V Německu dnes nejvíce škod způsobily bouřky ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. V Düsseldorfu muselo být uzavřeno letiště a vlaková doprava taktéž stojí (vítr dosáhl v nárazech 144 km/h). Mnoho škod hlásí také Dortmund - hlavně popadané stromy.
S těmi hodnotami CAPE je to zajímavé, jelikož třeba na SZ Prahy bude ve středu až 1800 J/kg, zatímco na JV Prahy 1200 J/kg. Už i v Německu to zmírnili, Estofex na dnešek vydal dvojku pro Z/Střed Německa.
To, co se začíná dít na SV, je docela zajímavé. Nedivil bych se, kdyby se rozmohla velice intenzivní bouřková činnost na celém SV, včetně těch šílených projevů.!!!
Tak s výstrahou už přišel i ČHMÚ, konkrétně na velmi silné bouřky. Co tak koukám na ta videa z Německa, jsem rád, že u nás,to takový masakr nebude. Ale máme se na co těšit.
Ta ze Šumavy se už rozpadá,dle srážek spíše v Německu.Je to stejné jako včera,i když dnes o něco větší míře. Je to rotace v Evropě střední.ČR je spíše na středu otáčení.(západ od jihu až jz na sever až sv a východ od sz až sever na jv až jih)
Zvláštní,teď,když je ze slábnoucí bouřky už jen slabá přeháňka,teprve teď se pohly srážky směrem do Čech.. Předtím jádra seděla na šumavských kopcích a spíše ustupovala do Německa..
Straky Ve skutečnosti jsou to už jen zbytky kovadlin, co roztahují směrem do Čech a vůbec z nich už pršet nemusí. Vysoká oblačnost z bouřek od Šumavy už dorazila i do Prahy...
Poslední výstup gfs frontu posunul víc na západ, takže to vypadá, že to nejsilnější zasáhne jen z a sz čech a k nám dojde v noci už jen ten zbytek, noční hodnoty cape už boudou bídné, snad se to ještě změní, do zítra bodou určitě ještě 2 nové výstupy
Straky No ano, protože radar zachytil kapky vody v kovadlině a z té mohlo i slabě zapršet, i když bouřky už byly ve fázi rozpadu. Tyto orograficky podmíněné bouřky nemohly postupovat dále do vnitrozemí, na to nebyly podmínky..
Ondris Nepsal jsem o tom co by kdyby..,z čeho mohlo nebo nemohlo zapršet..Byl jsem od bouřky několik km na vyvýšeném místě a krásně viděl na tři i čtyři jádra,která seděla na kopcích..Dlouho se srážky vůbec nepřesouvaly,až ke konci při rozpadu se mírně rozšířily směrem ke mně.. Kde je Praha kde Katovice,, cca 100km od sebe.. Prahu a nějaké vysoké ciry z kovadliny fakt nemám na mysli a neřeším.. Nejdou mi uploudnout sem fotky,ale dám sem odkaz.. Tam uvidíš již jen srážková pásma přeháněk zbylých z bouřky,již v české části Šumavy..Za nimi v Německu se v tu dobu tvořila ještě další nová jádra..
Dnes modelům předpověď pro Německo moc nevyšla. Bouřky jsou jen slabé a málo organizované. Zítřek zatím vypadá příznivěji, ale může se to změnit stejně jako dnešek v Německu.
Před frontou se zítra navíc ještě budou tvořit bouřky z tepla, které mohou sebrat energii těm frontálním.