Diskuse o počasí Zvlněná studená fronta a tlaková níže od 18.8.-20.8.2022
Neuro
600m tak to bych umrznul, tady jsme zvyklí na něco jinýho. Teď 27st a vlhkost 70% a stejně bude kulový
Tady se tato situace zatím docela vyvedla. Včera nás těsně minula elektricky velmi aktivní bouřka, blýskalo se každou sekundu a měli jsme zde akustický zážitek v podobě minimálně půlhodiny nepřetržitého hřmění, v průběhu večera napršelo 6 mm. Dnes od rána střídavě mrholilo a pršelo, válely se mraky a asi před hodinou se to pořádně spustilo i zde a zatím jsme na 20 mm s tím, že ještě určitě něco naprší. Za mě spokojenost.
Blízké okolí má i k 80 mm, samozřejmě by bylo fajn, kdyby to spadlo i tady, ale my jsme si to vyžrali v červnu, tak musí přijít řada i na jiné.
Teď už ten koláč slábne a trhá se to. Nejsilnější část je v Praze. Žádná větší povodeň nebude, holt bylo fakt velký sucho a ani tyhle extrémní srážky z toho větší povodeň neudělají...
Na té Moravě jinak nic moc...
Jsem zvědavý, jak se změní tahle mapa po aktualizaci. Na Rokycansku skočí rovnou do modré a kolem Prahy to dost zmodrá, kde už nadprůměr většinou byl ještě před touhle epizodou.
Je stále velká pravděpodobnost, že letošní rok skončí srážkově nadprůměrný v Praze a okolí, což by byl už 3. v řadě.
swan1
Bouřky by se měly aktivovat znovu hlavně později odpo a večer, kdy začnou brát energii z vyšších hladin troposféry. Podmínky na Moravě jsou velmi dobré, ale chce to nějaký spouštěč a ten by měl večer být zdrojem bouřek a dalších srážek.
Celkem to potvrzuje i model ICON D2 tuto teorii jednoho meteorologa. Uvidíme no, ale zatím moje oblast čeká a čeká.
aura_33
Letos tu je zřejmě opravdu nadprůměrně srážek - ale je to spíše ve stylu toho, že tu není tradiční vyprahlá step, ale relativně normální zeleň. Jinde tento stav bude sotva průměr, možná i podprůměr, takže to chce vnímat v kontextu.
Navíc je ten naprůměr způsoben červnem, kde toho spadla raketa za 3-4 dny... distribuce srážek v čase není moc dobrá.
Ondra83
Máte pravdu s těmi okolnostmi, ale mě potěší čistě fakt, že mám nadprůměr srážek a příroda líp zvládá ty tropy. Samozřejmě tady pořád usychají stromy hlavně smrky, protože jsou delší výpadky, ale jinak to celkem jde. Jinak v tom červnu to spadlo spíš tak za týden a určitě to hodně pomohlo. Prostě každý srážky mají smysl.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.