No a aby byla ta sbírka kompletní, tak aktuálně ECMWF vidí se sněhem od nedělního večera do pondělního večera situaci takto. No jinými slovy aktuálně už to každý model vidí úplně jinak a aby byla ještě větší sranda, tak se naprosto rozporují i běhy OPER vs průměr a Control, takže nás čeká zábava.
Diskuse o počasí Návrat sněžení od 24.1.
Aidamkoo
Tak na ČT24 teď dávají počasí....dávají do pondělí až 20cm.. střední Čechy a jihozápad ještě více.. no tady ještě zůstala podkladovka cca 3 cm sněhu ve stavu takřka ledu, takže to má na co padat. pak ale slušné oteplení..teď čumím, ukazují Řecko.. až 170mm srážek.. taky dobrý..
v pondělí pak v ČR přechod do deště až do 800m.n.m. tak se těším na další diskusi zde..
Aidamkoo
Chápu, je to hra emocí. Ale právě co já už jich zažil! A pak to vystřízlivění
Jednou to vypadalo tutově. TN z jihu, klasika. V Čechách spíš nic, ale zima jak ďas. Slovensko lijavec a na východě až +10. A tady přes nás krásnej drcanec, přesně prostředek toho rozhraní. Aladin na druhej den na každou hodinu 2-3 mm špagetku ve sněhu. Hele, paráda. Mrknul jsem na počasí, Taťka Míkojc slíbila to, co bylo jisté ("do 5 cm sněhu, Morava 5-20 cm a Beskydy až 40 cm"). Navíc byl to víkend, takže večer láskyplně pohladit hrablo, dva frťany před spaním a hajdy do hajan...
Ráno vstanu, jdu k oknu těšíc se na oslepení sněžnou bělobou a tam kulový. Nic!!! Tak jdu na Aladina - špagetky pryč. Radar? Všechno na Slovensku. A u nás do večera sotva jeden centimetr v mikrovločkách. A to se profíci sekli 12 hodin před eventem!
Nene, z tohohle jsem vyléčenej. U Jadranek se počítá sklizeň až ve stodole. Až to bude ležet na zemi, budu tomu věřit.
Dejvas
No popsáno přesně. Pamatuji taky jednu níži, kdy se modely sekly takhle výrazně. Původně teploty přes den 0-4°C, na jihu Moravy a v Čechách až 6°C. Přecházela níže z jihu, srážky měly být do 600mnm v dešti. Ani ve snu by mě nenapadlo, že za 12 hodin se krajina z jarní změní do zimní atmosféry s 20cm a více. Brňáci myslím vzhledem k té jarní krajině budou vědět co za slábnou březnovou epizodu mám na mysli.
Ono tyhle TN prostě nejsou níže z Atlantiku, co se zformují u VB a pak se sunou nad Z Evropu, jako z učebnice..
V tom Středomoří se to těžko predikuje, když ta TN bude vznikat někde na španělsko-francouzském pomezí až během soboty, mezitím se stihne ještě jedna menší TN vyplnit a nad Alpami rozpadnout pátek/sobota..
Až ze soboty na neděli se uvidí co vlastně vznikne a jaké to nabude parametry a jak se do té doby uspořádají okolní vzduchové hmoty nad střední Evropou..
Tohle předpovídat je prostě alchymie
Ansámbly nového ICON víceméně pořád velmi rozházené. Na pondělní ráno tam mám najednou mráz i od hlavního běhu (oper), v době nejsilnějších srážek je to pořád stejně rozdělené. Budu se opakovat z odpoledního bloku, ale je tam pořád nejistota jako prase. Víceméně stejný počet běhu pro mráz a stejný pro teplo. Mezitím další skupina teplot mezi 0-1°C.
No vida... Brněnsko, a okolí Vyškova, a ledovka je zde, uzavřena D1 a D2...https://zpravy.aktualne.cz/domaci/silne-snezeni-i-...
Aidamkoo
Bacha, ať z toho zase nejsou kopyta ve vzduchu...
Pěkné ráno všem, tak modely opět hýbají rozhraním. Aktuálně to vypadá takto:
ECMWF: dráhu lehce posunul k východu a to tak, že na Moravě a ve Slezku by mělo zpočátku pršet, později sněžit, úhrny většinou 10-15 mm/cm. Čechy a to obzvláště JZ i 0 mm, jinak 0 - 3mm/cm.
GFS: na Moravě množství podobné jako ECMWF, ale spíše v dešti tedy cca 10-15 mm, Čechy opět i kolem 0, ale západní Čechy kolem 5 mm/cm...tam střídavě sníh a déšť.
ICON: relativně plošně srážky i přes 10 mm/cm, Morava zpočátku déšť, později i sníh, většina Čech většinou sněžení, ale jih ČR jen do 5 mm/cm.
Další modely UKMO, Arpege, GEM mají různé kombinace.
Aladin zatím na počátek fronty má takový hybrid mezi GFS a ECMWF - relativně dost srážek, ale nebývale vysoké teploty.
Jinak výhledu dál se budu věnovat v dalším příspěvku.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.