No zatím letošní zima ještě větší katastrofa jako vloni. Takhle debilní nástup zimy pamatuji snad v roce 2015. No do konce roku zatím žádná změna. Maximum sněhu v Brně 1cm v listopadu mluví za vše, takže patrně budeme mít našlápnuto na metu roku 2015. Tedy prosinec bez sněhu a jen 1cm v listopadu.
Změna určitě dorazí na konci roku a s počátkem ledna. Ale jak velká, těžko říct. ECMWF zatím počítá s chladnějším přelomem roku, ale poté opět přechod do inverze.
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026
Aidamkoo
Tak jsem si jen tak pro trénink, hledal korelaci mezi letošním chováním PV a nějakým rokem z historie.. a dle mne, perfektně sedí zima rok 2016 - 2017, stejné QBO ( v přechodu do západního během zimy), La Nina - slabá taky v "přechodu", dále pak sedí minimální zalednění okolo pólu a za polárním kruhem, sedí i kolísání teplot tamtéž, plus to, že jsou tak vysoko nad průměrem, dále je přítomen dlouhodobě vysoký tlak ovlivňující a oslabující PV, atd, atd. Přikládám i screeny pro porovnání.. slabý PV od počátku, prudké posílení potom a nahoru a dolu následně.. plus to ukazuje, že v tomto případě by došlo k rozpadu PV až někdy na přelomu březen - duben, s tím, že v květnu pak bez mrazíků...s tím, že tedy leden, jako byl v roce 2017.. to by bylo z říše snů...
.. ale jde mi o prvořadě o porovnání chování toho PV.. tak jsem zvědav, zda bude kopírovat i nadále...
https://www.wetterprognose-wettervorhersage.de/wet...
Tyto stránky jsou celkem ok,velice dobře tam vysvětlují vše co se počasí týká 👍
Pokud beru jako lídry 3 modely (Ecák, babičku GFSačku a AIFS), tak 2 z nich jsou nakloněni pro zimu přesně od Štědrého dne. GFS tam prsknul mrazivou inverzi z východních směrů, AIFS tam má dokonce propad mrazů od S s přechodem sněhových front. Ecák si však neoblomně stojí za pokračováním aktuální inverze.
Pokud bych vycházel ze zkušeností z předchozích let, tak pokud není shoda mezi GFS a Ecákem, bývá z toho většinou teplejší plichta. Zatím to jsou jen výkřiky do tmy, ale napínavý to je.
Otřesný sněhový podmínky v první půlce zimy, jsou poslední roky na našich i Evropských horách už každoročně, ale absolutní absence jakýkoliv srážek je také unikum..
U nás je už více než pravděpodobné, že do konce roku letošní deficit už nenaprší/nenasněží a uzavřeme letošní rok, se skoro 200 mm deficitem. Což je za posledních 12 let rekord a deficit v mojí oblastí za posledních 12 let stoupne na cca 1700 mm.. tahle voda chybí hlavně v hlubokých pramenech, ty povrchové jsou naštěstí celkem snadno ovlivnitelný.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.