Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026
Tobiáš10
Na tom druhým pozdějším snímku vidím pohyb studeného vzduchu směr doprava (Holt polární kruh.. tak doprava, nebo chcete-li na východ) a dále pak zvyšující se teplotu do plusu na jihu Grónska...ale furt to opakuju.. GFS, a obzvlášť u něj nekoukejte na 16 dní dopředu..... Jinak bych to nazval ... přání otcem myšlenky...
Tobiáš10
No, počítat s vlivem Vortexu na základě pocitu... to je jak jsem to kvůli tomu právě psal.. přání otcem myšlenky..Na co myslíte, že čekají další diskutující, Aidamko i já?..K vortexu vychází mnoho článků, právě třeba na SW... pozorně čtěte, je to tam srozumitelně vysvětleno..
V modelech je vidět, co se bude dít. Vytvoří se rozsáhlé teplotní rozhraní nad celou Evropou, ale zhruba někde v její severnější části i přes oceán, od západu na východ v délce tisíců km. Pak se samozřejmě bude v závislosti na tlakových útvarech různě deformovat.
Z pohledu ČR to vypadá, že sem bude proudit nejdřív teplý vzduch - jistota a ten studený se sem bude dostávat spíše pomalu, postupně, neochotně a může dorazit již oslabený. Modely to můžou ještě překopat.
V ansámblech je vidět, že některé razí cestu dolů do chladu dříve - rychleji a razantněji, zatímco jiné dávají ještě teplo a klesají spíše postupně.
U těchto situací je běžné, že se to bude ještě hodně upřesňovat a měnit a ansámbly budou ještě nějaký ten den rozhozené a modely budou nabízet různé scénáře vývoje.
Tak jsem si přečetl pár článků o Vortexu a konečně mně je asi jasný , jak to funguje. Kolem severního polu proudi vzduch obrovskou rychlostí a udržuje tim arkticky vzduch uvnitr. Jakmile rychlost vzduchu zpomalí, artkicky vzduch se skrz to rozlije do jižnějších oblastí. Je to tak?
Když se teď dívám na GFS, tak pokud maluje (spolu s EMCWF) rychlost zonálních větrů 2m/s, vezmu v potaz polohu jádra, tak bych to fakt viděl na ten začátek prosince nejdříve. Nicméně opravdu děkujme za to, kde je ta poloha jádra vortexu. Víme co bylo v letech, kdy ta poloha byla nad Buffin. zálivem u Kanady. Letos máme štěstí, ale pravdou je, že takových případů v minulých letech moc nebylo. Za uplynulých pár let v prosinci/lednu byl takový jen leden 21, takže smutná statistika počtu situací s výrazným oslabením vortexu (tehdy to byl split a SSW), kdy i Evropě je přáno. Nebo tedy jelikož se bavíme o situaci budoucí, tak kdy je Evropě predikováno projevení se toho oslabení.
Tobiáš10
Zatím bych nepředbíhal.
Aidamkoo
Pěkně se nám to prohlubuje to oslabení .
Překvapil mě i Ecák 12Z který nakonec
ukazuje že první výraznější ochlazení by mělo dorazit už 16.11., GFS také zlepšení, akorát to má mírnější a od 18.11., výraznější od 22.11. a 24.11. zásyp plošně po ČR .
Edit 0:03: narazil jsem na jakýsi článek ve kterém píší o úderu zimy, ale hlavně píší že zažíváme rekordně teplý podzim, což není pravda, odchylka zatím vychází cca +0,2°C
AkcniCeny.czMeteorologové bijí na poplach: Zima po teplém podzimu přinese prudké ochlazení | Magazín | AkcniCeny.cz https://share.google/ROJSwGo6BoaQxdJ9U
Tak, že po tom všem co se řešilo bude někdo řešit každý výhled CFS, no pozoruhodné, ale budiž. Stále má na konec listopadu velmi silný vortex. Jestli náhodou to nebude důvodem, prčo maluje tolik rudých barviček. A ještě úsměvnější je ta severní Amerika a Kanada.
Jinak abych něčím i přispěl, tak ECMWF drží ochlazení i se sněžením další víkend. GFS spíše až někam směrem do dalšího týdne od 18-19.11.
Aidamkoo
https://knihobot.cz/g/64261 znáš? Já ji mám už dlouho, občas se k ní vracím, když se blíží zima, jsou tam zajímavé popisky, ale o vortexu ještě moc ne. Spíše autor řeší severoatlantickou oscilaci a podobně.. Ale jsem rád, že ji mám v knihovně..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.