Tak podle aktuálního výstupu modelu GFS by mělo během víkendu spadnout v Čechách kolem 100mm a ojediněle i více, na severu Čech dokonce až 150mm což už by vedlo k povodním Je to sice ještě daleko a bude se to dost měnit, každopádně je to dost zajímavá situace na sledování.
Diskuse o počasí Vydatný déšť 26.-27.9.
Je to docela úlet GFS, docela jsem čučel. Kdyby to spadlo, bylo by to super, protože by se doplnil deficit v SZ půlce Čech. A řeky by to rozhodně nezvedlo, nebo aspoň ne nijak významně. Labe v Ústí n. Labem je na historických minimech, Ohře je na tom podobně. Řeky odvodňující Jizerky jsou náchylnější na větší srážky vždy.
Aidamko
Tady už začíná suchem praskat zem, ten vítr to hodně zhoršil a bohužel pocit nějakého tepla celkem vyrušil, ale to jasno je parádní, už je to ale fádní a když bude změna, tak budu rád, jen těch 8-9 st. v neděli mi připadá fakt brutálních, mimochodem dnes jsem začal topnou sezónu, 3/4 dne už je poměrně chladno, skoro celý den jsem byl venku v mikině, na tričko možná tak 1-2 hod.
Sice to vypadá jako úlet, ale ECMWF tam má podobné čísla a GFS nemá vydatné srážky v prvním výstupu. Takže 100 mm takto plošně je sice silně nepravděpodobné, ale nějaké intenzivnější srážky nás o víkendu čekají snad s velkou pravděpodobností. Budu rád za alespoň 30 mm. Teď už vegetační sezóna stejně končí a 100 mm v krátké době spodní vody moc nedoplní. Tak jen ať spadne 30-50 a říjen ať je také deštivý. Půda už se v říjnu moc nevysuší a další voda půjde více do hloubky.
Jinak ochladí se taky fest. Denní maxima některé dny nepřelezou 10°C.
ludvicek
Já se chystám na šípky do likéru, pro ty je důležité, jen aby nemrzlo, jinak na kořen pampelišky budu za déšť jedině rád, jinak už mi je to na zahradě celkem jedno, jestli bude 20 nebo 40 mm už pro přežití plodin ani rostlin tolik nerozhoduje (z léta něco vláhy určo zbylo), bylo by ideální, kdyby se pak ještě oteplilo nad 20 se sluncem kvůli sušení
Yurri
Není ještě na šípky brzo? Zatím se pěkně vybarvují, ale optimální zralost ještě nemají. Je to dosti nerovnoměrné, keř od keře jiné, ale jediný krásně zrale vybarvený keř jsem tento týden viděl v Tovačově na zahrádce u domu a skoro myslím, že to mohla být nějaká vyšlechtěná odrůda. Loni jsem šípky na šípkové víno sbíral postupně od svátku narození republiky do asi půlky listopadu a až na občasné výjimky nebyly rozbablané.
No tak jestli vyjde aktuální výstup GFS s předpokládaným úhrnem 100 mm do pondělního večera a teplotami do 10°C, tak budu jásat radostí a bude to nejvydařenější prodloužený víkend tohoto roku. Sice se to ještě 100 krát změní ale tohle jsem tam ještě letos, a možná i déle, neviděl. Vodní toky by se konečně naplnily, půda nasytila a vše ještě krásně zazelenalo, hlavně tráva.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.