že je asi po dešti a nám napršely krásné 2mm .:D mevím co si mám o tom myslet :). To to je fakt ubohé, a to to vypadalo konečně nějaké lepší srážky a stejně to šlo a půjde všechno bokem přes Slovensko, a z toho co nás přešlo jen drobně kapalo.toto je fakt výsměch:( . Takže srážky na další dlouhý čas sbohem. :slunce::pozor:

33
# 08.07.2015, 21:05

Porovnání
Asi pod 1-1,5 cm je půda uplně stejně nedotčeně vyprahlá jako před tím.
Takže i pro rostliny žádná změna. Možná na ovlažení listů. Myslím že i ty 3 mm jsou moc, spíš 2 u nás.

vyprahla puda
311
# 08.07.2015, 21:13

Já jsem momentálně na jižním Slovensku a tady už od odpoledne prší. V 16:00 byl velký slejvák a kromě 30 minutové přestávky stále zahradnicky prší. Muselo spadnout tak odhadem 15 mm.

116
# 08.07.2015, 21:24

dramyku
Ale jo, myslím, že ota má pravdu. I u nás tomu tak dopoledne bylo, srážky se vyskytovaly především východně od nás a ač jsme byli chvílemi až ve žlutém, spadly u nás jen asi 3 kapky. ;-)

Jinak, abych dokončil průběh dnešního dne. Déšť se přeci jen ukázal o něco výrazněji. Přecházelo to ve třech vlnách. První vlna byla pouze slabá a trvala od 11:30 do 12:20. Napršelo 0,2 mm srážek. Hned ve 12:35 však začalo pršet znova. Déšť byl už o něco silnější, ale přes středně silnou intenzitu nešel. Kolem 13. hodiny se uvnitř srážkového pásma vytvořila bouřka, která se nacházela jihovýchodně od nás. Nás ale přímo nezasáhla (beru ji jako okrajovou), takže zde během ní pořád pršelo pouze mírně až středně silně. Od 13:00 do 13:35 byl vidět 1 blesk mezi mraky a k tomu bylo slyšet 11 hromů. Pak se bouřka rozpadla. Pršet z toho srážkového pásma ale přestalo až ve 14:10. Dalších 2,3 mm k dobru. Asi nejintenzivnější a rozhodně nejdelší pásmo deště přišlo ve 14:40 a pršelo z něj nakonec až do 17:50. Během této doby napršelo dalších 4,5 mm srážek. Od té doby už nepršelo a nyní večer se oblačnost začíná už i protrhávat.

Celkem to tedy nakonec nebyl až tak špatný den. Pršelo několikrát, s ranními 0,1 mm dává dnešní úhrn 7,1 mm srážek, což je po nočním fiasku více než jsem očekával. Srážkový deficit je pro nynějšek velmi lehce zmírněn, ale během několika následujících dnů budeme tam, kde jsme byli před dneškem. Vyskytla se i jedna okrajová bouřka s 1 bleskem a 11 hromy, to jsem nečekal už vůbec. Takže když zkombinuji celý dnešek, mám takové smíšené pocity. Noční a ranní frustraci a zklamání nahradila mírná spokojenost během zbytku dne. :) :prsi: :blesk:

ota
2437
# 08.07.2015, 21:44

dramyku
To je teda naprostá bída. Tady je to sice o něco lepší, ale ani 6,4 mm to rozhodně nevytrhlo, doufal jsem, že se tato fronta předvede teda víc. Bohužel to úplně nedopadlo, musíme doufat, že v dalších dnech něco ještě připrší.

33
# 08.07.2015, 22:40

Marek 2
No ale ono to,bylo jak píše ota ale i tak jen pokapávalo.

33
# 08.07.2015, 23:06

jinak v Maďarsku teda luxus, taková výrazná squalime fakt bomba, drží si hezky svůj tvar a sílu. Musí být na ní opravdu silné nárazy větru.http://www.bl...=en&page_0=15

116
# 09.07.2015, 10:41

dramyku
Ale ota psal, že včera pokapávalo jen v momentech, kdy se daná pozice nacházela na západním okraji srážkového pásma, a to i když nad ní byla zelená nebo dokonce žlutá barva. Ty jsi psal, že se ti to samé stalo v době, kdy jsi byl na východním okraji pásma. Neříkám, že to tak být nemohlo, ale kloním se spíše k tomu, co napsal ota, protože i tady tomu bylo tak nějak podobně jako u něj. :)

33
# 09.07.2015, 11:07

Marek 2
Asi jsme se špatně pochopili, já jsem to myslel ještě trošku jinak, ale to už neřešme. ;-). Jinak dnes ráno už opět nádherně a teplo. Očekávám letní den.

116
# 09.07.2015, 11:50

dramyku
Jo, dobře. Pochopil jsem to tak, jak jsem to napsal. ;-)

Já dnes u nás vidím letní den tak 50 na 50, odpoledne bude hrozba nějaké té přeháňky. :)

33
# 09.07.2015, 17:47

Tak, po dnešních přeháňkách nám napršel 1 max 1,5 mm teda, to jsem teda nečekal.:(

116
# 10.07.2015, 10:59

dramyku
Nás v Brně zasáhly dvě přeháňky, první s neměřitelným úhrnem, druhá přinesla 0,6 mm srážek. Taky nic moc.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.