Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku mrznoucí déšť a výrazné problémy v dopravě, postupně od západu ustávání srážek

Diskuse o počasí Sněžení a mrazy od 9.1.

F4
119
# 11.01.2026, 16:45

Z dnešní prochajdy.

Zámek
Zamrzlá Ohře
27
# 11.01.2026, 16:53

paja n
v pátek jsem odhadoval za sobotu a neděli kolem 15 cm a nakonec to bude 2x tolik

# 11.01.2026, 17:08

Jsem v ďouře a stejně pořád dost fouká,po půlnoci zas bude bezvětří,ale přijde oblačnost.Včera večer před tím oteplením teplota v Žatci spadla na -14,9°C,kolik to nakonec mohlo být,kdyby podmínky vydržely do rána? Škoda,no,ale nemůžeme mít všechno,když už máme hodně sněhu a je dobře,že je,i vzhledem k nastávající ledovce.

Žatec průběh teploty vzduchu a rychlosti větru
# 11.01.2026, 17:15

Blateňák
Ono v létě takové to cmrrdání po pár mm bylo, a tak stromy í tráva byly vesměs zelené všude..
Ale spodní vody, prameny, řeky katastrofa..
Žádný sníh na konci zimy na horách, suché jaro a bylo vymalováno..

156
# 11.01.2026, 17:21

Holomrazy budou končit, ještě poslední chladnější noc, v úterý dle předpovědi by mohlo i nasněžit u nás s klasickým nástupem oteplení. Ta nesouvislá vrstva až 1-2 cm co byly ale aspoň trochu připomenuly zimu, avšak nebylo to ani pro děti na bobování. Třeba ještě únor překvapí. O ledovku v úterý nestojím, ale to by se mělo naštěstí týkat více Čech, tak uvidíme.

# 11.01.2026, 17:22

F4
To až povolí, zatopí to zas cyklostezku v Rašovicích.

176
# 11.01.2026, 17:41

Mám zachycený pravděpodobný meteor

# 11.01.2026, 17:49

Situaci bych popsal takto: Na polích v Polabí je navátý sníh běžný, ale málokdy jde o něco výraznějšího a rozsáhlejšího. Většina případů je, když napadne málo sněhu kolem 5 cm a zrovna je větší vítr a sníh je aspoň trochu prachový. Většinou se vyfouká pole a není na něm již souvislá vrstva sněhu a při okrajích cest je navátý sníh, ale většinou tak kolem 20-30 cm. Málokdy více a většinou jsou to spíše jen izolovanější místa.

Nyní byla plocha navátého sněhu mnohonásobně větší, nesrovnatelně větší, ať už jde o výšku kolem 25-50 cm nebo 50-100 cm a navíc zůstalo bílé celé pole, nevyfoukané. Zásoba prachového sněhu byla neobvyklá a vítr byl dostatečný. Plocha navátého sněhu tak v podstatě zahrnovala samotné pole, což je vzácné. Vlny na fotce se chovaly spíše jako duny v poušti. Sníh při zemi se přesypával prakticky non-stop jako písek v poušti.

Samozřejmě záleží na konkrétním místě, kde jsou podmínky ideální, více otevřené pole trochu na kopci, respektive mírně zvlněná a členitá krajina. Nejvíc navátý sníh je poté typicky na polních cestách, při okraji pole a v keřích, lesích několik metrů od okraje pole.

Některé keře jsou téměř zasypané vrstvou kolem 1 metru. A sněhové jazyky se přes polní cesty draly celkem suverénně a nekompromisně. Šel jsem po stejné cestě po 2 hodinách a rozdíl neskutečný. Ty jazyky se šíří neskutečně rychle, většinou rostou spíše do délky, ale i do výšky, záleží na místě.

Například přes zavátou cestu projelo auto nebo čtyřkolka a ty vyjeté koleje se závaly na původní úroveň během cca 10-15 minut. Sníh se nad zemí víří a přesouvá jako nekonečný proud.

Ale to tam musí člověk stát a vidět to na vlastní oči, prostě naprosto brutální zima.

# 11.01.2026, 17:56

Aidamkoo
Ještě k tomu, co jsme řešili v noci. Ano, uznal jsem chybu a skutečně mi to měří často o 2-3 °C tepleji přes den, ale včera odpoledne tu opravdu tál sníh. A ta stížnost na -15 °C nebyla na tebe, ale obecně na tu hodnotu. Jinak si to ovšem nedovedu vysvětlit. Maximum mám někdy přeměřené, i když nesvítí Slunce, naopak minima jsou v pořádku. Čím to je, skutečně nevím. Meteostanice je ve vhodné výšce pro měření teploty, sice je vedle plotu, ale ten by teplotu neměl moc ovlivňovat. Tak 10 metrů na západ je asi 2,5 m vysoká kamenná zeď (konec zahrady), zhruba stejně daleko na východ je dům. Jih a sever je volný, tedy do jisté míry, protože kromě východu jsou všude kolem mě tak 200-300 m lesy. Podmínky na měření to nejsou úplně vhodné, ale lépe to už vymyslet opravdu nejde. Asi budu uvádět ty hodnoty ze Žabovřesk, když budu chtít psát něco o teplotě, tam to spadá přímo pod ČHMÚ. Sice je to tak 2 km daleko a občas by tam nějaké rozdíly být mohly, ale nevadí. Stejně si pro svoje účely vedu jen statistiky bouřek a srážek, kde mám měření, řekl bych, mnohem přesnější. A ještě jsem si všiml tady na In-počasí nějaké meteostanice přímo v Jundrově, ale ta vypadá, že není v provozu. Jinak, dnes byl samozřejmě ledový den s přehledem na celém území Brna.

# 11.01.2026, 18:10

PS: Bez nadsázky. V těch místech, kde je sníh navátý do nejkompaktnější vrstvy, výška, délka a šířka + hustota, tak bude odtávat až do jara.

Kbk
0
# 11.01.2026, 18:23

Kokos342

To byla spíš Elonova raketa ve stratosféře. Taky jsem to viděl.

85
# 11.01.2026, 18:24

AuraPočasí
No vidíš, a kdyby tahle situace byla párkrát za zimu několik let po sobě, tak máte v polabí ledovec :D

# 11.01.2026, 18:37

Kokos342
To je Falcon 9 od Elona. :)

# 11.01.2026, 18:38

Marek_98
Poslal jsem ti SZ ;-)

# 11.01.2026, 18:49

Do středy jsem co se sněhové pokrývky týče v klidu..
Zita až do večera sněžení, pak chvilku mrznoucí déšť do 2mm..
Poté se za frontou v úterý rychle bude tvořit mlha a posléze NO (ve výšce teplo, při zemi sníh a pod ním zmrzlá zem..Ve středu to stejné, NO, krize bude ve čtvrtek , přechod slabé fronty..profuk..
Od pátku dál opět NO..
Nějaké šance na udržení sněhové pokrývky čtvrtý týden v řadě tu jsou...

# 11.01.2026, 18:54

Tak zatím zlehka dneska ;-) Viděl jsem tady ráno, že vám úplně nesedí měření výšky sněhu na stanicích ČHMÚ a u vás, třeba v Polabí, Praze, a nejen tam. Co s tím? Těžko říct. Měření na stanicích ČHMÚ probíhá většinou pomocí sněhoměrné tyče nebo latě. Případně se používá postupně automatických systémů, a samozřejmě s kontrolou těch měření na tyči, většinou. Navíc velká většina stanic měří výšku jen v 7h ráno, a tak se většinou nedozvíme, co se dělo s výškou pokrývky, během průběhu 24h, do dalšího času měření, zase v 7h ráno. Mimo některých vybraných SYNOP stanic, kde může měření výšky probíhat i častěji, případně opět automaticky. A nebo je někde i večerní termín, tady třeba na Milešovce. Takže pak logicky ani nevíme, kolik byla nejvyšší sněhová pokrývka na stanici, během dne, natož zjistit, kolik bylo třeba před 5 lety odpoledne maximum. Prostě většinou víme jen hodnotu ráno v 7h. Nebo máte jinou informaci? ;-)

# 11.01.2026, 19:02

spurdo
:D

# 11.01.2026, 19:04

Chtěl bych se zeptat u nás to ukazuje po,út sněžení ale zároveň je pro nás vydána oranžová výstraha na mrznoucí děšť tak co stoho bude ?🤣🤣🤣

# 11.01.2026, 19:09

Možná jsem zatím dneska tady přehlídnul, tak jenom pro porovnání, dnešní ranní výška sněhu, tady v okolí v ÚK, na ofiko stanicích. Takže tady takto, Žatec 15 cm, Smolnice u Loun 15 cm, Kopisty u Mostu 16 cm, nebo Teplice 19 cm :snih: Pěkné

ota
2951
# 11.01.2026, 19:18

Marek_98
Chtělo by to fotku nebo model té meteostanice, pokud je to nějaká základnější, tak klasicky bývá problém s radiačním štítem, to bych počítal, že bude ten problém. Na přeměřování v nekvalitním radiačním štítu ani nemusí svítit slunce, bohatě stačí rozptýlené sluneční záření.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.