Včera se v Česku vyskytovaly místní bouřky, jednu mám hlášenou i z Brna. Padaly prý i malé kroupy a chvíli přívalově pršelo. Bouřky se vyskytují i dnes a vypadá to, že se budou díky současné synoptické situaci vyskytovat až do konce tohoto týdne. Zde o nich můžete diskutovat.
Jinak, téma může být i prodlouženo, bouřky se možná budou vyskytovat i po neděli, je to ale ještě daleko a zajisté se to postupem času upřesní.
EDIT, 26.7.: Téma prodlouženo do středy 30.7., v případě potřeby bude téma později opět prodlouženo. Marek 2.
EDIT č. 2, 2.8.: Téma bylo prodlouženo pro delší dobu, posléze moderátory zkráceno do 1.8. Ode dneška se bouřky sice budou vyskytovat, synoptická situace ale bude poněkud odlišná. Marek 2.
Diskuse o počasí Bouřky 22.7. až 1.8.2014
Pardubice (resp. větší část) tento týden na suchu. Tentokrát orografické ožebračení Orlickými horami
Tak dnes se v Lísku objevily hned 2 bouřky. První byla ještě vzdálená, před půl čtvrtou byly slyšet jenom 3 hromy. Ta druhá už byla přímá a mnohem zajímavější. Na bouřku to vůbec nevypadalo a najednou se ozval silný hrom. To bylo v 16:00. V tu samou chvíli začaaly padat obří kapky, ještě za svitu Slunce. Déšť se pak změnil v přívalový a chvíli padaly i kroupy až 1 cm velké. V 16:15 už bylo po dešti a opět svítilo Slunce. Je tedy patrné, že bouřka byla velmi krátká, ale velmi intenzivní. Hromů bylo slyšet nakonec 8. Připisuji si i bouřkový den, jedna bouřka se totiž kolem třetí hodiny odpolední ukázala i v Brně. Charakterem prý byla podobná druhé bouřce v Lísku, jen pak ještě delší dobu poprchalo. Teď navečer jsem ještě viděl duhu na rozpadající se přeháňce, která se před námi nakonec skutečně rozpadla. Bylo to pěkné završení dne.
Tak zdravím všecky z Vrbna pod Pradědem, části Mnichova. I my jsme se dneska už dočkali a už zde odpoledne pršelo kolem 14.00 hodiny déšť byl cca hodinku, přešly i tři bouřky na jednou a nyní se k nám žene další bouřka s přeháňkami od Polska přes Karlovice a dále přes nás směrem k Vidlím a Pradědu, toš jsem zvědavé....Zatím všecky zdravím a mějte se.
tom.f
No, ještě pořád jsem v Lísku na Vysočině, takže o bouřce vím akorát díky telefonickému spojení a radaru. Prý slušně zalilo a blesky šlehaly celkem blízko. Bouřka se ale natáhla tak, že byla slyšitelná až na Vysočinu. Zde jsem slyšel 42 hromů, a to v čase od 14:35 do 16:00. Tady byla bouřka tedy vzdálená, v Jundrově se ale opravdu jednalo o bouřku přímou. Zítra však už jedu do Brna, tak doufám, že tam bouřkový trend bude pokračovat, z dosavadních 5 dnů v tomto týdnu se tam totiž vyskytly 4 bouřky ve 4 bouřkových dnech, a to ještě ke všemu všechny přímé.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.