V noci přes nás přešla jedna linie bouřek, co se týče blesků, bylo to opravdu impozantní, blýskalo se prakticky neustále, bylo i pár pěkně blízkých úderů blesku, ale co se týče srážek, tak to taková sláva už nebyla, přešlo to hrozně rychle a moc toho nestihlo napršet, tak snad nějaké přeháňky by mohly ještě přijít.
Diskuse o počasí Silné bouřky 5.7. až 8.7.2015
Tak byly to typické noční bouřky na frontě. U nich jsou sice odrazy až rudé či bílé, ale že by nějak hodně pršelo na více místech, to ne. Charakteristický je pro ně spíše silný vítr na čele, který způsobuje velké škody a velká blesková aktivita. Kroupy jsou v noci méně časté. Fronta přešla velmi rychle, takže nestačilo napršet na většině míst víc, jak 10 mm vody. V tomto ohledu mám co se týče srážek raději odpolední bouřky, protože ty přinesou hlavně déšť a vítr ani blesky jsou méně časté.
Proč se zrovna nám na jižní Moravě, kde nejvíce potřebujeme vodu, bouřky vyhnuly, mi není zcela jasné, asi zásah vyšší moci, která zde chce polopoušť. Ve 3:30 sice byla pozorovatelná na severu krásná blýskavice, ale to je nyní poměrně k ničemu, za prvé už asi dnes nezaznamenáme bouřkový den, ale především se prakticky vůbec nezmírnil srážkový deficit! Nad ránem pak ještě slabě poprchalo a velice slabá přeháňka s několika kapkami nás zasáhla krátce před 10. hodinou. Dnešní úhrn aktuálně činí 0,1 mm srážek, což je s prominutím výsměch. No snad ještě zaprší v průběhu dne . . .
Tak k nám dorazili v noci rovnou 3 bouřky, v 1:00 se začalo blýskat o sto šest, každou 1 s se 1 blýsklo.. krásná blesková podívaná, pak to přešlo, ve 4:00 ráno přišla další a pak v 5:00 ráno a to tu někam třísklo.. jinak krásné blesky krásné hromy ale opět setu oteplilo na 26 C.
Marek 2
Já už se nedivím ničemu. Na polích usichá kukuřice vše je pokryto vrstvou prachu a písku. To jsem ještě v životě nezažil, abych viděl nějaký rok vadnout na polích kukuřici. A když už vadne a schne i kukuřice, tak to už musí být nějaké sucho. V řece Bečvě je méně než čtvrtinový průtok než bývá normálně a myslím, že jestli teda něco příjde odpoledne a nevyhne se nám to jako obvykle, tak to stejně nějak extra nepomůže. Do 20 mm je to o ničem. Možná na povrchové zavlažení budiž, ale na dlouhodobý pohled je to bez řeči. Na řeky to vliv mít stejně nebude. Potom příjdou stejně zase tropy nebo letní teploty a za pár dní ani nepůjde poznat, že vůbec pršelo. Chce to opravdu nějaké výraznější srážky 100>mm. Nejlepší by byla TN od jihu, ale to asi těžko v létě a nebo nějaká zvlněná studená fronta. Ale tu ve výhledech modelů budeme taky jen těžko hledat. Začíná to být beznadějné, ale zatím neztrácím naději
Opět klasika . Chebsko kroupy o velikosti golfových míčků, a tady regulérní hovno, pršelo asi 5 minut, ale žádný slejvák, normální déšť, pod stromama je sucho.. Řerkl bych, že značná část Plzeňskýho kraje dopadla podobně, opět jen jeho okraje lízly ty nejsilnější bouřky.
A nejlepší je, že na déšť to nevypadá ani v nejbližších dnech, to na Moravě aspoň jo .
U mě na Táborsku dorazila bouřka kolem 2 hodiny a doprovázena byla intenzivní el. aktivitou a při přechodu hlavního pásma i velmi silnými nárazy větru, což vedlo k docela značným škodá. Ráno nás ještě lízla jedna slabší bouřka, ale srážkově bída, sotva 2 mm, takže sucho pokračuje.
Ondris
Na střední Moravě se bouřka taky moc nepovedla. Dorazila k nám kolem 4 hodiny, projevila se zejména poměrně výraznými nárazy větru, blesková aktivita tu byla spíš průměrná. Co se týká srážek to byla spíš taková komedie, déšť byl sice přívalový ale trval cca 1 minutu. Napršelo tak pouze 1,2 mm. Bouřka se zde projevila zejména tím větrem. Od rána je proměnlivé počasí a občas se vyskytují slabší přeháňky, a spadlo dalších 0,2 mm, zatím jsou tak srážky v podstatě zanedbatelné, ale výraznější snad dorazí odpoledne na frontální vlně.
Dá se říct,1.pořádná bouře ve Strakonicí.I když jak je známo,do Strakonic dorazila slabší dle odrazů srážek.Přesto napáchala paseku,to doslova!Největší problém byl právě vítr..
http://www.es...-nekolik-dnu/
Dodám,že v průběhu bouře zpozoroval ještě pár krup.(půl cm)
logitech
Taky jsem si všiml, že s tím radarem dnes něco je. Jak jsem se zmiňoval o té dopolední velmi slabé přeháňce, tak podle radaru u nás mělo pršet asi hodinu, a to takovou střední intenzitou.
Stranik
Tak opravdu nakonec něco přišlo, a to nejen déšť, ale i bouřka, i když nás netrefila přímo. Podrobnosti sepíšu večer, až bude po všem.
dramyku
Nápodobně. I když tu už pršet začalo a dle radaru asi ještě nějakou tu dobu bude, myslím, že to téměř nic nevyřeší. Přesune se to během zbytku dne i k vám, ale úhrn bude spíše v jednotkách milimetrů. Tlakové níže od jihu určitě přijdou, ale obávám se, že to bude tak nejdříve v září nebo v říjnu.
dramyku
Nejsou ty odstíny hlavně na východ od Vás ? U nás sem během dne vypozoroval, že srážky tu vypadávaly zejména, pokud byly na radaru detekovány o něco západněji, naopak pokud byly přesně nad námi, či bylo hlavní jádro trochu na východ téměř nepršelo, asi to bude výraznějším prouděním ve vyšších vrstvách, jinak tady začíná už pršet celkem hezky, ale zatím za dnešek stále pouhé 3 mm.
Tak že by bouřky prošly tak silné celou republikou, jsem vůbec nečekal . Knám dorazila kolem 4:00. Byla doprovázená silnou bleskovou aktivitou. Bohužel všechny blesky byly schované v mracích nebo v dešti. Jen výmečně byly blesky viditelné ale o to byly hezčí jak se táhli po obleze. Do země jsem viděl jít jen jediný blesk. Vítr u nás nebyl příliš silný pouze 10 m/s. Ale na kopci odkud jsem bouřku pozoroval byl vítr o dost silnější. Co se týče vody tak hrůza, Sice byl přívalový déšť, ale prošel tak rychle že napršelo jen 1 mm. Což sucho vůbec nevyřešilo.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.