Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nadprůměrně teplé počasí pokračuje, hlavně v Čechách a ve Slezsku často slunečno

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026

6
# 12.11.2025, 17:02

AuraPočasí
mně to sedí... prostě 100 % normál, pak začne přibývat pravděpododnost nad.. zatím není jak tu zimu vykouzlit a když se podíváte na rozložení tlakového pole na příští týden, tak ta zíma k nám zatím nemá odkud přijít.. z Britských ostrovů bych jí opravdu nečekal. :)

jak už tady psali někteří, třeba Palma, ta potvůrka nad Biskajským zálivem sem ten propad studeného vzduchu nepustí, nebude se mít sem jak dostat, studená fronta nás přejde, ochladí se, vyjasní, noci budou s mrazíkem ale to je všechno. Konec, už nereaguju, jen to tu plevelíme. :cool:

# 12.11.2025, 17:04

kapr84
Už to nebudu dál řešit, jelikož to nemá smysl, ale vzpomněl jsem si na únor 2021, když dorazily mrazy a pořádná zima do ČR, bylo tam něco podobného, co nedávalo smysl, ale už přesně nevím. Nemám rád tyto předpovědi, jsou spíše k pobavení a postrádají logiku. ČHMÚ jako celek je skvělá instituce a nabízí spoustu informací a produktů, ale mají i svoje slabší stránky. Například po zkušenostech už neberu vůbec vážně jejich výstrahy a nebezpečnost počasí interpretuji podle vlastního úsudku na základě modelů, protože v jejich výstrahách jsou často nedostatky a parametry, které nedávají až tak úplně smysl.

# 12.11.2025, 17:06

kapr84
Přesně nepatrná změna a její důsledky viz přestavba tlakového pole letos kolem červencových svátků či přetlačovaná 2 výší před Vánoci 2012 - to byl tehdy obrat v předpovědích 20. prosince.

479
# 12.11.2025, 17:08

No, jen sem dám ten obrázek od ČHMÚ s vyznačením toho průměru, no a až to přijde, uvidíme, jaký byl ten podprůměr.. to je fér ne? Bílá šipka značí průměr..

bude podprůměr?
6
# 12.11.2025, 17:08

AuraPočasí
však my co to sledujeme více si snad děláme všichni svoje předpovědi... já musím i pro kolegy, léto a bouřky to je peklo, otázky typu, bude tady bouřka? Kolik v bouřce naprší.. z toho dostávám osypky. Slyším to denně.. proto si od léta rád odpočinu, sněžení a sněhová pokrývka se předvídá mnohem snáz.. to pohodlí, kdy vidíte v mapě rozlišení skupenství srážek se už na pár dní dopředu dá připravit na nebezpečný mrznoucí déšť třeba.. to je paráda. A ještě nedávno to měli k dispozici jen v ústavu.. horší je snad jen přechod níže přímo přes ČR, nebo jejího středu v blízkosti...

# 12.11.2025, 17:10

kapr84
Příští týden vypadá, že bude teplotně podprůměrný, ale spíše slabě nebo mírně. Teplotně průměrný samozřejmě může být, ale spíše je tam ten náznak do záporu. Z pohledu hor podprůměrný a v nížinách možná průměrný. V 850 hPa budou teploty i výrazně podprůměrné.

Takže to můžete nazývat 100% průměr, ale to podle mě neodpovídá úplně tomu, co nás čeká.

pak začne přibývat pravděpododnost nad"

Jenže cokoliv co je pak a čím je více pak, je zároveň více zatížené nejistotou, takže bych to vůbec nebral vážně. Když se kouknu na ansámbly na nějakých cca 14 dní dopředu absolutně rozhozené.

Takže mi přijde blbost očekávat, že další období bude teplejší a myslet si to, jenom proto, že tomu nyní dává nějaký model nějakou pravděpodobnost. Do té doby se to snadno může změnit a překopat.

# 12.11.2025, 17:13

Nevím jak za palmu, ale za mě bych řekl, že mé predikce v rámci zdejší diskuse určitě možná profesionálnější budou, ale ta úspěšnost tam nebude o moc vyšší než u ČHMÚ. Vzpomeňme si, kdo tu tvrdil na začátku října, že bude v první listopadové dekádě v nížinách možná sněžit.
No a víme co je venku, resp. co není. :)

6
# 12.11.2025, 17:15

inverze a sníh ani na horách...:)

já si maluju asi takto, pondělí studená fronta, za ní den, dva chladnější proudění, po té fronta teplá a spíše teplejší jihozápadní, a ochlazení znovu až na víkend. Celý týden určitě nebude v noci mrznout, spíše se to jeví tak dva až tři dny..bude záviset na množství oblačnosti, čili nic extra.

# 12.11.2025, 17:19

Když se člověk koukne na ty globálnější jevy, jako NAO-, AO-, oslabení PV, spíše bych očekával možnost i podprůměrných teplot dopředu jako variantu, proto mi ta pravděpodobnost 0% absolutně nedává smysl. Navíc ona i ta předpověď jako taková je obrovsky zatížená nejistou a nikdo neví, jak přesně dopadne nějaké období dopředu. Pak dává smysl ty pravděpodobnosti trošku více rozložit.

Já to beru tak, že příští týden bude chladnější a dále se neví skoro nic. :-) Teprve až ke konci příštího týdne se začne rýsovat ten další.

# 12.11.2025, 17:23

kapr84
Jo psal jsem to já, spíše jsem chtěl zimníkovi ukázat, že já nejsem vševědoucí, jsem amatér jako každý zde. ;-)

Zde co jsem psal 5.10.
Osobně si myslím, že první sníh v nížinách bude už v první dekádě listopadu (pokud se nám propise modelovaná poloha PV nad Barentsovym mořem ke konci října). Pak ten vortex bude stagnovat sílou a rozjede se rossbyho vlna, takže by mohlo směrem k prosinci nastat SSW, ale to je daleko. Nicméně ty současné předpoklady to docela potvrzují, tak uvidíme.

Letos nám narozdíl od loňského roku vyšel předpoklad s vortexem, náhodou jsem i trefil, že by k prosinci mohlo nastat SSW, což se stane. Teď jen vyčkávat, co nastane. Zkušenější kolegové na twitteru vidí něco zajímavého v Evropě ke konci měsíce, ale na základě něčeho, čemu sám teď nerozumím, takže to zkusím rozlousknout a pak to sem dát.

6
# 12.11.2025, 17:32

Aidamkoo
no já si snad kvůli Aurovi rozkliknu příští pondělí ten měsíční výhled... :D který vůbec nesleduju..

Ano, Ty tady tomu dáváš kulturu, tak nějak bych to napsal... a to je fajn. Zatím panuje spíše klid... ale možná je to jen onen pověstný klid před .......

# 12.11.2025, 17:32

Jinak ono je třeba dobré si projet ty animace odchylky teploty v hladině 850 hPa. Ten příští týden je tam komplet podprůměrný, což se samozřejmě projeví i ve 2 m. Jsou tam nějaké odlišnosti mezi GFS a ECMWF, ale oba dva modely mají svůj peak, kdy budou teploty výrazně podprůměrné, zatímco převažují spíše mírně podprůměrné a nadprůměr tam není prakticky vůbec.

U těchto mapek je představa, že by příští týden byl teplotně průměrný spíše u dna.

Zatímco inverze přináší někde teplo a někde chlad, tak studená vzduchová hmota přinese chladné počasí tak nějak všude a projeví se to všude.

GFS, zdroj: wxcharts.com
ECMWF, zdroj: wxcharts.com
# 12.11.2025, 17:34

Alespoň na dopolední klasickou břečku na 3 hodiny to v nížinách zatím nevidím.. Mozna z noční sněhové přeháňky a následným vyjasnění nějaký poprašek ráno. Co si myslíte vy? Nebo je šance na nějakou Jadranku dobře načasovanou že se něco povede i v nížinách?

6
# 12.11.2025, 17:37

no, jak začnou níže chodit jižní drahou, začne to smrdět sněhem, mrznoucíma srážkama, deštěm a vlastně vším tím.. gfs s tím zase začíná. Z něho budete mít určitě radost....

bude to zajímavé, on ten GFS je celkově ten příští týden chladnější než ECMWF, včetně všech svých ensemblů.... tady je hezky vidět, že čhmú preferuje i v dlouhodobém výhledu ECMWF...

# 12.11.2025, 17:40

kapr84
Jo to jsou ty situace, kdy já hrabu 10-15 čísel a u Slavkova na východ mají mokré chodníky a kolikrát i na ledu.

No nový GFS zase začíná střílet, ale tentokrát tam něco vidí i ICON, ale je to velmi, velmi daleko. Zatím bych zůstal v klidu, možná udělám grog jak dělá palma.:cool:

GFS a jeho veselé nástřely na příští pátek
# 12.11.2025, 17:43

zimník2
GFS tam teď má TN od jihu a luxusní zásyp, ale je to na konec příštího týdne, tedy dost nejisté na dlouhou dobu dopředu. Je to spíše ukázka toho, že tam nějaká možnost a šance je, ale samozřejmě ono to spíše nakonec bude mírnější.

# 12.11.2025, 17:52

kapr84
Aidamkoo
Tak on ten výstup GFS dává smysl. Když jsem se koukal na povětrnostní režimy. Nyní máme jasné NAO-, což se projevuje tím, že se tlačí studený vzduch do Evropy kolem TV nad cca Islandem.

Pak dojde k přepnutí na ATR, to znamená že bude blokace Atlantiku - hřeben vysokého tlaku. To ovšem znamená, že tlakové níže budou v tu dobu dominovat v cca centrální části Evropy.

Časově se to nějak překrývá v tu dobu, co by mohla dorazit ta TN od jihu se zásypem a studený vzduch již budeme ve střední Evropě mít.

povětrnostní režimy, zdroj: ECMWF.int
# 12.11.2025, 17:54

AuraPočasí
Jj, může a nemusí. Vše je otevřené. :)

Ostatně i konec listopadu je otevřen. ECMWF v delším výhledu zde vidí klasický C typ synoptické situace, tedy meridionální severní cirkulaci. Zase bychom byly někde mezi chladnějším a teplejším prouděním.

Tobiáš10

Mě se líbí, jak to již teď odepisuješ v tom začátku věty, ale v závěru vlastně říkáš, že se to bude měnit. Však ono to nějak dopadne. ;-)

# 12.11.2025, 17:56

Aidamkoo
Tak to je v prd.... :D všude zásyp akorát my JV Moravy akorát silný mrzák , déšť, až konci sněžení a akorát by to pořádně zamrzlo. Chtělo by to posun 100-150 km na východ, i když se to bude ještě několikrát měnit.
AuraPočasí
Třeba se fakt dočkáme velmi brzké jadranky a zásyp příští týden. Bude se to měnit, ale nějak by to vyjít mohlo, akorát musí dostat i JV Moravy;-)
Nejsmutnější situace za poslední roky byla ta 16.12.2022, tehdy po ránu kalamita po celé Moravě a polovině Čech, tedy kromě části JV Moravy, déšť...:D:(

# 12.11.2025, 18:00

Aidamkoo
Mě se prostě na tom líbí, že je hodně těch signálů směrem do zimy, takže tak či tak z toho něco bude. Ono se to k zimě přiklání nenápadně, ale čím dál víc, takže pokud bude tento trend pokračovat, možná nás další aktualizace v příštích dnech ještě překvapí.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.