Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Místy slabé sněžení, ojediněle i mrznoucí mrholení a na Vysočině námraza

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026

# 11.09.2025, 16:09

Teď jsem si tak nějak pročetl různé předpovědi, vypadá na teplejší konec září a říjen, začátkem listopadu slabě nadprůměrné teploty, ale okolo 15.11. výrazné ochlazení vlivem PV a časté srážky, i sněhové, hlavně od 20.11. i v nížinách. Samozřejmě je to jen predikce, tak musíme to brát s ohledem ;-).
Ale myslím si, že něco takového by opravdu mohlo ke konci listopadu nastat - třeba 2021/2023.
Pro zajímavost si každý rok nějak typuju, kdy napadne první sněhová pokrývka - letos odhaduju 25.11.. Loni jsem to trefil přesně - 22.11. předloni podobně - 18.11.
Průměrně se u nás první sněhová pokrývka objeví 24.11., první sněžení okolo 20.11..
Nejdřívější sněhovou pokrývku od 2010 jsme tu měli 28.10.2012, nejpozdější 27.12.2014. v roce 2020 to zachránilo slabší sněžení 10.12., kdy napadlo nějak 1,5cm, jinak by to bylo až 7.1.

# 11.09.2025, 16:27

Mě by taková předpověď zajímala kde se psalo takhle detailně co bude. To popravdě spíše vypadá na vlastní předpověď než přejatá z jiných zdrojů. A určitě pokud to bylo v nějakých předpovědích, tak jaký vidí ten zdroj ochlazení od PV, protože zatím nikde nikdo moc neřeší jaký bude jeho vliv na Evropu. Zatím ty předpovědi v dobrém trendu. Hlavně co se vortexu týče, tak bude v následujících týdnech pod tlakem, takže velmi dobrý trend oproti minulým letům. Co je samozřejmě otázkou je pak jeho vliv do nižších hladin a pak co bude dělat jeho poloha, zatím směřuje ve výhledech směrem do té mnou propagované oblasti, což by přineslo samozřejmě větší šance na chladnější začátek zimy, ale tam do toho vstupuje výhled s lehounce pozitivním NAO (možnost inverzní muldy v prosinci, NAO- nicméně od konce prosince). Nicméně ještě je brzy, uvidíme co předpovědi na začátku října, ty už mají trochu větší váhu a obvykle i celkem trefují.

Výhled teplot na zimu od ECMWF
491
# 11.09.2025, 18:37

Aidamkoo
Taky mne ta předpověď zaujala, s tou přesnou datací..:), jinak jsem koukal na aer.com.. a Judah tam má predikci z 8.9.... pěkně rozebráno, a jak tam taky píše...že na nějakou lepší prognózu je poněkud brzo, protože třeba minulý rok nás PV pěkně vypekl...:).. nicméně počtení parádní i s nástinem situace na měsíc dopředu.. Koukal jsem na PV.. sice na konci výhledu už se pomalu začíná chladit a rotovat.. ale vyvodit z toho moc nejde, základ tlaku na něj, do budoucna, je tam teda taky zachován..holt je to asi jediná zimní naděje.. posledních tak deset, dvanáct let, bez ruptury PV:D by to asi bylo špatné..

13
# 11.09.2025, 18:47

Tak to by byla na dnešní poměry vlastně docela povedená zima v tom mírném nadprůměru až průměru.
:snih:

12
# 12.09.2025, 08:45

Dávám sem jen tak pro zajímavost jednu dlouhodobou předpověď, kterou jsem našel na internetu pro mou oblast. Je to sice méně věrohodný zdroj a je to strašně daleko, ale je vůbec možné aby se tak moc ochladilo na začátku října?

23 cm sněhu a 1 stupeň nad nulou v nížinách 5 října?
491
# 12.09.2025, 11:25

dodosek
No, je to stejná "hámotina" jako předpověď na Accuweather, https://www.accuweather.com/cs/cz/kladno/126116/oc... která je dokonce na tři měsíce dopředu a to že den po dni.. ještě nikdy jim to nevyšlo na víc jak týden dopředu..:D, a jak vidíte, je tam uplně něco jinýho, jak na tom Vašem screenu.. takže stejně relevantní je hodit si korunou, která z těch dvou možností bude platit.. a stejně to nemusí vyjít.. Kdyby to stabilně vycházelo, pak by to bylo na Nobelovu cenu.
Tobiáš10
Tak už jsem na to přišel.. no koukat na to, co píše v "předpovědi" CFS na takovou dobu dopředu, je stejné jako koukat na ten výše jmenovaný Accuweather... ale tipovat podle něj klidně můžete,... vaše volba..;-)

# 12.09.2025, 14:58

palma
Samozřejmě třeba ten accuweather nebo jiné dlouhodobé detailnější předpovědi jsou celkem blbost. Já jsem to co sem včera zmínil, tak si myslím, že letos je šance na sněhovou kalamitu i koncem listopadu, ta předpověď samozřejmě 99% nevyjde tak , jak byla zmíněná. Jen pro zajímavost jsem to zmínil, že o psaném prudkém ochlazení v listopadu je velká pravděpodobnost, ale rozhodně se neví kdy.
Pamatuji si, že předpověď na 14 dní vyšla na sněžení 18.11.2022, tehdy to ukazovalo už 4.11., sice trochu jinak ale z velké části vyšlo. Nebo také ta TN 22.11.2024 vyšla na 10 dní dopředu.(Samozřejmě ne měsíce dopředu :D)
A accuweather, Jak již jste zmínil, tak ta předpověď nevyšla opravdu nikdy, dokonce ani ne pár dnů dopředu.
Ještě k té předpovědi sněžení 5.10. - šance na sněhovou kalamitu v tu dobu i v nížinách je snad 1:100000, ale na horách už je to možné ;-).

# 12.09.2025, 15:26

Tobiáš10
Mě spíše zaujala ta myšlenka výraznějšího ochlazení vlivem vortex už takhle brzy v první polovině listopadu. Tak jestli k tomu máš nějaký svůj pohled, protože nahoře nám píšeš, že nechápeš, že vidíme prosinec chladnější než zbytek zimy.

No jinak k PV. Tak anomálie v 10hPa zdá se přechodně zeslábne, takže PV nám trochu posílí a lehce se prochladí. Nicméně dále ke konci září začínají být vlivem trojúhelníku MJO, IOD - a AO- náznaky opětovné tepelné anomálie ve vyšších hladinách, takže opětovný tlak na vortex.

dionek05
Ty telekonekce tam mohou být, resp. v minulosti byly. Nicméně aktuálně se zdá, že ta událost je nejsilnější od roku 2002, takže případný vliv může být větší. Ta událost teoreticky může změnit hemisférický gradient teplot, což by pak mělo vliv na tlakové pole na opačné, tedy severní hemisféře. Co jsem pročítal pár článků, tak teoreticky ten vliv je spíše v proudění, že v Evropě mohou přetrvávat více kontinentální než meridionální. Nicméně vliv tam moc velký není, spíše až ten druhotný na tlakové pole.

Ohledně vlivu na polární vortex, tak tam těžko říct. V odborných článcích jsem příklad silného SSW našel rok 2002 (teoreticky podobný letošnímu případu) a událost na podzim 2019. V prvním případě jsou jisté známky toho, že severní vortex byl náchylnější na změny struktury a slábnutí bez výskytu SSW, ale v tom druhém naopak byl mimořádně silný. Tedy tam spíše je nutné hledat propojení v jiných faktorech.

# 12.09.2025, 20:41

Aidamkoo
Díky za info, ale ohledně chladnějšího prosince jsem nepsal, že nechápu, ale že mě překvapily nové prognózy,že by mohl být chladnější, protože původní srpnové výstupy naznačovaly teplejší prosinec a chladnější leden ;-).

Edin 13.9. - dneska už je ta předpověď Weather33.com trochu reálnější :D.

# 14.09.2025, 22:07

Aktuální GFS maluje 28.9. kalamitu na jihu Čech, především Šumava, ale i v nižších polohách :D.

491
# 15.09.2025, 06:33

Tobiáš10
Já tam nevidím lautr nic..( ranní teplota +6 až +15 a denní až +19) výstup z 18:00 14.9.2025) a sníh je GFS schopen předpovídat na +192 hodin dopředu..(namátkově.. Železná Ruda má na ten den minimum +6..)...

# 15.09.2025, 06:49

palma
Teda pardon, byl to výstup 12Z myslím.

153
# 15.09.2025, 07:47

Zaznamenali jste včera na ČT1 v 18:55 (Události za okamžik a počasí) předpověď na letošní zimu? Zabruslili na celkem tenký led a pro prosinec i leden "se očekává" +1°C nad dlouhodobým normálem.

ČT1 (Copernicus)
491
# 15.09.2025, 09:12

Tobiáš10
No z 12:00 to ukazuje asi tak déšť se sněhem.. navíc na +330 hodin dopředu to nemá moc smysl sem dávat..přidávám screen..

deštík se sněhem (stejně to nebude)
# 15.09.2025, 21:59

palma
Bude padat aji v Brně ?:D

# 15.09.2025, 22:11

ludvicek
Tak ta předpověď je dělána podle Ensemble mean anomaly, což je produkt, který zobrazuje výhled ve vztahu k normálu 93-16. Nicméně je to děláno ze všech ansámblů všech modelů (i těch naprosto tristních), takže těžko říct jak to je přesné. Ono když se tam průměrují ty přesnější modely co mají odchylku max do 1°C a ty přepálené, co mají i 3°C a výše, tak je to pak takové nevypovídající.

Nicméně aktuálně ECMWF třeba takhle. :cool:

Prosinec dle ECMWF
Leden dle ECMWF
Únor dle ECMWF
# 16.09.2025, 06:05

Aidamio
Jak moc můžeme věřit modelu ECMWF podle vás? Ted jsem četl zase bulvární článek, že nás čeká teplá zima.

1569
# 16.09.2025, 06:27

A ICON už tam má celkem zimu. :snih::D

153
# 16.09.2025, 06:49

Aidamkoo
Zaujalo mě, že je to vztaženo k "normálu" 1993-2016.:)

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.