ttoxin
K těm bouřkám v HR, není pravda že se v každá bouřce objevovalo tornádo, pokud tak jen tromby. Tornádo to hlavní bylo zaznamenáno v bouřce nad Orebičem.
Nuž, u moře a ve středomoří je daleko vyšší energie, proto není žádný problém, aby silná bouřka byla třeba v 4 ráno, v 10 nebo večer
--------------------------------------------------
Jinak dneska se to krásně od SK/AT/HU žene, ale čím blíže se to blíží k hranici ČR, tím to slábne, škoda, mohlo něco být. Dnes v Hodoníně pouze třikrát zahřmělo a jen intenzivněji zapršelo chvíli, a pak slabší přeháňky odpoledne, ale je teplo a stále dusno, hlavně přes den když je slunečno
Diskuse o počasí Bouřky 22.7. až 1.8.2014
Tak takhle rozsáhlé intenzívní srážky jsem tedy už dlouho neviděl. Nemám co dodat prostě paráda jen aby to jako vždy nezeslablo. Pokud si to udrží směr a intenzitu tak se má centrální část česka na co těšit. A myslím že ne jenom centrální ale i východ a možná i středočeský kraj,a pochopitelně i jihočeský.
Nám se všechny bouřky doposud vyhýbaly, vždy nás všechny obešly .. vzaly to skoro vždy přes Letohrad .. tento rok u nás žádná intenzivní bouřka nařádila .. Celkově už dlouho nepršelo, až dnes .. už asi 3 hodiny tu příjemně prší, už to bylo opravdu třeba .. v tomto měsíci u nás pršelo minimálně, pokaždé (když už teda něco konečně přišlo) spadly pouze 3 kapky
tom.f
Ahoj, tak s tou MCS to dopadlo velmi zvláštně. Jakoby se rozdělila na dvě části, ta první nás minula jihozápadně kolem 23:30, podle detekce blesků tam bylo poměrně hodně výbojů, ale já jsem to zaspal a nikdo z rodiny o bouřce taky neví. Bouřku jsem si tím pádem ještě nezaznamenal. I tak by ale byla vzdálená, tady ani nekáplo. Viděl jsem akorát blýskavici z jihu, kterou jsem pozoroval asi od 21:40 do 22:40, pak postupně slábla, takže jsem šel spát. Po půlnoci jsem se ale probudil a dobře jsem udělal. Druhá část MCS tu sice ještě nebyla, ale před ní se kousek severně od nás vytvořila lokální bouřka, ze které bylo mezi 0:45 a 1:15 slyšet 7 hromů. Pak bouřka zanikla. Protože nebyla spjatá s MCS, beru ji jako bouřku vzdálenou. V 1:20 konečně dorazila druhá (hlavní) část konvektivního systému. Elektrická aktivita tam však už nebyla, takže akorát právě od 1:20 až do 2:35 mírně pršelo. Za tuto dobu napršelo 1,2 mm srážek dle meteostanice, 1,3 mm to bylo dle analogového měřiče. To bylo zatím vše, ale doufám, že se ještě něco vyskytne i v průběhu dne.
Tak jak jsem zmiňoval ráno, že doufám, že se něco vyskytne, tak ono přeci jen ano. Pršet začalo v 9:40 a skončilo v 11:05. Za tuto dobu napršelo dle analogového měřiče 11,6 mm srážek, tak jsem už věděl, že po dnešku bude zalito, to by mě ale ani ve snu nenapadlo, co nás ještě čeká. V 11:55 začalo silně pršet. Od 12:40 se do deště občas přidávaly i hromy. Silný déšť trval až do 14:00, pak už začal slábnout. Srážky však doznívaly až do 18:40. Jenom za ony dvě hodiny po obědě napršelo přes 50 mm srážek. Intenzitu deště jsem bohužel podcenil, a tak jsem nechal přetéct analogový srážkoměr, takže jsem jím dnes musel přestat měřit. Úhrn srážek však zaznamenala celkem spolehlivě meteostanice. Za celý dnešní den (počítám i ten déšť po půlnoci) podle ní napršelo 80,1 mm srážek. Je to nejvyšší srážkový úhrn za 24 hodin, co pamatuji. Co se té bouřky týče, hřmělo od 12:40 do 15:10. Celkem jsem slyšel 21 hromů, dohromady za dnešek jich tedy bylo 28. Dnes byly bouřky vedlejší, i tak si ale připíšeme hned 2, jednu vzdálenou a jednu přímou.
I dnešní den zaznamenáme tady v Brně jako bouřkový. Vyskytla se totiž jedna vzdálená bouřka. Vše podstatné se odehrálo mezi 19:30 a 19:50, kdy jsem viděl 3 pěkné blesky (hlavně druhý - ten uhodil do země) a slyšel jsem 16 hromů. Bouřka pak odešla pryč a navíc zanikla.
Nic dalšího se už dnes nechystá, ukázala se však další zajímavost, a to oblaka mamma.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.