Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Během dne postupně slunečno ale chladno, zítra oteplení a déšť, i mrznoucí

Diskuse o počasí Sněžení 16.-18.2.2026

154
# 16.02.2026, 09:41

kozacik
My dneska určitě taky, pak dva dny pauza, pak ještě dva - tři ledňáčky (snad na rozloučenou).

2
# 16.02.2026, 09:44

:love: taky vzhlížím k teplotě příští týden co tam má Ecmwf... to by byla pecka. Tento týden ještě nějak vydržet... světlo tam je :-)

Tady jich máme jen 16 tuto zimu prozatím bez dneška.. takže to stejně žádný zázrak není..

42
# 16.02.2026, 10:01

Tadeas
V Olomouci byla ráno teplota kolem -6°C, já měřil -6.1°C. Jen mě konkrétně zajímá, proč by to mělo být na Pavlovičkách jinak? Leží snad výš jak Lazce?

Fstorm
Přeháňky budou dost dynamické na to, že by zejména v jihozápadní části území, nějaký blesk vyprodukovat mohly. Tak uvidíme. Větší šance jsou samozřejmě v jižní části Německa a v Alpách.

# 16.02.2026, 10:09

Tvl k nam to vubec nedolezlo :D solidni teplota, -6.5st a silny vitr

108
# 16.02.2026, 10:24

K nám se postupně přetáčí srážky z Německa takže ještě něco napadne.., místy jsou ty srážky i intenzivní 🌨️
Takže ta výstraha co má ČHMÚ možná i vyjde 👍

2
# 16.02.2026, 10:28

Zde spadlo sněhu pod očekávání. Kdybych měl věřit výstupům modelů vždy co ukazovaly cca 1-2 dny dopředu tak tu mělo být 5-10 cm a realita jsou 2 cm. Ale nějak mi to nevadí a alespoň to rychleji roztaje. Jinak včera už v 8 večer byla teplota na -7°C takže to mě vyděsilo kam to až padne, ale naštestí to byla nejchladnější část noci a pak už se převážně oteplovalo. Nyní jsme na -2,5°C dokonce trochu zasvitlo slunce. Uvidíme zda tedy ke včerejšímu ledovému dni přidáme dnes další, ale spíše by to mělo jít nad nulu později odpoledne. No doufám že nás čeká poslední pracovní týden zimního počasí a pak už to půjde nahoru jak modely už pár dní předpovídají... ale ono ta předpověd jim poslední dobou moc nevychází ani na 4-5 dní dopředu viz. tento týden, který nakonec bude o dost chladnější než to vypadalo před 3 dny. Takže děkuji zimo ale táhni už někam. :slunce: :vitr:

F4
122
# 16.02.2026, 10:44

JohnyG
Táhněte spíše Vy s těmi kecy. Po x letech je zima normální, aspoň teplotně a Čecháčci už si stěžují jaká je dlouhá ziminka. Ty vado, nad tím fakt zůstává rozum stát. Neřeknu, kdyby poslední roky byla jedna tuhá zima za druhou. Doufám, že ty humus teploty ve výhledu ještě smažou a jaro nastoupí opravdu až tehdy, kdy má, takže dejme tomu od půlky března.

12
# 16.02.2026, 10:50

F4
Tak hlavně to někteří dokážou napsat do každého komentáře ....a už je to poněkud otravné ....řeší se tady sněžení a tady samej komentář ....ale příští týden vidím teplo ....hrozně ho chci ....ať už je teplo ....

Nechcete si založit nějaké téma s názvem "tady se můžeš vybrečet"
Chápu že v reálném životě asi nemáte komu ale psát tady každý komentář s něčím co vůbec není o dnešku je už fakt otravný !

2
# 16.02.2026, 10:50

Těším se až se udělá konečně hezky a slunečno a tihle pacienti s alergií na sluneční svit zalezou na půl roku do sklepa a už se tu neukážou. :cool: :slunce:

8040
# 16.02.2026, 10:51

Tak na Mostecku ráno od poprašku, do zhruba 1-2 cm. V Lužicích jsem měl v 8h 1 cm. Pak cesta do Prahy. Na Proseku je okolo 2-3 cm

Lužice u Mostu ráno v 8h
86
# 16.02.2026, 11:09

Už aby bylo jaro :D

Sněžení při zatažené obloze a -5°C, to se mi nelíbí ani v únoru.

# 16.02.2026, 11:16

MostMost
Jaky ma smysl merit poprasek snehu metrem? Vsak to vidime :D:D ze tam je ho*no.
Uz jsem videl vsechno, ale tohle jeste ne :D
Jsem zvedavej na ctvrtek, zatim se to pomalu, ale jiste posouva k S. To by byla zajimava situace ta TN

2
# 16.02.2026, 11:19

Icon RUC nově na dnes 1-2 mm ve sněhu.. pouze.. což je fajn, fandím mu. Poprašek ideálně.. Ze včerejší pokrývky 4 cm jsou dnes 2... zbytek se vytratil do neznáma, asi vysublimoval při tom sušším vzduchu... ale děcka sáňkujou i na těch 2 cm.. jim to nevadí, narozdíl od některých tady. :) Zítra čekám ale zase budíček ve 4:30.. v noci by mělo znovu něco přibýt. Pak čtvrtek-pátek, tam je velká nejistota, ICON EU tam v některých bězích má toho hodně... no a pak už snad se sněhem pokoj.. :) i když o víkendu s oteplením ještě něco zcela jistě dorazí..

GFS si pořád pohrává s tím čtvrtkem-pátkem.. to bude zase smrdět tím :snih:.. ČHMÚ k tomu mlčí... ptal jsem se na síti a nikdo neodpověděl.. protože z toho by bylo v tomto případě i 10 cm v nížinách... ale ony to tam mají všechny modely. ČHMÚ ale v mapce tvrdí, že akumulace sněhu od dneška do soboty bude 6 cm..což se mi nějak nezdá, navíc dnes to vypadá odpoledne a pak i v noci na přechodně silnější sněhy....:!!:

no, v létě budeme vzpomínat.. já teda určitě. Jak byla loni pohodová a klidná zima tak letos teda....

154
# 16.02.2026, 11:24

spurdo
Abych se vyhnul případným kortroverzním přáním, chtěl bych naprosto normálovou tmax, která pro dnešní datum činí +4°C.:D

Jinak momentálně nesněží a máme poprašek.

# 16.02.2026, 11:39

Za mě lepší vyblbnutí teď než v dubnu, takže proč ne. Koukám máme v současné zimě snad i první výstrahu na sněžení, takže trochu sněhu neuškodí. Lepší než s tím strašit na jaře. Nicméně koukám na analogy, které letos září s těmi dovednostmi v odhadnutí těch studených profuků a tohle poslední nebyl.

11
# 16.02.2026, 11:41

Tak u nás byla dnes nejnižší teplota -12,4°C a momentálně je -5,5 °C. Sněhu u nás leží 25-30 cm, což napadlo ze Soboty na Neděli. A dneska další výstraha, mohlo by to dát aspoň 5-10 cm.😁😀

2
# 16.02.2026, 11:44

ludvicek
To už ale přeháníte takhle chtít teplo v tomhle vlákně o sněžení. Aby tady někomu nepraskla cévka. :D A hlavně je zde všem zakázáno přát si slunce protože nejlepší je deka měsíc v kuse..

Ne teď vážně poslední skoro měsíc aspiruje na rekordně nízké hodnoty slunečního svitu. Koukal jsem na Prahu-Libuš a ta má 9 hodin slunce za posledních 25 dní to je opravdu málo a jestli někomu vadí naše neustálé komentování a hledání oteplení ve výhledech, tak teda mě přijde jako mnohem větší extrém při takhle zataženém počasí po dlouhou dobu tady brečet kdykoliv vysvitne slunce což pan F4 předvádí neustále. Ne nadarmo se říkalo kam nechodí slunce tam chodí doktor.

2
# 16.02.2026, 11:48

V tom minimu slunečního svitu je tato zima také jako TOP... o tom žádná. Bohužel.. co třeba i to je důvod proč si tady někteří přejí jaro?.. Ono to nemusí být ani tak o teplu jak o slunečních paprscích...

# 16.02.2026, 12:07

Zatím nic extra, ale to hlavní ještě přijde. Jinak, já naopak doufám, že zima ještě vydrží, Adam to píše správně, v dubnu už o zimu nikdo nestojí. Takže za mě je dobře, že tento týden bude chladnější a v některých dnech i se sněžením. Pak by klidně nějaký studený vpád mohl přijít ještě v první polovině března a potom ideálně už definitivně jaro.

154
# 16.02.2026, 12:07

JohnyG
kapr84
Člověk je z principu denní tvor, savec, nemáme na šero nebo tmu evolučně vyvinuté smysly.
O pozitivním vlivu světla na duševní zdraví napsali odborníci stohy knih, to je nošení sov do Athén. Navíc temnota trvá už 4. měsíc a akumuluje se to.
Omlouvám se za OT, ať mě klidně redakce smaže. Pravda ale nakonec vyjde na světlo.:D

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.