Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Většinou zataženo a v severovýchodní polovině území slabé sněžení

Diskuse o počasí Návrat sněžení od 24.1.

# 22.01.2026, 14:54

Jako ten Ecák ke celkem mazec teď no😆😁 Byla by to asi jedna z největších kalamit posledních let pro Prahu, kdyby mu vyšlo těch cca 30mm v mokrém sněhu a pak šup ať to zamrzne po ukončení srážek

30
# 22.01.2026, 14:59

vám fakt nevím ,lítá to furt sem a tam u těch modelů,jeden den déšť druhý sníh pak zase déšť a úplně ke konci i +7...na to pondělí třeba i po hodinách jednu hodinu déšť ,druhou sníh a pak zase déšť

70
# 22.01.2026, 15:11

Tominoo
Snad radši ať prší, jako sníh bych bral, ale to načasování na pondělí je pro mě pekelné.. :D

# 22.01.2026, 15:12

Neuro
Ano, lítá a bude lítat...ostatně jsem to psal již v minulých dnech, jen malý posun dráhy, doba prohlubování a rychlost postupu může změnit množství a skupenství dost radikálně. Aktuální ecmwf berme jako extrém, jedna z možných 100 variant. Nezapomeňme, že se pohybujeme kolem 0 a jen se ta nula posouvá někdy na západ a někdy na východ. ČHMÚ logicky předpovídá to co mají aktuální modely z 0. Je to navíc o to výraznější, že se tím mění i místo přetočení.
Jinak u nás mělo být dnes podle Aladina -2, ecmwf -3, gfs -2 a iconu -4 a je -5. Tedy chladněji než počítaly modely. Právě i ten jediný stupeň může v pondělí rozhodovat o skupenství i když půjde spíše o stupeň ve výšce. Zkrátka nás čeká opravdu zajímavá situace.

0
# 22.01.2026, 15:38

Zdravím, momentální Ecák má pro severní Plzeňsko během pondělí cca 25 cm sněhu při teplotě kolem 0. Je to opravdu varianta, která nastává tak jednou za 10 let. Pravděpodobnost tohoto je podle mne nízká, spíše si myslím, že buď přijde vyšší teplota s +2 stupni a bude tát, nebo při teplotě okolo nuly napadne kolem 5 cm sněhu. Uvidíme, kam se přesně ta níže ještě posune. Pokud by se to nějakým zázrakem ale skutečně stalo tak, jak je to nyní Ecákem namalováno, pak určitě v pondělí nepojedem v práci na žádnou stavbu... :-D

# 22.01.2026, 15:45

meteomraz
Uvidime jak to bude, takovej Icon taktez v minulem vystupu dava silne srazky podobne jako Ecak, ale jak rikate, je tam taky o stupen vyse a vidi tk jako dest hned, takze jako bude to dost pestrý sledovat, mywlim si ze to dipadne klasicky nejako, že hranice snehu a mrazu bude cca vychodne od prahy a pak dale uz bude hur, ale nevim nevim, jsem zvedav. Uprimne takovy mnozstvi snezeni by pro Prahu byla pripominka roku 2010 bych rekl, coh dnes by to ale myslim zvladali silnicari o dost hure😆

# 22.01.2026, 16:03

eben
15 cm do pondělí je u vás velmi reálných.

Rozhodně se na tom všechny modely začínají shodovat.

Tady na východě máme zimu 2 týdny.
Z toho poslední prakticky v zmrzlém ledu v které se proměnily vlivem pomalého tání a opětovném zamrzání všechny cestičky.
Sníh ve městech se zdá být méně černý jako kdysi.

Každopádné druhý měsíc po sobě v srážkovém deficitu.

Tzv.Jadranka tentokrát pojede JZ drahou než jsme "zvyklí".
Naposledy 2010 silnější Jadranka to střihla rovnou přes Alpy na sever.
Východ tentokrát ostrouhá.

Ale potom hezky šup do teplejšího sektoru celá Čr.

23
# 22.01.2026, 16:19

To je zase sranda, jak se po každém výštěku modelů chodí leštit hrabla 😀 Já vám říkám, že i v sobotu brát výpočty na pondělí s rezervou.

196
# 22.01.2026, 16:24

Dejvas
A ten kdo vezme dnešní 12Z výstup ICONu vážně, tak může pomalu na Moravě grilovat. :D OPER tam nasolil na jižní Moravu až +7°C. I na západě Čech MŮŽE být dosti boj s teplotou..

# 22.01.2026, 16:32

Dejvas
Fitko stojí peníze:cool:

# 22.01.2026, 16:38

Tady např. Ansámblová předpověď modelu ICON z 12z pro Kuřim (5km severně, bod pro Brno je u dálnice na krajním jihu, takže proto Kuřim). Z toho je asi zřejmé, že oproti včerejšku žádný posun. Průměry a naprostá většina modelů má teploty pod 0 a sněžení i na Moravě. Naopak Oper a pár měnících se běhů vidí teploty v menšině vysoko nad 0. A když vemu i ty běhy co mají do 1°C, tak je pak ten zbytek naprosto minimální. 70/30 pro zimu. Letos průměr vychází luxusně, vyjde i teď?

# 22.01.2026, 16:42

Spíš bych řekl, že když něco bude tak hodně na západě a šumavě. Zbytek republiky od neděle v noci v dešti. Nulová izoterma 1500m a až někdy po 13 hod. jde k nule. Tipuju tak 5-8 cm sněhu max. do úterka rána.

Spíš bude zase průser, že to všechno v noci zmrzne. Jako by nestačilo to, co je teď. Tady všechny příjezdovky kluziště.

23
# 22.01.2026, 16:43

Tady u těch TN z jihu se seká i den dopředu Aladin, který je na krátkou dobu běžně až extrémně přesný. Stačí, že si to ta níže vezme o 100 km víc na západ nebo na východ. Což je z pohledu atmosférického systému o rozloze statisíců km2 nula nula nic.
Samozřejmě, pokud by to takhle vyšlo, byla by to pro západ paráda. V podstatě pomalý postup TN od JV je jediná možnost, kdy Plzeň, Praha nebo Budějce můžou dostat pořádný bílý nadělení.
Ale - omlouvám se všem za jízlivost - přijde mi legrační to tetelení z každýho novýho výstupu.
Teď je to fakt ještě sci-fi.

Btw, říkám si, kde je vlastně Aura, protože zase vyhrává oceán, když si vzpomenu, že ještě před pár dny byla živá varianta průvanu od Uralu.

# 22.01.2026, 16:49

Dejvas
Holt to je psychologie. Přirozeně chovající se člověk projevuje určité pocity z různých situací, věci či informací. Je to určitým smyslem diskuse. Rozhodně lepší než se dohadovat o měření teploty z liháče, či jiné pikantnosti. Ano ta níže je složitá y ostatně se tomu věnují i elity na Twitteru, protože si modely a víceméně hlavně běhy velmi rozporují. Průměr ICON má zásyp celorepublikově, naopak jeho oper jen západ a Německo. Prostě akce, to je to co ty lidi strhává a bere.

# 22.01.2026, 17:06

Dejvas
Jj:D
Zase to vyhraje oceán..
Obzvlášť , když se poslední dny podívám po obědě na teploměr a vidím, jak se to tam tetelí kolem -7, -8°C..si říkám, že ten Atlantik celej leden prostě nedá pokoj .

Jinak, modely každý jinak..GFS si dál trvá na tom, že to začne pomalu o den dřív...
Je to sranda..

Teplo vždycky vítězí:)
16
# 22.01.2026, 17:13

Já mám z této situace celkem nahnáno, protože ICON i ECMWF u nás ukazuje ledovku...

5
# 22.01.2026, 17:37

Buďte rádi že tu v létě nemáme pravidelně tornáda(zatím 😁) a k zimě jako sníh a mráz patří i ledovka, i když je nepříjemná! Dříve s koňma to zvládali, ale dnes při počtu aut a kamionů,bezohledných řidičů a amatérů za volanty je holt průser🤣🤣
Já se budu v pondělí vracet z biatlonu, tak uvidím jak bude směrem k nám přibývat snih😉alespoň podle nynějších prognóz!!!

# 22.01.2026, 17:54

Francois
No jak, kde. Já tu mám profuk už týden. Dnes tmax +3,7, teď+1,5.

30
# 22.01.2026, 18:25

hm tak pokud jsem vysledoval dobře icon z dvanácté tak postup v Čechách i na Moravě má být v pondělí rychlý ,méně sněhu a deště a v úterý má být krásně a teplo

198
# 22.01.2026, 18:32

Ono to stejně bude k ničemu že napadne sníh když hned v úterý roztaje když má být +5

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.