Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zprvu velká oblačnost a ojediněle i zaprší, od severozápadu ubývání oblačnosti, v noci tvorba mlh

Diskuse o počasí Sněžení a TN od 24.11.2025

# 23.11.2025, 09:00

Uvidíme co dnešní termíny. Ta nejistota ohledně Moravy je velká, ale věřím, že by to mohlo dopadnout jak má +/-GFS, že by sníh byl na celém území. No tak uvidíme. :) V poledne a odpo tam uvidí i ID2.

104
# 23.11.2025, 09:08

Aidamkoo
Dnešní ráno

# 23.11.2025, 09:46

Ondris
Já když četl ten Váš příspěvek poprvé, tak první co mě napadlo bylo, že máte pravdu. Ano skutečně příliš prožívání a jsou v tom moc emoce a ano ty modely jsou nespolehlivé. Je dobré něco takového napsat, aby to člověka nutilo k nějaké sebereflexi a připustil si, že je trochu mimo... :D

Jinak to, jaké bude počasí následující dny se dozvídám postupně, fakt jsem v tom měl chaos. Teďka už vidím na modelech, že zřejmě čtvrtek bude první klidný den s ustáváním srážek a větru, tudíž tahle epizoda bude defakto 3 denní - pondělí, úterý, středa. Ve středu by měl foukat nejvíc vítr a jsem fakt zvědavý, co to udělá s teplotami a jak to namodeluje ALADIN.

24
# 23.11.2025, 09:54

No zatím by to ještě mohlo slézt ,auto tu nevyjede,pes se blbě venčí ,do obchodu je to na zabití jak je všude pod tím sněhem led a tak no :)

# 23.11.2025, 10:07

Nový ICON celá ČR pod sněhem až na Jihomoravský kraj. No tak někdo toho Petra vytáhnout musel. Teďka bych už nečekal, že by se to nějak měnilo. Tedy jih Moravy určitě bez sněhu. No škoda, vypadalo to hezky včera na výhledech s vidinou celorepublikového zásypu, který by i nějakou dobu vydržel. Aladin čekám, že taky přesune.

No zítra bude rozbor, na tuhle situaci ne, ale bude k vortexu a dění dál. Hodně se to tam komplikuje, tak něco zajímavého o tom napíšu.

# 23.11.2025, 10:24

Aidamkoo
Myslím, že rozdíly v modelech budou do poslední chvíle, jak bývá běžné a stejně tak radar a realita se budou mírně lišit i od těch nejčerstvějších předpovědí, ale zatím to vypadá, že je šance pro Čechy - docela.

Pak je celkem zábavné sledovat ty sumy srážek u ALADINA, který to běžně hází sem tam o 50-100 km.

V tom výpočtu z 00 UTC má nejsilnější pásmo sněžení nad Moravou na konci běhu, tak je otázka, co tam vykouzlí teď v novém, ale stejně se to ještě několikrát vypočte a pokaždé více či méně jinak.

# 23.11.2025, 10:27

AuraPočasí
No pro Čechy bych řekl, že je shoda téměř 100%, tam to vypadá na jistotu. Je tam shoda v modelech a to je hlavní. No a taky by to mohlo i hezky delší dobu vydržet.

Jo aladin dle mého v dalším výstupu (a i GFS) přesunou nad Čechy.

# 23.11.2025, 10:31

Aidamkoo
GFS možná ne. Ten preferuje ten scénář s výrazným prohloubením TN směrem nad Polsko, takže má srážky více plošné a roztažené, ovšem mimo SZ část Čech.

Z toho by těžila i Morava.

Podle mě jisté není fakt nic. Ten ICON jede nějaký scénář, ale nakonec to může být jinak a Morava může dostat více sněhu, než Čechy.

# 23.11.2025, 10:42

No dívám se na to úterý a u nás mi to ukazuje nějaké 4 stupně nad nulou a déšť. Takže se sněhem se můžu přes týden asi rozloučit.
Tak Slováci vydali už výstrahu na déšť. To jim tam ten sníh moc dlouho nevydrží.

# 23.11.2025, 11:02

GFS aktuálně takto.

Sníh ve středu ráno
# 23.11.2025, 11:12

Mě vůbec nenapadlo to, jaká bude zítra ráno vodní hodnota sněhu při sněžení.

Sice ALADIN nedává žádné závratné srážky, ráno asi tak 2-3 mm celkem a ostatní modely to budou mít podobně, ale ještě v noci bude celkem zima a ráno tak -2°C až -3°C, takže bude padat prašan. Vzhledem k tomu by 1 mm srážek = třeba 2 cm sněhu, takže těch cm může být tak kolem 5 cm. Uvažuji nad tím správně? :D

Bohužel pak přes den oteplování a tání, opravdu zimní to bude hlavně ráno - dopoledne. A pak počkat na tu hlavní vlnu. Škoda, že sněhová pokrývka ze zítřejšího sněžení zřejmě nepřidá do té hlavní vlny... Prostě to musí odtát a vylézt někam na +1°C až +2°C během dne a ta chladná oblast severně od Prahy je někde až téměř v Ústeckém, Libereckém kraji, kde bude tání minimální.

# 23.11.2025, 11:16

Aidamkoo
Nevypadá to moc dobře pro SZ polovinu Čech, ale tohle se dalo čekat. Prostě centrální pás, takže někde mezi Moravou a Čechy.

Typický bouřkový pás v létě... :D

zdroj: ALADIN
# 23.11.2025, 11:19

AuraPočasí
Aladin hlavně drží spolu s GFS tu vlnu sněžení od jihu v úterý odpoledne, to je hlavní, tak snad v tom budou i nadále.

# 23.11.2025, 11:22

Aidamkoo
No jo, co jsem říkal. Vy jste říkal, že to ALADIN přesune nad Čechy i GFS a ono prd... :D Má to tam furt Morava.

Myslím, že šance pro Čechy spočívá už jenom v tom, že se celé to pásmo ještě trochu posune víc k východu, stačilo by třeba jen 25-50 km a pak to Čechy zasáhne trochu více.

# 23.11.2025, 11:25

GFS je pro Čechy příznivý, táhne to celkem dost do Čech, ale ALADIN má tu hlavní a nejsilnější vlnu prostě na Moravě.

A závěr je takový, že se to prostě nedá určit a stejně tak ALADIN to 100% ještě párkrát zkusí jinak.

Tudíž ICON si jede hlavně Čechy, ALADIN hlavně Moravu, GFS to má více plošně kromě SZ Čech. Prostě typická battle modelů. Vážně není vůbec nic jisté... :D

# 23.11.2025, 11:26

AuraPočasí
Tak ve mě se mísí zimnikovina z ICON, který nemá nic s optimismus který mám. No počkejme co tam bude večer. Zajímavé ale, sitauce vypadá luxusně.

# 23.11.2025, 11:27

Aidamkoo
Už tam naskočila suma srážek od ALADINA. Takže toto, pokud by vyšlo, tak se jedná o v podstatě extrémní sněžení a kalamitu jak Brno...

GFS má stejné úhrny ve sněhu, ale dává to i do větší části Čech.

zdroj: ČHMÚ
# 23.11.2025, 11:34

Z těch modelů se prostě nedá určit, kde to spadne, takže prostě počkat a uvidíme. Nějaký sníh uvidí asi většina republiky a na hodně místech se vyskytne i trvalejší nebo vydatnější sněžení, ale sníh bude místy mokrý a těžko říct, jestli to bude idylka. Možná pak o víkendu, pokud nastoupí mrazy a inverze.

Na té Moravě může klidně spadnout třeba 10-20 mm v dešti a následně 20-40 mm ve sněhu... :D To je crazy no...

14
# 23.11.2025, 11:38

Ten Alda vypada strasne..

24
# 23.11.2025, 11:40

No jestli to ve středu ráno zmrzne tak to bude dvojitá kalamita

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.