Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nadprůměrně teplé počasí pokračuje, hlavně v Čechách a ve Slezsku často slunečno

Diskuse o počasí Sněžení a TN od 24.11.2025

24
# 23.11.2025, 07:52

myslím že kolem 12 bude velké přehodnocení modelů :)

# 23.11.2025, 08:00

Neuro
Už se stalo.. Já sem už večer tohle tušil, z pohledu na satelit..
Stačí se podívat na družici, jak se opět začíná od S propadat studený vzduch z polární oblasti směrem k jihu, k Evropě..
Pomalinku ale jistě..
Vypadá to, že sem na Z,JZ, ten Atlantik nesměle nakoukne v pondělí jen na pár hodin ..a na zadní straně TN to znovu rychle přejde do sněžení..
Takhle to často probíhalo za starých, pro zimu dobrých časů..
K tomu aktuálně ICON 20-25cm sněhu na zmrzlou zem do středy, pak inverze a zima do nevidím...

Lehké korekce v předpovědi:))
6
# 23.11.2025, 08:03

Mám pocit, že.. ale mrknu do záznamů.. nejvyšší listopadová sněhová pokrývka..:(

takže sníh 10-11 cm. Množství srážek: srážkoměr s vyhříváním 2,2 mm; plastový All-Weather srážkoměr 4,6 mm; Metra plecháč 4,7 mm.. Takže vodní hodnota velmi nízká vzhledem k nízké teplotě během sněžení... a znovu začalo sněžit..

# 23.11.2025, 08:04

No v modelech se oproti včerejším denním a večerním termínům objevila dešťová díra na Moravě. Aktuálně to je vypadá tak, že pro Moravu sněžení bezpečně vidí GFS a Aladin. Naopak Ecák a ICON vše většinou v dešti.

1111
# 23.11.2025, 08:09

Tak tady -12,6°C. Za těch 10 let co měřím, tak suverénně nejnižší listopadové minimum (dosud -7,7):led::led::led:

# 23.11.2025, 08:21

Lidi tak toto je síla... Prakticky celé Čechy, respektive tak 2/3 Čech směrem k západu mají ranní teploty -9°C nebo -10°C.

-10°C bylo dosaženo například i v Praze, na jihu Čech a na spoustě míst.

Kdyby vyšly ty předchozí sněžení a byla souvislá sněhová pokrývka, samozřejmě by to kleslo ještě níž, ale i tak je to na listopad silný mráz, je to téměř na výstrahu. Na listopad je to asi jeden z nejsilnějších mrazů za řadu let.

To vyjasnění a utišení větru proběhlo asi fakt na max. a navíc je teď již opravdu dlouhá noc a tma, jen měsíc od slunovratu.

Já jsem teďka v Praze a tady je všechno namrzlé silnou jinovatkou, i střechy budov.

24
# 23.11.2025, 08:28

AuraPočasí
Jo je to síla, tady cca 10 km od Prahy máme -9°C a tomu slabou mlhu, což jsem tady v listopadu možná nikdy nezaznamenal.
Jinak jsem se teď ráno podíval na výhledy a vidím tam 13 cm nového sněhu do středy a pak nekonečnou zimu. :D:snih:. Modely, zdá se posunuly tu níži více Čech. Začátek zimy tak bude asi opět velmi povedený, podobně jako před 2 lety:)

# 23.11.2025, 08:32

V Praze teplota klesla až k -10 ne-li víc, to jsem hodně dlouho nezažil v listopadu.
Snad moji rodiče pamatujou že za jejich dětství to tak bylo.
Teďka už chybí jen sníh tak snad se v noci na pondělí poštěstí a něco málo napadne.
Pak tu budem mít pravou zimní atmošku

# 23.11.2025, 08:34

No koukám na ty modely ohledně srážek, sněhu a polohy TN. Ten ICON to zabil no... :D Dává nejvíc sněhu do Čech, ale spíše někam na JZ Čech, zatímco celá Morava je z velké části bez sněhu a tu TN namodeloval někde nad Moravou, takže to pásmo srážek by leželo nad Čechy.

# 23.11.2025, 08:37

Tak mě třeba ICON dává i mrznoucí srážky, což opravdu doufám, že nevyjde. Aladin a GFS zatím drží sníh, tak prosím ledovku fakt ne. Nicméně dva dny daleko, tak uvidíme. Dnešní termíny napoví mnoho.

85
# 23.11.2025, 08:38

Skoro -10 v listopadu v Praze :D Tady je většina let prakticky bez mrazu do Vánoc, nebo velmi slabé a letos tohle. A vypadá to, že je vysoká šance, že si to za týden zopakujeme.

Sníh v předpovědi přehazují sem a tam, někde to spadne, ale nejistota je i na ty 2 dny dopředu pořád vysoká. Zajímavý je opravdu ICON, který to dal úplně jinam než zbytek modelů, ale co je v nějakých 100-200 km v měřítku pohybu tlakových útvarů nad Evropou...

6
# 23.11.2025, 08:39

normálně bych dnešek považoval za vrchol zimy v té lepší zimě.. drsné.

# 23.11.2025, 08:41

Francois
Tady vypadá změna predikcí takto:

Mám ale takový pocit, že ty předpovědi jsou pořád lehce zmatené. A dokonce to vypadá, že jak se s prohloubením té TN rozfouká vítr, možná i půjdou teploty nad 0°C, v Praze, Polabí a sníh by mohl odtávat - upřímně nevím... :D

Teďka když se bude ve výšce oteplovat, tak zůstane v Čechách místy chladno díky inverzi, pak se ve výšce začne opět ochlazovat, ale vítr teploty možná zvedne v nížinách, ale jakmile se vítr utiší, ve výšce oteplí a zvedne tlak, poté by v nížinách zase mohl nastat pokles a se souvislou sněhovou pokrývkou i výrazný.

Ale koukněte třeba na Šumavu, tam to kreslí takový pás vydatného sněžení přes Bavorsko až k Šumavě a drží se to tam pořád stejně výstup co výstup už od včera, možná to tam bylo už předevčírem, teď netuším. Šumava dostane taky slušný zásyp tam u Vás.

Tvl jsem ten graf dal omylem špatný - teď je tam správně, jak je tam ten propad teplot

teploty, zdroj: ventusky.com
nový sníh, zdroj: ventusky.com
# 23.11.2025, 08:42

kapr84
Já ho považuji i s tím 1.cm.
Byl jsem to pro jistotu přeměřit na kapotu auta před barákem.

6
# 23.11.2025, 08:46

zimník2
čekal jsem tě dneska na základně... a ty nikde... dneska by sis zaposiloval.. ;-)

# 23.11.2025, 08:53

Kdyby vyšly ty srážky, co modeluje ALADIN na zítra pro Čechy tak by mohlo teoreticky napadnout 2-3 cm sněhu ráno a pak dalších 2-3 cm večer, ale spíš jen v té severní polovině Čech, kde se udrží mráz.

Každopádně zítra to vypadá na bílé probuzení. Škoda, že to ty teploty pod 0°C drží spíše severně od Prahy. Na hodně místech to tak bude odtávat.

66
# 23.11.2025, 08:56

AuraPočasí
Tyjo, tak že by zítra ráno fakt 5 čísel i v Praze? Jestli to klapne, tak klobouk dolů před tvou páteční predikcí a já blb ti nevěřil, tak tímto se omlouvám.

Jinak na Táborsku v noci až -11, což je na listopad a bez sněhové pokrývky opravdu slušný výkon. Současné ledové dny jsou v kontrastu posledních let opravdu jak z jiného světa. Tak ještě nějaký ten sníh.

0
# 23.11.2025, 08:57

Jsem zvědav na následující přepočty, GFS k Aladin malují už několik dnů pro Moravu a Slezsko poměrně vydatné sněžení. Tak snad :snih:

# 23.11.2025, 08:58

AuraPočasí
Tohle už je prostě krátkodobá předpověď na nejbližší 2-3 dny..
Relevance že to vyjde stoupá každou hodinou..
Střed TN se vytvoří a prohloubí nad jihem Alp, S Itálií, to je pro Čechy dobrá poloha..
Východ ČR se ale tak dostane do teplejšího proudění od JV, prostě teplý sektor TN..
Naopak v západní polovině se ve výšce bude nasouvat studený vzduch od S v týlu TN, přitom to proudění ve výšce nebude nijak moc silné a umožní to sněhovým srážkám vyjet z Alp až celkem hluboko do Čech..
No, uvidíme..

ICON úterý
24
# 23.11.2025, 09:00

AuraPočasí
Pro mě tam má tu první vlnu Aladin čistě ve sněhu, tu druhou zčásti v dešti. V součtu má pro nás přes 5 mm

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.