No, už to vypadalo celkem nadějně na přelom týdne, ale zase se to úplně změnilo. V sobotu by CAPE rozhodně dopřávalo silným bouřkám, ale nejspíš pro to nebude dostatek vlhkosti. Jaká škoda, už jsem věřil, že se dočkáme prvních pořádných bouřek. Asi budeme muset počkat až na léto.
I tady na Brněnsku jsem ode dneška očekával víc, sice jsem spatřil několik pěkných Cumulonimbů, ale žádný z nich nebyl dostatečně blízko na alespoň vzdálenou bouřku. Nyní se už oblaka rozpadají, takže dnešek skončí bez bouřky a beze srážek.
Tak přidám pár fotek ze včerejška. Okolo 21:30 se vytvořila před frontou docela slušná bouřka s pěknými CC blesky. Fotky jsou z videa, takže žádná kvalita.
Takže si nastudujte lépe základy dění v atmosféře nejvíce konkrétně podmínky počasí v tlakových útvarech a termickou konvekci, zejména podmínky pro její vznik. A berte trochu více (při konvekci o hodně více) s rezervou modely a hlavně nesledujte jen jeden model, sledujte výsledky sondážního měření atmosféry a aktuální stav počasí v přízemní vrstvě.