gfs začíná pomalu najíždět z dvanácté...jinak začíná se nám sem nasouvat fronta později večer...gfs se už blíží aktualizací ke kritické hranici 5.1. zatím to vypadá že toho 5.1. má být spíš propad teplot
Jo, já tam teď mám ne+po 60 čísel skoro ICON teď pracuje s variantou, že to rozhraní krásně přejede přes nás od JZ na SV, tak jako v listopadu 2022 tušim. Snová varianta, ale upřímně, to by byl malej zázrak, pokud by nám to takhle vyšlo.
Jedna malá vsuvka (nevěděl jsem, do jakého vlákna to vložit). Další, velmi zajímavou změnu v počasí zažily části USA, hlavně její střední část. Např. město St. Louis ve státě Missouri. Včera odpoledne teplota ve 2 metrech vystoupala až na +24 C vlivem velmi teplého JZ proudění. Během večera a noci se ale rychle a výrazně ochladilo od SZ a na druhý den ráno (tedy dnes) byla teplota již -10 C. Tedy včera odpoledne a k večeru ještě na triko, kraťasy a na druhý den ráno pořádný mráz. Resp. kdo šel k večeru na "delší pivko", musel to být pro něj pořádný šok Teplotní rozdíl místy až 30-34 stupňů za cca 18 hodin.
Teda ty srážky v následujících dnech velká bída. Na horách sice něco napadne, ale zbytek republiky nic moc. Sotva pár centimetrů. Plošné sněžení, které by zasáhlo velkou část republiky v nedohlednu. Letošní zima je zatím na sníh hodně nešťastná 🙁
Nebude prakticky nic, jsou tam 1-2-3 mm na dalších týden v sumě, navíc AIFS už tam sází velmi pravděpodobné oteplení po 7/1, cca 60-70 % ansámblů je v plusu, některé i vysoko; GFS také v plusu.