Diskuse o počasí Vydatný déšť 26.-27.9.
Ondra83
U nás napršelo v rámci Vysočiny skoro nejméně, od včera v součtu kolem 18 mm, od JV by těch zimních minikalamit mohlo být letos víc, ale raději to vidím v předjaří či v dubnu a květnu, teď je to tak na vzejití ozimu či pozdějšímu opadání listí nebo houby, teda pokud nebudou ty pondělní přízemní mrazíky.
Tak nakonec předpovídány úhrn srážek vyšel relativně jenom Aladinovi. Ostatní modely dávaly hlavní pás srážek zhruba o 50 - 70 km západněji a skoro žádný nepočítal s tím, že ještě před příchodem hlavní vlny srážek spadne z intenzivního deště 30 mm srážek. Od rána poté napršelo dalších 21 mm, takže celkový úhrn od páteční 12. hodiny je 51 mm, což je 2x více než predikoval GFS a ECMWF a i já se snažil držet při zemi s odhadem 20-30 mm. Celkový srážkový úhrn v září vyskočil na 122 mm, což je 197 % DP pro měsíc září. Celkový roční úhrn už dosáhl 731 mm, což znamená 113 % DP ročního normálu 26. 9.
PS: a teď po těchto velmi vysokých úhrnech dokonce vysvitlo Slunce a oblačnost se začala trhat. K tomu je 10 C a velmi nepříjemný ledový vítr.
Tak tady se pomalu ale jistě blížím k 40mm, už nyní mohu říct, že jde o srážkově nejbohatší epizodu letos.
Ta z konce června přinesla "jen" 28mm během tří dnů
Ta ze začátku srpna "jen" 26mm během tří dnů
a nejsilnější bouřka letos doslova jen 16mm
Což jsou úhrny až neuvěřitelně "nízké" vzhledem k tomu, jak lilo jinde v Česku.
Tahle epizoda zároveň je jedna z nejvydatnějších za poslední roky a o poznání větší srážky bych našel až v květnu/červnu 2013, tenkrát spadlo až ke 100mm během jedné epizody a za celý červen podle údaje z nejbližší stanice 144mm (přes 200% normálu).
aura33
Tak jsme na tom prakticky stejně. před chvílí jsme tu překročili 40mm od začátku srážek ze včerejška..mám i plnou nádrž na dešťovku, takže to asi ani před zimou nespotřebuju..kdyby v zimě nesněžilo, mám zásobu na zalití..pršet nám má dneska předběžně do cca 18.00, takže ještě něco přibude..
No a nakonec se ukázalo, že Aladin a GFS jako obvykle nadhodnocovaly. GFS mi dával často opakovaně 70mm i více, Aladin přes 50mm. Teď už je jasný, že se nedostanu na 50mm a možná ani 45mm, protože už se blíží konec a prší čím dál menší intenzitou.
Icon to trefil, dával mi 40-45mm, ale zase jinde v ČR dával 20-30mm a spadlo tam 2x tolik.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.