Diskuse o počasí Sněžení a mrazy od 9.1.
kuba
Obalit bublinkovou folií, nebo aspoň dekou na ty tři dny, převázat provazem, zábal až k zemi ( takovej štrůdl na stojato..), eventuálně co nejvýš obházet sněhem, za ty tři dny to sundat a odhrabat, kvůli plísni.. ideál je topný kabel, ale holt když ho člověk nemá, tak nemá..
Letošní zima z pohledu sněhu v ČR obecně je spíše slabší, ale tady tohle sněžení za poslední 2 dny úplně mění bilanci z pohledu často nížin v SZ části Čech.
V těchto regionech na tuhle zimu se už bude vzpomínat, jako na tu, co dokázala vytvořit pravou zimu, i když třeba jen přechodně.
V tom kontextu převažujících slabších zim od roku 2013 je tato poměrně silná - řada těch zim měla max. výšku sněhu kolem 5 cm nebo jen poprašek a řada těch zim měla jen pár ledových dní.
Je dobré si uvědomit, že to prostě jde, ale nikdy to už nebudou tuhé zimy jako kdysi. Občas to prostě vyjde a zima může být slušná, aspoň někde v ČR.
Krásná procházka dneska, trochu se bořit ve sněhu. I stromy jsou krásně bílé. Teď ještě do půlnoci trochu vymrznout. Kéž by to padlo až na -10°C. Aladin žádné extra mrazy na noc a ráno nedává. Jakmile se rozfouká vichr, je to blbý. Jinak mně se líbí, když rozdíl v množství sněhu mezi horami a nížinami není tak velký typu hory 2 metry, nížiny nic. Do nížin sníh patří taky a je tu více potřeba pro přírodu.
Podobné množství sněhu bylo v severozápadní polovině Čech v nížinách v únoru 2021: https://www.in-pocasi.cz/clanky/vyznacne/snezeni-8...
Tehdy se níže z Atlantiku https://www.ventusky.com/precipitation-map/3-hours... ještě zkombinovala s vlnou z Alp https://www.ventusky.com/precipitation-map/3-hours...
Máme tady 20 cm sněhu a už je tady -10,7°. Ráno čekám -16°, když se nezatáhne. Mějte se krásně sněhově.
F4
Bude to jenom o větru. Když jsem se vracel z procházky, prakticky ustal + se začalo vyjasňovat. Už nyní je -8°C a padá to dolů. Pokud se vítr ráno rozfouká, může být tepleji kolem -5°C.
In-počasí
Tenkrát jsem taky psal, že sněžilo při -6°C. Únor 2021 si pamatuji, 1. zima po covidu a hodně sněhu v 1. půlce února. 9 LD v řadě tenkrát. Takže zhruba copy paste jako teď. Škoda jen, že se na to musí čekat 5 let. A tím tenkrát zima skončila. Tak doufám, že letos neskončí už teď.
F4
Jo těch 5 let bez pořádné zimy v nížinách je nic moc, člověk si odvyká a ztrácí víru, že to ještě vůbec jde. Na druhou stranu v minulosti je řada případů, kdy byly 2 silnější nebo i 3 zimy po sobě.
Pokud by následující zima byla třeba ještě trochu chladnější a sněhově bohatší, než letošní, nebylo by to vlastně nic divného. Ale člověk neví. Jistota je, že se to prostě občas povede.
Možná třeba začátek zimy 2023/24 je srovnatelný, ale celá tato zima nebyla zrovna moc chladná jako třeba letošní.
Tak si to užijte. Od úterka to nebude nic moc. Sice sníh bude tát řadu dní, ale zimní idylka skončí.
možná že ze sněhovýho hlediska je letošní epizoda ještě bohatší než únor 2021, ale celkově je sněhu míň dní než tehdy, to byl sníh pořád. a teplotně je to taky slabší protože častěji je oblačnost.
F4
Je to u vás zatím jen bezoblačný pruh, uvidíme, co udělá v noci oblačnost na severu a v Polsku, jestli se bude rozpouštět nebo nasunovat dál nad ČR..Je tam i nějaké sněžení místy..
Tam kde vydrží jasná obloha to bude ráno kruté..
Tady teď mohutní ten závěrečný srážkový proužek TN a husté sněžení a velké vločky.. Boží
Z té oblačnosti severně mají regionály vytvoření srážek, hlavně pro hory. Ale budou bloky.
Tu teplota kolem -7,5°C, očekávám -10°C. edit Za pár minut -8°C.
Pěkně mrzne -13,2
Já mám raději ty sněhové rekordy,teď se sice rychle ochlazuje,Kopisty až -13,4°C,Žatec dokonce -14,9°C,ale s oblačností a větrem se teplota zase rychle zvedne.Ten největší mráz,možná celé zimy,by tu mohl být až noc další,nejdřív ale slunečná neděle,škoda jen toho SZ větru zítra.Pak musíme spoléhat na inverzi,kdy bude důležité,aby aspoň v noci slabě mrzlo,pak můžeme srovnávat s únorem 21,kdy v Kopistech bylo 17dní se SSP.Za mě je reálné ho i trumfnout,s tou max. výškou sněhu se tady už tak stalo.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.